به گزارش مفدا، در ابتدای این مراسم مهندس حیدر ارشدی مدیر عامل بنیاد فرهنگی البرز گفت: فلسفه تشکیل جلسه گرامیداشت سالروز تاسیس بنیاد فرهنگی البرز توسط واقف نیکسرشت زنده یاد حسینعلی البرز این است که پنجاه و هشت سال پیش در چنین روزی یعنی ۲۴ اسفند سال ۱۳۴۳، نخستین جلسه رسمی هیات امنای بنیاد را بعد از حدود سه سال مشورت از اهالی علم و صاحبنظران فرهنگ در خصوص اساسنامه و ماموریت بنیاد تشکیل داد و سه روز بعد از آن یعنی ۲۷ اسفند ماه، این بنیاد را به طور رسمی به ثبت رساند.
وی خاطرنشان کرد: به نظر من شاید دلیل انتخاب این زمان و روزهای پایانی سال برای ثبت این بنیاد از سوی مرحوم البرز، مثل بسیاری از اقدامات پندآموز ایشان، دو نکته خاص بوده باشد؛ اول اینکه به لحاظ مدیریتی و پیشگیری از تاخیر در انجام کارهای بنیادین، مورد توجه قرار گرفته و ثانیا به لحاظ آثار معنوی ناشی از توصیه قرآنی « فاستبقو الخیرات» ( در نیکیها و انجام کارهای خیر سبقت بگیرید) نیز مدنظر داده است.
جایزه بنیاد البرز، نوبل ایرانی است
ارشدی در خصوص ماموریت بنیاد فرهنگی البرز گفت: اعطای وام شرافتی در دهه چهل به دانشجویان مستعد سراسر کشور از جمله اقدامات این بنیاد فرهنگی است. در دهه پنجاه و همزمان با تغییر شیوه تحصیلات آکادمیک، مرحوم البرز نیز با هدف پاسخ به این نیاز روز جامعه، مبنی بر مهاجرت دانشجویان نخبه فارغالتحصیل دانشگاهی، وام اشتغال به کار، ابداع شد.
او افزود: اقدام ماندگار بعدی مرحوم البرز در این بنیاد، ابداع جایزه بنیاد البرز یا همان نوبل ایرانی بود که با هدف تشویق و تجلیل از برترینهای علمی کشور در تمامی سطوح علمی و ردههای سنی، فارغ از جنسیت، قومیت، مذهب، موقعیت جغرافیایی سکونت، رشته تحصیلی به نوباوگان و دانشآموزان و دانشجویان و مخترعان اعطاء میشود.
ارشدی خاطرنشان کرد: جایزه بنیاد البرز که ما در سال جاری پنجاه و هشتمین دوره آن را برگزار کردیم، در مقایسه با دیگر جوایز معتبر داخلی، دارای ویژگیهای منحصر به فردی است که برخی از آنها عبارت است از، باسابقهترین جایزه علمی کشور، تنها جایزه علمی بر مبنای سنت حسنه وقف، جایزه مستقل بدون وابستگی به نهادهای حاکمیتی و دولتی، تنها جایزه غیرانتفاعی کشور بدون تحمیل هر گونه هزینه بر شرکتکنندگان و جایزهای با عنوان نوبل ایرانی و قابلیت معرفی در تراز جوایز علمی معتبر جهان.
مدیر عامل بنیاد فرهنگی البرز تصریح کرد: در شرایطی که به دلیل پاندمی کرونا اغلب همایشها و جشنوارههای معتبر داخلی و خارجی تعطیل شدند، اما به دلیل اینکه وقف تعطیل ناپذیر است، بنیاد البرز اقدام به برگزاری دو همایش ملی در سطح نخبگان( مرداد ماه ۹۹) و دانش آموزی( آبان ماه ۹۹) کرد و طی این دو همایش حدود دو میلیارد تومان جایزه نقدی به بیش از یکصد نفر از دانشمندان، مخترعان، دانشجویان، طلاب و دانشآموزان مستعد اعطاء شد.
او افزود: بنیاد فرهنگی البرز از سال ۱۳۴۳ به بیش از ۳ هزار دانشجو، وام تحصیل و اشتغال به کار اعطاء کرد و از بیش از ۴ هزار و ۶۵۰ نفر با جایزه بنیاد البرز، تقدیر به عمل آمده است. در دهه جاری و تا پایان امسال نیز با برگزاری ۷ همایش ملی و ۸ همایش استانی، به بیش از ۱۳۰۰ نفر جایزه اعطاء کرده است.
مدیرعامل بنیاد فرهنگی البرز گفت: این بنیاد در سال ۱۴۰۰ مقارن با پنجاه و نهمین سال تاسیس بنیاد البرز، قصد دارد همایش ملی نخبگان جایزه بنیاد البرز را با هدف تجلیل از ۵۹ نفر از دانشمندان، مخترعان، طلاب و دانشجویان سراسر کشور برگزار کند.
وی افزود: فرآیند انتخاب این نفرات در دورههای آتی، از طریق معرفی چند برابر ظرفیتی افراد، از سوی مراجع ذیصلاح به کمیته علمی جایزه بنیاد البرز بوده که نفرات برتر در نهایت در این کمیته داوری و انتخاب میشوند. در حال حاضر دانشمندان و مخترعان واجد شرایط با همکاری بنیاد ملی نخبگان، وزارت بهداشت، وزارت علوم و همچنین طلاب، و همچنین مشارکت مرکز استعدادهای برتر حوزههای علمیه، در حال شناسایی و معرفی به بنیاد هستند.
این مقام مسؤول گفت: دانشجویان میتوانند با ارسال مدارک و مستندات خود به معاونت دانشجویی دانشگاههای خود، در این همایش نامزد شوند و اسامی نفرات واجد شرایط از سوی سازمان امور دانشجویان وزارت علوم و معاونت فرهنگی و دانشجویی وزارت بهداشت، در نهایت تا تاریخ ۲۵ فروردین ۱۴۰۰ به دبیرخانه همایش ملی نخبگان ارسال میشود و پس از فرآیند داوری، در کمیته علمی، مورد داوری قرار میگیرند.
باید در کنار علم و فناوری، به پرورش اخلاق و فرهنگ در دانشگاهها نیز توجه کنیم
در ادامه دکتر سیماسادات لاری معاون فرهنگی و دانشجویی و سخنگوی وزارت بهداشت ضمن ابراز خرسندی از برگزاری پنجاه و هشتمین سالروز تاسیس بنیاد فرهنگی البرز و حضور در مراسم رونمایی از نشان جدید این بنیاد، اظهار کرد: خدا را شاکر هستم که توفیقی نصیب شد تا در جمع ارزشمند شما عزیزان باشم. شما عزیزان، از زحمتکشان سنت ارزشمند وقف به عنوان یک سرمایه ماندگار و جاوید هستید و حضورمان را در این جمع به فال نیک میگیریم.
وی با اشاره به خصوصیات معنوی و ارزشمند مرحوم حسینعلی البرز، مؤسس بنیاد فرهنگی البرز، گفت: آن چه که مرحوم البرز را به چهره ماندگار وقف مبدل کرده، خواست و هدف وی در ارج نهادن به کوشش دانشمندان، دانشجویان، نخبگان و همه آنانی بود که دل در گروی پیشرفت ایران داشته و دارند.
سخنگوی وزیر بهداشت افزود: اکنون بر ماست که یاد آن مرد بزرگ را زنده نگه داشته و در جهت برآوردن نیات او تلاش کنیم و حقی را که آن مرحوم با این حرکت برگردن ما نهاده است، در جهت اعتلای دانش ادا کنیم. به هرحال تشکر میکنم از همه دوستان در سازمان اوقاف و امور خیریه و به همه آنها خدا قوت میگویم که در مسیر تلاشهای مرحوم البرز، گام محکمی برداشتند و امانتدار خوبی در حوزه وقف و اقدامات خداپسندانه بودند. شما عزیزان، با خلاقیت، ابتکار و ارتباطاتی که با وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و وزارت علوم برقرار کردهاید، قطعا گامهای هدفمندتری در راستای اشاعه فرهنگ کشور و تجلیل از مقام علمی دانشمندان، پژوهندگان برتر ایرانی و تشویق دانشجویان و دانشآموزان برگزیده و نوباوگان و نوجوانان، از طریق اعطای جایزه بنیاد البرز بر میدارید.
لاری گفت: چندین هزار نفر از نخبگان برتر علمی کشور طی سالهای گذشته از طریق این بنیاد، مورد حمایت و تشویق قرار گرفتهاند که این مهم طی سالهای گذشته در قالب همایشهای ملی با حضور مقامات علمی و مسؤولان کشوری محقق شده است. از شخصیتهای ماندگاری همچون مرحوم البرز که در امور خیر پیشقدم بودهاند، همواره در تاریخ به نیکی یاد میشود و باید زندگی این عزیزان را سرمشق و الگوی خود قرار دهیم. افرادی که بعد از گذشت سالها، هنوز نامشان به نیکی بر سر زبانهاست.
معاون فرهنگی و دانشجویی وزارت بهداشت در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به شیوع ویروس کرونا طی یکسال گذشته، اظهار کرد: شیوع این پاندمی، بیش از پیش به همه ما نشان داد که میتوان از خیلی از تهدیدها، فرصت ساخت و خوشبختانه جوانان و دانشجویان ما در شرایط کرونایی، ثابت کردند که در شرایط سخت بحرانی نیز میتوان به صعود و موفقیتها فکر کرد. ما در ابتدای شیوع این بیماری، از کمبود تجهیزات محافظتی همچون ماسک رنج میبردیم و کمبود ماسک در خیلی از شهرها مشهود بود، اما اکنون در همه استانها، مواد ضدعفونیکننده و اقلام حفاظتی همچون ماسک به وفور وجود دارد و حتی در زمینه تولید ماسک و اقلام بهداشتی و محافظتی، پیشقدم بودهایم و خیلی از دانشجویان و جوانان ما با خلاقیت و نوآوری و اتکا به دانش داخلی توانستهاند، خیلی از این تجهیزات را در کشور تولید و روانه بازار کنند.
لاری افزود: به لطف خداوند در زمینه تولید کیتهای تشخیصی مولکولی و رپید تست در مسیر مقابله با این ویروس منحوس نیز پیشقدم بوده و حرفهای زیادی برای گفتن داشتیم و طی سال گذشته، جوانان و مخترعان ما در اقصی نقاط کشور توانستهاند با تولید این محصولات، خود را بیش از گذشته به اثبات برسانند.
وی افزود: در دنیای امروز، توسعه علم و فناوری حرف اول را میزند، البته باید در کنار این علم و فناوری، به پرورش اخلاق و فرهنگ در دانشگاهها نیز اهتمام ویژهای داشته باشیم و برگزاری این نشست و رونمایی از نشان جدید بنیاد فرهنگی البرز، نمایانگر توجه شما عزیزان به جایگاه وقف، این سنت ماندگار الهی است.
سخنگوی وزیر بهداشت با اشاره به اینکه دانشجویان ما در عرصههای مختلف علمی و تحقیقاتی، اقدامات خوبی انجام دادهاند و باید از آنها تجلیل شود، اظهار کرد: یکی از اهداف تشکیل بنیاد فرهنگی البرز توسط مرحوم حسینعلی البرز، تشویق و حمایت مادی و معنوی دانشمندان، دانشجویان، محققان و دانش آموزان بوده است و باید قدردان این مرد بزرگ باشیم.
لاری در پایان سخنان خود تصریح کرد:در ۵۸ سال گذشته، مرحوم البرز با افکار بلند خود تلاش کرد از محققان و اندیشمندان علمی کشور حمایت کند، موضوعی که اکنون بیش از پیش به آن نیاز داریم. ما باید با حمایتهای مادی و معنوی خود از دانشمندان و مخترعان و محققان علمی، کاری کنیم که سرمایههای این کشور که همان جوانان ما هستند، از کشور خارج نشوند و در داخل کشور به تولید علم و فناوری بپردازند.
در آینده بیشتر درباره این جایزه خواهید شنید
رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه نیز در این مراسم گفت: با توجه به تلاش و زحمات دلسوزانه جوانان و مسؤولان، کشور رتبه ۱۶ علمی دنیا از بین ۲۰۰ کشور جهان به ایران اختصاص یافته است.
حجت الاسلام و المسلمین سید مهدی خاموشی افزود: بنیاد فرهنگی البرز یک مجموعه علمی و فرهنگی و از شعب وقف است که با نیت افراد خیراندیش شکل گرفته است.
وی با بیان اینکه برای توسعه و گسترش علم و دانش در کشور با بیش از ۳۰۰ مجموعه دانش بنیان قرارداد و تفاهمنامه داریم، تصریح کرد: باید دست در دست هم نهاده و به دنبال افزایش شتاب علمی کشور در سطح دنیا باشیم.
رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه با بیان اینکه سعی و تاکید ما انجام درست و کمال نیت واقفین است، گفت: باید با تعامل هرچه بیشتر با مجموعهای دانش بنیان، به فکر توسعه همه جانبه علمی کشور در همه عرصه ها باشیم.

تغییر آرم بنیاد فرهنگی البرز، با هدف خلق و ارتقای هویت بصری
پایان بخش این مراسم، رونمایی از نشان جدید بنیاد فرهنگی البرز بود که بعد از رونمایی از این نشان، به رسم یادبود، حاضران در نشست از جمله دکتر لاری معاون فرهنگی و دانشجویی وزارت بهداشت، دکتر حسن زائری لطف مدیرکل فرهنگی وزارت بهداشت، حجتالسلام سید مهدی خاموشی رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه و همچنین مهندس حیدر ارشدی مدیرعامل بنیاد فرهنگی البرز، با امضاء این نشان جدید یاد و خاطره مرحوم البرز را گرامی داشتند.
گفتنی است، تغییر آرم بنیاد فرهنگی البرز، با هدف خلق و ارتقای هویت بصری بنیاد انجام گرفته است؛ در این لوگوی جدید، کلمه البرز با چینش حروف در کنار یکدیگر، قابلیت تبدیل به یک نشان خوب را داشته و سعی شده از این ویژگی نهایت استفاده صورت گیرد.
از جمله ویژگیهای این نشان میتوان به معاصربودن و حفظ هویت ایرانی، زیبایی و قرینهگی، خوانایی و سادگی، وقار، شکوه و استحکام و نیز میل به عروج و تعالی با استفده از حرف«الف» اشاره کرد.
در این نشان از چندین نماد استفاده شده است که از جمله میتوان به نماد گل انار که از نمادهای ایرانی در تذهیب است و در نقوش فرش ایرانی، بسیار مورد استفاده قرار گرفته اشاره کرد. همچنین در این نشان جدید، نماد کوه که نشان و نمادی از البرز به عنوان هویت سرزمینی ایرانی است، قابل مشاهده است. همچنین کلمه الله در این لوگو به چشم میخورد که نشان از وحدانیت، هدفمندی و یکتایی دارد.
در این مراسم دکتر سیدعابدین حسینی مشاور معاون فرهنگی و دانشجویی وزارت بهداشت، دکتر علم معاون امور دانشجویان داخل سازمان امور دانشجویان، دکتر جاسبی عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی و منتخب بنیاد فرهنگی البرز در دهه چهل، حجتالاسلام عادل معاون فرهنگی و اجتماعی سازمان اوقاف وامور خیریه و همچنین حجتالاسلام شرفخانی رئیس مرکز امورخیریه سازمان اوقاف نیز حضور داشتند.
برای دریافت گزارش تصویری این مراسم اینجا کلیک کنید
انتهای پیام
کدخبرنگار:۱۰۲۲۰
ارسال نظر