از سال ۲۰۰۷ میلادی و پس از تصویب قطعنامه ۶۲/۱۳۹ در مجمع عمومی سازمان ملل متحد، هر ساله دوم آوریل با عنوان روز جهانی اوتیسم در تقویم بین المللی شناخته میشود. به رسم باقی رویدادهای رسمی سازمان ملل، این رویداد نیز به آگاهی رسانی در زمینهی یکی از اختلالات و نقصهای محدود زندگی انسان میپردازد. حال سؤال اینجاست که ما چقدر اوتیسم را میشناسیم و اطلاعاتمان درست هستند؟
Autism spectrum disorder یا به اختصار اوتیسم، به طیفی از اختلالات ذهنی – شناختی میگویند که به وسیله ناهنجاریهای عملکرد نرونها شکل میگیرد. افراد مبتلا به اوتیسم در ارتباط برقرار کردن، انجام آداب اجتماعی، به کار بردن درست زبان درجات از اختلال را نشان میدهند. این افراد، ممکن است که به فعالیت یا هنر خاصی علاقهمند باشند و این کار را مرتباً انجام دهند. اوتیسم معمولا تا قبل از پنج سالگی تشخیص داده میشود.
این بیماری در کودکی فرد آغار شده و تا بزرگسالی همراه آن میماند. عملکرد درسی و علمی مبتلایان اوتیسم، برخلاف باور عام، لزوما پایین نیست. مبتلایان اوتیسم در دامنه وسیعی از سطح هوشی قرار میگیرند و از سطح هوشی پایین تا بسیار نابغه وجود دارند. تحقیقات انجام شده در کشورهای توسعه یافته حاکی از آن است که از هر ۱۶۰ کودک، یک نفر مبتلا به اوتیسم است. آمار دقیقی دربارهی کشورهای دارای درآمد متوسط و پایین وجود ندارد. عوامل خطرزای خارجی و همچنین ژنتیک میتواند عامل ایجاد اوتیسم باشد.
این بیماری از اختلالات در بیان ژنها ایجاد میشود. از جمله علل خطرزای مهم، ابتلا به بیماری سرخجه در دوران بیماری است. عواملی مانند آلودگی هوا به خصوص فلزات سنگین، حشره کشها و کوکائین نیز میتوانند ریسک ابتلای جنین به اوتیسم را افزایش دهند. به طور کلی هر چیزی که توانایی ایجاد اختلالات ژنتیکی یا بیان ژنها را دارد، ممکن است عامل خطرزایی برای ابتلا به اوتیسم باشد. یکی از باورهای غلط رایج در جامعه که طرفداران زیادی درد، این است که واکسن زدن، موجب ابتلای کودکان به اوتیسم و عقب افتادگی ذهنی میشود. تحقیقات انجام شده نشان میدهد که واکسیناسیون باعث افزایش بروز اوتیسم در کودکان نمیشود. با استفاده از دستورالعمل های تشخیص اوتیسم مانند انجام مصاحبه و صحبت با والدیدن، میتوان این بیماری را تشخیص داد و درجه شدت آن را مشخص نمود.
مبتلایان به اوتیسم در معرض خطر بیشتری در جامعه قرار دارند. این افراد سوژهی بسیاری از استیگماهای جامعه هستند. به دلیل نبود نقض ظاهری ممکن است به عنوان یک فرد عادی شناخته شوند و خدمات عادلانه و متناسب با شرایطشان را دریافت نکنند. همچنین این افراد به دلیل عدم ارتباط با دیگران به طور مزمن و نداشتن ارتباطات زیاد، در معرض کمبود تحرک، نداشتن تغذیه درست و اذیت شدن توسط افراد زورگو هستند.
گردآوری کننده: شایان ثابتی
ارسال نظر