به گزارش مفدااردبیل، سومین روز از هفته خوابگاه های دانشجویی،«خوابگاه دانشجویی، بهداشت و تغذیه سالم» نام گرفته است. بهداشت و تغذیه از دیرباز و تاکنون از اصول اساسی زندگی بشر بوده است؛ اصولی مهم که در سایه توجه به آنها بشر توانسته است به حیاتش ادامه دهد.
سلامت انسان در دوران مختلف زندگی و به ویژه دوران نوجوانی و جوانی در ارتباط با رفتارهای بهداشتی است که در پیش میگیرد؛ این سنین همراه با تغییرات سریع و الگوهای رفتاری است. این تغییرات افراد را در معرض گسترش رفتارهای پرخطر بهداشتی قرار میدهد که تأثیر آن تا سالها بعد خطا تا آخر عمر باقی میماند.
در مفهوم جدید سلامت افراد در مقابل خود مسئول بوده و باید سبک زندگی سالمی برای خود برگزیند که تحقق آن در گرو برنامههای ارتقاء سلامت است. شیوه زندگی و بهخصوص وضعیت تغذیه از عوامل تاثیرگذار در بروز بیماریهای مزمن مانند سرطان کولون پرفشاری خون و بیماریهای عروق می باشد.
لذا درجه مسوولیتپذیری و انتخابهای فردی در طول زندگی در شکلگیری شیوه زندگی نقش بسزایی دارد. شرایط موجود نشان میدهد که وجود دارد به مشکلات بهداشتی مانند چاقی بیماری های قلب و عروق به نوعی با دگرگونیهای شیوه زندگی افراد مرتبط است سازمان جهانی بهداشت اظهار میدارد که افزایش شیوع چاقی در سراسر جهان سلامت تعداد زیادی را به خطر انداخته است و روند رشد چاقی در کشورهای در حال توسعه و توسعه یافته مشاهده میشود؛ تقریباً نیمی از مرگهای زودرس در سنین زیر ۶۵ سال در اثر بیماری هایی است که به تغذیه مربوط شده و قابل پیشگیری هستند.
اثر مستقیم تغذیه بر تندرستی انسان از دیرباز شناخته شده است. انسانها از قرنها قبل با تجربه و آزمایش پی به روش صحیح تغذیه برده و در طی هزاران سال، افراد انسانی تغذیه نموده و رشد کردهاند. آنهایی که در اثر همان تجارب، تغذیه صحیح داشتهاند از زندگی سالمتر و طولانیتر برخوردار بودهاند. با استفاده از غذای لازم و کافی، جنبش و حیات، کارایی و فعالیت، رضایت خاطر، نشاط زندگی و قدرت مبارزه با مشکلات در انسان تامین میشود و افزون بر آن سلامت و بهداشت نسلهای بعدی نیز تضمین میگردد.
درباره تغذیه کافی و مناسب اصل اساسی برای سلامت جسم و روان در جهت تداوم رشد و متابولیسم بدن میباشد. مطالعات و پژوهشهای مختلف نشاندهنده این است که مشکلات بهداشتی در اثر عادت غذایی غلط به وجود میآید. بخش عظیمی از جمعیت ایران را جوانان تشکیل میدهند که درصد بالایی از این جوانان دانشجویان هستند.
در طی این دوران، دانشجویان به طور نامنظم غذا میخورند؛ ترس از چاقی و داشتن اندام نامناسب و عدم کسب جایگاه مناسب در بین همسالان سبب تغییراتی در الگوی دریافت غذا و در نتیجه دریافت ناکافی مواد مغذی در آنان می شود؛ از طرف دیگر تمایل افراد جوان به رژیمهای کاهش وزن برای داشتن اندام مناسب عدم آگاهی های تغذیه ای در این زمینه سبب شده است که غذاهای سودمند از جمله، نان، سیب زمینی، شیر و گوشت را از برنامههای غذایی روزانه حذف کند.
عدم مصرف این مواد غذایی به نوبه خود موجب کمبود دریافت انرژی و برخی مواد مغذی از جمله، پروتئین، آهن و ... میگردد. مطالعات نشان می دهند رژیم غذایی و الگوی مصرف نامطلوب و دریافت نامناسب مواد غذایی در گروه جوانان مانند دانشجویان میتواند آغازگر بیماریهای مختلف باشد که با تغییر ناگهانی شرایط مثل ورود از جامعه کوچک دبیرستان به جامعه بزرگ دانشگاه این موارد چندین برابر تشدید شود؛ یعنی افراد در دورهای از زندگی که به شدت نیازمند مراقبتهای ویژه به خصوص تغذیه هستند با گام نهادن به محیط جدید، دوستان جدید، شهر یا کشور جدید در معرض خطرات جدی اجتماعی و فرهنگی و به خصوص تغذیه قرار دارند
ارسال نظر