به گزارش مفدابهشتی به نقل از روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی- دکتر علیرضا زالی امروز دوشنبه در نشست خبری «تازههای تغذیه و کرونا» که با حضور دکتر امیر محمد مرتضویان، رییس انستیتو تحقیقات تغذیهای و صنایع غذایی کشور و اصحاب رسانه برگزار شد، ابراز کرد: «لازم است دولت تأمین تغذیهی سالم و مکفی را راهبردی مهم در ستاد ملی مبارزه با کرونا بداند و بدان توجه کند.»
فرمانده عملیات مدیریت بیماری کرونا در کلانشهر تهران، ادامه داد: «در کسانی که تغذیهی سالم و کافی ندارند، احتمال ابتلا به کرونا و مرگ و میر بیشتر است؛ همچنین اقامت بیمارستانی این گروه و حضور در آی.سی.یو در این مبتلایان نسبت به دیگران بیشتر است.
دکتر زالی با تأکید بر اهمیت تغذیهی کافی و سالم در تقویت سیستم ایمنی بدن در برابر کرونا گفت: «کسانی که دچار اختلالات تغذیهذیا چاقی هستند نسبت به دیگران احتمال بیشتری برای ابتلا به کرونا دارند.»
وی با بیان اینکه بسیاری از چاقها با وجود چاقی درمورد عناصر کمیاب تغذیهای کمبود دارند، افزود: «علاوه بر این چاقی احتمال ابتلا و مرگ و میر را افزایش میدهد.»
دکتر زالی با اشاره به دانش درحال تغییر بشر در مورد کرونا، یادآوری کرد: «طبق بیانیههای سازمان جهانی بهداشت شواهد قطعی برای اینکه غذا عامل اصلی انتقال کرونا باشد، وجود ندارد.»
رییس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ادامه داد: «اما نتایج جدیدترین تحقیقاتی که در انستیتو تحقیقات تغذیهای و صنایع غذایی کشور انجام شده نشان میدهد نمیتوان با قاطعیت گفت که غذا عامل انتقال کرونا نیست.»
وی یکی دیگر از نتایج این تحقیقات را ضرورت توجه بیشتر به غذا بیان کرد و گفت: «همچنین طبق این تحقیقات ممکن است با فرمهای جدید کرونا روبهرو شویم که در آنها شاهد گردش دهانی و مقعدی ویروس کرونا باشیم.»
وی درمورد برگزاری نشستی مشترک بین دانشگاه و صنایع غذایی برای خطرزدایی از مواد غذایی اعلام آمادگی کرد و گفت: «شاید لازم باشد پروتکلهای بهداشتی تازهای در حوزهی صنایع غذایی در دوران کرونا تدوین شود.»
فرمانده عملیات مدیریت بیماری کرونا در کلانشهر تهران با تأکید بر ضرورت اعمال برخی تغییرات در طبخ مواد غذایی در دوران شیوع کرونا، اضافه کرد: «از جمله این موارد میتوان به گرم کردن مجدد شیر پاستوریزه قبل از مصرف و استفاده از ماکروویو برای گرم کردن نان و غذا قبل از مصرف اشاره کرد.»
دکتر زالی در ادامه با تأکید بر لزوم حرکت صنعت کشور به سمت مکانیزاسیون فرایند تولید مواد غذاییتصریح کرد: «در فرایند تولید مواد غذایی که حضور نیروی انسانی کمتر است، بهمراتب آلودگی کمتر مشاهده میشود.
رییس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با بیان اینکه نتایج تحقیقات جدیدی که دربارهی انتقال کرونا از مواد غذایی در انستیتو تحقیقات تغذیهای کشور انجامشده، در نظرات مراجع علمی جهانی تردیدآفرینی کرده است، گفت: «نتایج این تحقیقات ممکن است کانسپت جهانی را در این حوزه دچار تغییر کند.»
وی با اشاره به اهمیت تغذیهی سالم و داشتن یک سبد غذایی کافی در تقویت سیستم ایمنی بدن در برابر بیماریها، تصریح کرد: «از سوی دیگر، باید از این نگاه افراطی و خطرناک پرهیز شود که تصور کنیم مواد غذایی میتواند فرد را در برابر بیمار نشدن تضمین کند.»
فرمانده عملیات مدیریت بیماری کرونا در کلانشهر تهران با بیان اینکه ویتامین ث، دی، سلنیوم و روی در تقویت سیستم ایمنی بدن نقش مؤثری دارد، گفت: «تحقیقات نشان داده که در کشور، اپیدمی آنفلوآنزا در زمستان با کمبود ویتامین دی مبتلایان ارتباط مستقیمی دارد.»
رییس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با اشاره به بقای ویروس کرونا در دمای منفی ۲۰ درجه سانتیگراد به مدت دو سال، تصریح کرد: «فرایند انجماد برای از بین بردن کرونا تأثیری ندارد.»
وی همچنین با بیان اینکه ثابت شده اسید معده قدرت بیماریزایی کرونا را بسیار کاهش میدهد، اظهار کرد: «ممکن است در سالمندان یا کسانی که از داروهای ضد اسید معده استفاده میکنند، اسید معده کاهش بیابد و انسان در معرض ابتلا به کرونا قرار گیرد.»
دکتر زالی با بیان اینکه احتمال آلودگی مواد غذایی در فرآیند طبخ، بستهبندی و حمل و نقل وجود دارد، گفت: «رعایت شیوهنامههای بهداشتی دربارهی کسانی که با مواد غذایی سر و کار دارند باید سختگیرانهتر باشد.»
وی نانوایی ها و قنادیها را یکی از محل های مهمی دانست که باید به رعایت پروتکل های بهداشتی در آنها توجه ویژهای شود.
دکتر زالی با اشاره به ماندگاریِ ویروس در غذاهای چرب گفت: «قند نیز ویروس کرونا را در برابر حرارت مقاوم میکند.»
دکتر مرتضویان رییس انستیتو تحقیقات تغذیهای و صنایع غذایی کشور در بخش دیگری از این نشست با بیان اینکه مواد غذایی به دو طریق ممکن است باعث انتقال آلودگی شوند، توضیح داد: «مواد غذایی ممکن است خاستگاه آلودگی، یا به آلودگی ثانویه دچار شده باشند.»
وی با اشاره به نتایج تحقیقات انجامشده در این انستیتو دربارهی ماندگاری کرونا در شیر توضیح داد: «نتایج تحقیقات انستیتو نشان داده است که حرارت ۷۵ درجه سلسیوس در ۱۵ ثانیه به شیر، در از بین بردن ویروس کرونا در شیر پرچرب ناتوان است.»
دکتر مرتضویان با بیان اینکه در فراوردههای سنتی بسیار محتمل است که کرونا انتقال یابد، توصیه کرد شیر سنتی در خانه حتماً به دمای نزدیک به جوش رسانده شود.
رییس انستیتو تحقیقات تغذیهای و صنایع غذایی کشوربا بیان اینکه احتمال انتقال کرونا در بستنیهای پاستوریزه بسیار کمتر از بستنیهای سنتی است، تأکید کرد: «تحقیقات نشان داده که انجماد راه از بین بردن کرونا نیست.»
وی با اشاره به دوام کرونا در فرآوردههای اسیدی مانند دوغ و آب میوه ها ابراز کرد: «اگر دوغ یا آب میوه به کرونا آلوده شود، این ویروس پس از یک ماه باقی ماندن در مادهی غذایی باز هم نابود نمیشود.»
دکتر مرتضویان دربارهی آلودگی فرآوردههای گوشتی به کرونا توضیح داد: «خوشبختانه گرم کردن فرآوردههایی مانند همبرگر و سوسیس ویروس کرونا را از بین میبرد.»
وی با هشدار درمورد احتمال آلودگی نان در نانواییها، توصیه کرد بعد از آوردن نان به خانه و پیش از مصرف، نان داخل مایکروویو یا فر تا دمای ۸۰ درجه داغ شود.
وی درمورد آلودگی دیگر مواد غیربستهبندیشده افزود: «آجیل را نیز میتوان پیشل از مصرف با قرار دادن در معرض حرارت از آلودگیهای احتمالی پاک کرد؛ اما متأسفانه فرآوردههای قنادی را نمیتوان حرارت داد. به همین دلیل احتمال سرایت کرونا با آنها وجود دارد.»
دکتر مرتضویان با تأکید بر اینکه غذا بهویژه غذاهای غیر صنعتی و کارخانهای میتواند عامل سرایت کرونا به بدن باشد، توصیه کرد که غذای رستورانها نیز در خانه پیش از مصرف داغ شوند.
رییس انستیتو تحقیقات تغذیهای و صنایع غذایی کشور با بیان اینکه انتقال کرونا از مدفوع نیز ثابت شده است در پایان یادآوری کرد: «در هیچ جای دنیا این فرضیه مطرح نشده است که غذا میتواند خاستگاه کرونا باشد؛ اما از نظر ما این امکان محتمل است و این مسأله به تحقیق بیشتر نیاز دارد.»
دکتر عجمی متخصص تغذیه انستیتو تحقیقات تغذیهای و صنایع غذایی کشور در بخش دیگری از این نشست به بیان توضیحاتی دربارهی اصول تغذیهی سالم پرداخت و چاقی و دیابت نوع ۲ را از مهمترین عوامل خطر برای ابتلا به کرونا بیان کرد.
وی با بیان اینکه مصرف بالای چربیهای اشباع، مصرف فراوان قند و شکر، نمک و کم مصرف کردن میوه و سبزیها از مشخصات رژیم غذایی ناسالم است، توصیه کرد مردم در رژیم غذایی خود چربی غیراشباع را جایگزین چربی اشباع کنند.
دکتر عجمی با اشاره به کمبود روی در میان ۲۰ درصد مردم گفت: «این کمبود در سالمندان شایعتر است؛ اما مردم میتوانند با مصرف به اندازهی گوشت قرمز و سفید، لوبیا، عدس، دانهها و انواع مغزها این عنصر را دریافت کنند.
وی در ادامه به معرفی موادغذایی که در آنها آنتی اکسیدان وجود دارد، مانند توت، انگور، شکلات، روغن زیتون و پیاز پرداخت و توصیه کرد: «مردم این مواد غذایی را در برنامهی غذایی روزانه خود بگنجانند و سیستم ایمنی بدن خود را تقویت کنند.»
این متخصص همچنین با اشاره به اثر مطلوب ویتامین ث در جلوگیری از عفونتهای دستگاه تنفس فوقانی، سیب و مرکبات را یکی از اصلیترین منابع تأمین این ویتامین معرفی کرد.
دکتر عجمی همچنین با اشاره به اثر ویتامین دی در جلوگیری از پوکی استخوان، نقش این ویتامین را در تقویت سیستم ایمنی بدن بسیار مؤثر دانست و اظهار داشت: «مردم میتوانند با مصرف زردهی تخم مرغ، ماهی و جگر به جذب ویتامین دی در بدن خود کمک کنند.»
این متخصص کنترل استرس، اضطراب و خواب را راهی مؤثر برای پیشگیری از عادتهای غذایی ناسالم دانست و افزود: «مردم با اتخاذ سبک زندگی سالم میتوانند احتمال ابتلای خود را به بیماریهای مزمن کاهش دهند.»
انتهای پیام/
کدخبرنگار: ۷۷۰۳م.ر
ارسال نظر