به گزارش مفدا، پنجاه و ششمین مراسم جایزه بنیاد فرهنگی البرز امروز یکشنبه ۷ اسفندماه در حوزه هنری سازمان تبلیغات اسلامی با تجلیل از ۵۹ نخبه برتر کشور برگزار شد. این ۵۹ نخبه شامل ۵ دانشمند، ۴ مخترع، ۱۰ دانشجوی علوم پزشکی، ۳۰ دانشجوی علوم پایه و مهندسی و ۱۰ طلبه علوم دینی است.
در این مراسم دکتر سورنا ستاری معاون علمی ریاست جمهوری در سخنرانی خود با اشاره به اهمیت اقتصاد مبتنی بر نیروی انسانی اظهار داشت: از ابتدایی که در معاونت علمی ریاست جمهوری و بنیاد ملی نخبگان مشغول به فعالیت شدهام، همیشه گفتهام که ما نیاز به محیط داریم. محیط باعث میشود کشور از یک اقتصاد منبعمحور به اقتصاد مبتنی بر نیروی انسانی تغییر جهت دهد؛ در اقتصاد منبعمحور نگاه پولی و نفتی است و در اقتصاد مبتنی بر نیروی انسانی، افراد هستند که تولید ارزش میکنند.
وی با اشاره به اینکه اگر فکر کنیم عدم پیشرفت علم به خاطر سرمایه گذاری نکردن دولت است، اشتباه است، اظهار داشت: پول دولت در این حوزهها مثل سم عمل میکند و این به خاطر ماهیت پول دولتی است . آنچه باعث رشد میشود محیط است، محیط باعث ظهور افرادی چون ابن سینا، خوارزمی، رازی و امثالهم شده است. اینقدر که الان در زمینه علم، فناوری و آموزش سرمایه گذاری میشود و این همه که دانشگاه و عضو هیات علمی داریم، آن زمان نبود، پس چگونه آن افراد دیگر ظهور نمییابند.
ستاری در ادامه با اشاره به اینکه در قرنی مانند قرن هشتم شاعران به نام زیادی داشتیم و در قرنهای بعدی چنین اتفاقی تکرار نشد، خاظر نشان کرد: اینها احتیاج به یک اکوسیستم، محیط و زیست بودم دارد. اینکه همه نهادها را مجبور کنیم که درصدی از بودجه خود را صرف پژوهش کنند، آیا باعث میشود پژوهش شکل گیرد؟ نتیجه آن میشود پروژههایی که با رانت شکل میگیرند.
معاون علمی رئیس جمهور اضافه کرد: آنچه باعث توسعه کشور و جدا شدن ما از اقتصاد نفتی میشود، محیط و اکوسیستمی است که همه در آن کنار هم هستیم و باید آن را شکل دهیم. محیطی که در آن مردم وقتی کسی را میبینند به جیب او نگاه نکنند به آنچه که در سر و مغز اوست، نگاه کنند.
وی با اشاره به حرکت ارزشمندی که از سال ۴۲ به همت مرحوم البرز بنیان گذاشته شد، اظهار داشت: در سال ۴۲ که بسیاری از دانشگاههای ما هنوز شکل نگرفته بود، شخصی تصمیم میگیرد روی مغر فرزندان این کشور سرمایه گذاری کند و زندگی خود را برای این کار میگذارد. خیلی از ما فرسنگها از دیدگاههای چنین فردی دور هستیم در حالی که این نوع تفکر است که سالها میماند.
معاون رئیس جمهور در ادامه افزود: افرادی مانند مرحوم البرز و بنیاد فرهنگی که وی بنیان گذاشت کمک میکنند که آن محیط ایجاد شود. امروز نسلی از جوانها در اقتصاد دانش بنیان فعال شده و شرکتهایی شکل گرفته که بر اساس مغز ایجاد شدهاند نه بر اساس پول داخل جیب آن جوانها. در اقتصاد دانش بنیان آدمها و مغزشان مهم هستند نه پول. چنین جوانی که اعتماد به نفس دارد و بارها زمین میخورد اما دوباره روی پای خود میایستد. ما باید بتوانیم چنین انسانهایی خلق کنیم.
ستاری با تاکید بر اینکه بودجه پژوهش بیشتر از بخش دولتی باید از جاهای دیگر تامین شود، گفت: پژوهشی که فقط با پول دولتی انجام شود محصولش به درد جامعه نمیخورد. اگر همه به شکل گیری آن محیط کمک کنند و در آن مشارکت کنند، اقتصاد ما نیز متول میشود. اگر به لحاظ فرهنگی از بنیادهایی چون بنیاد البرز حمایت شود آن محیط شکل میگیرد.
وی با اشاره به بیانیه رهبر انقلاب در چهلمین سالگرد انقلاب اسلامی خاطر نشان کرد: در بیانیه رهبر انقلاب بیش از ۴۰ بار اسم جوانان آمده است. این امر نشان از اهمیتی است که باید برای آینده جوانانمان قائل باشیم. امروز باید سرمایه گذاری کنیم که ۵ سال دیگر یک محقق، کارآفرین یا استاد دانشگاه از جوان ما دربیاید. نباید به جیبهایشان نگاه نکنیم باید نگاهمان به مغزشان باشد. شرکتهایی امروز توسط این جوانان در حال شکل گیری هستند که بر اساس ایده و فکرشان و چیزی که در مغزشان دارند و روحی که با خود حمل میکنند، فعالیت دارند؛ با این روحیه خودباوری و این تفکر پیش میروند که هیچ محدودیتی وجود ندارد و کسی نمیتواند جلو چنین جوانی را بگیرد.
معاون رئیس جمهور در ادامه تاکید کرد: ما باید چنین آدمهایی تربیت کنیم و این نیاز به محیطی دارد که هم خانواده هم جامعه و هم دانشگاه در شکل گیری آن سهیم هستند. این سرکوفتها و ناامیدیهایی که جوانمان را در آن رشد میدهیم، و وابستگی که به پول نفت ایجاد میکنیم، مسموم است. جوانی که امید به استخدام دارد سطح توقع و سقف آروزش کوتاه است و امید به حقوق آخر ماه دارد، اصلا فکر نمیکند که یک انسان با تواناییهای فوق العاده است. جامعهای که جوانانش درس میخواند که جایی استخدام شوند به جایی نمیرسد. ما افرادی نیاز داریم که روی پای خود میایستند، کارآفرینی میکنند و حس مسئولیت پذیری دارند و امیدواریم بتوانیم چنین جریانی در جامعه ایجاد کنیم.
وی در پایان خطاب به حاضران در مراسم خاطر نشان کرد: شما نخبگان جزوی از این محیط هستید و باید این محیط را عوض کنید. مبارزه اصلی ما در داخل است و مبارزه با تفکرات و فرهنگی است که باید عوض شود. اگر این اتفاق بیفتد میتوان آینده خوبی برای جامعه تصور کرد. با توجه به بیانیه مقام معظم رهبری، جهت گیری اصلی همه ما در حوزه علم و فناری است و آینده فقط باید به این سمت برود. فرهنگی باید در جمعه ترویج یابد که واقفینی شکل بگیرند که در مسیر علم و دانش وقف میکنند.
ارسال نظر