به گزارش مفدا ارومیه؛ به منظور تجلیل از بانوان نخبه و فعال دانشگاهی از سال ۱۳۹۷تاکنون هر ساله اقدام به برگزاری جشنواره ملی «زن و علم» نموده است که با نکوداشت مریم میرزاخانی با آن همزمان شده است.
جشنواره ملی «زن و علم»
جشنوارهی ملی زن و علم رویدادی با هدف تجلیل از زنان نخبه و فعال میباشد امروز علم به عنوان یکی از مهمترین شاخصههای توسعه جوامع به شمار میرود این معنا که جامعی به پیشرفت و توسعه در همه ابعاد آن دست مییابد که دانش را به عنوان محور توسعه خود قرار دهد در این میان نقش زنان در پیشبرد علم و مفاهیم عمیق و علمی نقش چشمگیری است.
با تعریف نقش زن در جامعه ما طی سالهای اخیر و با تکیه بر واقعیتهای موجود در فضای علمی کشور ماهیت آن است که این قشر از جامعه نقش مهمی در پیشرفتهای علمی و حیات اجتماعی کشور ایفا مینمایند و این اساس زنان نه تنها به عنوان نیمی از نیروهای تاثیرگذار جامعه به شمارمی روند.
مریم میرزا خانی کیست؟
زنده یاد دکتر مریم میرزاخانی متولد۱۳ اردیبهشت ۱۳۵۶، تهران، ریاضیدان ایرانی و استاد دانشگاه استنفورد بود. اولین دانش آموز دختری بود که به تیم المپیاد ریاضی ایران راه یافت و در سالهای ۱۹۹۴ (هنگکنگ) و ۱۹۹۵ (کانادا) مدال طلا گرفت، او نخستین دانش آموز ایرانی است که دو سال مدال طلای المپیاد جهانی ریاضی را دریافت نمود و سپس در سال ۱۹۹۹ کارشناسی خود را در رشته ریاضی از دانشگاه شریف و دکترای خود را در سال ۲۰۰۴ از دانشگاه هاروارد به سرپرستی کورتیس مکمولن، در سن۳۱ سالگی سال برنده مدال «فیلدز» شد که «بالاترین نشان علمی رشته ریاضی» است که هر ۴ سال یکبار به دانشمندان برگزیده زیر ۴۰ سال داده میشود و از آن به «نوبل ریاضیات» نیز تعبیر میشود. او نخستین زن و نخستین ایرانی بود که موفق به دریافت این جایزه شد، و در سال ۲۰۱۶ به عضویت در اکادمی ملی علوم آمریکا برگزیده شد و در آوریل سال ۲۰۱۷ میلادی به عضویت «آکادمی علوم و هنر آمریکا» در آمد.
مریم میرزاخانی به همان اندازه که برای رسیدن به راهحل معادلات سخت صبوری میکرد در بیماری صبور بود و ۴ سال با سرطان سینه مبارزه کرد اما در المپیاد زندگی این سرطان بود که پیروز شد و سرانجام در ۲۴ تیر ۱۳۹۶ به زندگیاش پایان داد
اهداف این جشنواره
شناسایی و معرفی ظرفیتها، استعدادها و توانمندیهای زنان در حوزههای علمی، فرهنگی و اجتماعی به منظور اثر بخشی مضاعف آنان در پیشبرد اهداف توسعهای کشور و همچنین شناسایی سهم تولیدات علمی زنان پژوهشگر در پیشبرد علم در جمهوری اسلامی ایران از اهداف این جشنواره ملی عنوان شده است. جایزه دکتر مریم میرزاخانی به عنوان شخصیت فاخر علمی کشور به زنان نخبه علمی فرهنگی و اجتماعی میتواند موجب انگیزه ای مضاعف برای بانوان به منظور نقشآفرینی بیشتر آنان باشد.
محورهای جشنواره ملی «زن و علم»
محورهای رقابتی این جشنواره در دو شاخص علمی و فرهنگی و اجتماعی تقسیم بندی شد.
بخش علمی
در ارزیابی علمی، تأکید بر شاخصهایی از قبیل دریافت جوایز ملی و بینالمللی، ابداعات و اختراعات، طرحهای علمی برجسته، کتاب، مقالات، تعاملات علمی بینالمللی و... است.
بخش فرهنگی اجتماعی
در شاخصهای فرهنگی و اجتماعی، نقش آفرینی زنان در موضوعاتی از قبیل فعالیتهای شاخص در زمینه کارآفرینی، فعالیتهای برجسته اجتماعی، فعالیتهای برجسته و داوطلبانه فرهنگی، فعالیتهای خیریه، محرومیتزدایی از مناطق محروم، قرآنپژوهی، ایثار و فداکاری، محیط زیست، فعالیت در زمینه گسترش تمدن ایرانی- اسلامی، گسترش زبان فارسی در زمینه تخصصی و... مدنظر قرار داشت.
رده سنی شرکتکنندگان جشنواره ملی «زن و علم»
بانوان دانشمند در سه رده سنی کمتر از ۴۰ سال، ۴۰ تا ۶۵ سال و بالای ۶۵ سال و در ۶ گروه فنی مهندسی، علوم انسانی، علوم پایه، کشاورزی، دامپزشکی، محیط زیست، هنر و علوم پزشکی میتوانند شرکت کنند.
پس از ارسال مستندات توسط داوطلبان دریافت جوایز جایزه جشنواره مستندات ارسالی ابتدا در کمیته علمی جشنواره مورد بررسی اولیه قرار گرفته و در صورت نیاز به اصلاحات به شرکتکنندگان اطلاع داده میشود و در مرحله بعدی داوری توسط کمیته داوران جشنواره انجام خواهد شد. ارزیابی معیارهای دستاوردهای علمی در دو دسته زیر لحاظ شده و در فرمهای داوری مورد نظر قرار میگیرند.
فراخوان سومین جشنواره زن و علم
دکتر غلامرضا غفاری، معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری طی نامهای به رؤسای دانشگاهها، پژوهشگاهها و پارکهای علم و فناوری، فراخوان سومین جشنواره ملی زن و علم(جایزه مریم میرزاخانی) را اعلام کرد.
مهلت شرکت در جشنواره ۲۱ آبان ماه ۱۳۹۹ و زمان اختتامیه آن ۲۹ آذر ماه سال ۱۳۹۹ به میزبانی دانشگاه شهید بهشتی عنوان شده است.
گفتنی است علاقهمندان میتوانند جهت ثبت نام و یا کسب اطلاعات بیشتر به آدرس الکترونیکی wsfestival.ir مراجعه کنند.
ارسال نظر