حضرت امالبنین ۸ بهمن ماه سال روز رحلت بانو ام البنین اسوه مادران و همسران شهید گرامی باد
فاطمه کلابیه معروف به امالبنین زادهی سال پنجم قمری، در کوفه و درگذشتهی ۱۳ جمادی الثانی ۷۰ قمری، همسر امام اول شیعیان، علی بن ابی طالب (ع) و دختر حِزام بن خالد است. پس از درگذشت فاطمهی زهرا (س)، علی(ع) با معرفی برادر ام البنین، عقیل –دانشمند تبارشناس عرب- با وی ازدواج کرد و پس از به دنیا آوردن چهار پسر به نامهای: عباس، عبدالله، جعفر و عثمان به ام البنین مشهور شد.
به گزارش مفدا بهشتی- پدر و مادرش از خاندان بنی کلاب و از نیاکان حضرت محمد (صلی الله علیه و آله) و دارای خوبیها و صفات خانوادگی مشترک بودند. فاطمه دختری پاکدل و باتقوا بود. فضایل اخلاقی، کمالات انسانی، نیروی ایمانی، ثبات و پایداری، شکیبایی و بردباری، بصیرت و دانایی، نطق و سخندانی او را به شایستگی، بانوی بانوان کرده بود.
برپایهی گزارشهایی که در شماری از منابع متأخر آمدهاست، ام البنین پس از خواستگاری امام علی(ع) سوگند یاد کرد که برای فرزندان ایشان، همچون مادری دلسوز باشد. آوردهاند که ام البنین از علی (ع) خواست تا او را فاطمه صدا نکند؛ زیرا ممکن است فرزندان حضرت فاطمه (س) با شنیدن این نام، به یاد مادرشان افتند و غمگین شوند.
ام البنین در کربلا حضور نداشت؛ اما همهی فرزندانش در رکاب امام حسین (ع) به شهادت رسیدند. عثمان بیست و یکساله، جعفر ۲۹ساله، عبدالله ۲۵ ساله و عباس برادر بزرگ اینان بود.
هنگام درگذشت وی را ۱۳ جمادی الثانی سال ۶۴ یا ۷۰ قمری گزارش کردهاند. برخی آرامگاه او را در بقیع، سمت چپ ورودی و کنار صفیه و عاتکه، عمههای پیامبر (ص) دانسته، و برخی نیز این خبر را نادرست خواندهاند.
محبت خالصانهی ام البنین (س) به اهل بیت و شهادت فرزندانش در رکاب سیدالشهدا(ع) موجب شده است شیعیان برای او جایگاهی والا قایل باشند.
از جمله سخن بزرگان در باب فضایل ام البنین (علیهاالسلام) میتوان اشاره کرد به عالم جلیل القدر، زین الدین عاملی، شهید ثانی که دربارهی حضرت ام البنین علیه االسلام گفتهاست: «ام البنین از بانوان با معرفت و پر فضیلت بود. نسبت به خاندان نبوت، محبت و دلبستگی خالص و شدید داشت و خود را وقف خدمت به آنها کرده بود. خاندان نبوت نیز برای او جایگاه والایی قائل بودند و به او احترام ویژه میگذاشتد.»
همچنین علی محمد علی دُخَیل، نویسندهی معاصر عرب در وصف این بانوی بزرگوار نوشتهاست: «عظمت این زن در آنجا آشکار میشود که وقتی خبر شهادت فرزندانش را به او میدهند، به آن توجه نمیکند، بلکه از سلامت حضرت امام حسین (علیه السلام) میپرسد؛ گویی امام حسین (علیه السلام) فرزندِ اوست نه آنان.»
برگرفته از: سیدمحمود سامانی، دانشنامهی حج و حرمین شریفین، سال ۱۳۹۲، جلد سوم، شماره۳،
ارسال نظر