به گزارش مفدا کرمان، پنجم دیماه مصادف با حادثه زلزله بم در سال ۱۳۸۲ که در جریان آن شهر بم و مناطق اطراف آن در استان کرمان لرزید و بیش از ۴۰ هزار نفر از هموطنان عزیزمان را به کام مرگ فرستاد، به عنوان روز ملی ایمنی در برابر زلزله نامگذاری شده است. زلزله بم و تبعات و خسارتهای ناگوار آن، از تلخترین و تراژیکترین روزهای این سرزمین است که در خاطره مشترک ایرانیان ثبت شده است. مرسوم است که در این روز و اصولا در تمامی روزهایی که به مناسبتی نامگذاری شده است، تلاش میشود با برگزاری برنامهها و همایشهای مختلف جایگاه و اهمیت موضوع گرامی داشته شود. اما روشن است که اتکای صرف به «همایش محوری» و «مناسکگرایی» نمیتواند در ترویج و تحلیل حادثه یا پدیده یا کنترل آن منشأ اثر جدی باشد. زلزله یکی از پدیدههای طبیعی است که به دلیل نامشخص بودن زمان و مکان وقوع آن، آثار اقتصادی و انسانی آن به مراتب شدیدتر و مخربتر از سایر حوادث طبیعی است و خسارتهای وقوع آن، ناشی از تقابل پدیدهها و ساختههای انسانساز با این پدیده طبیعی است که در دو سطح آمادگیهای قبل از وقوع زلزله و تواناییها و ظرفیتهای کنترل خسارت پس از وقوع، نقش و اهمیت مدیریت بحران را برجسته میکند. کشور ما یکی از زلزلهخیزترین مناطق جهان به شمار میآید. برای مقابله با تبعات زلزله و کسب آمادگی قابل قبول در برابر آن باید با نگاهی فرابخشی و فرامتنی در ذیل گفتمان و گفتار مدیریت بحران با اقداماتی مانند ساختوسازهای مقاوم، نوسازی بافتهای فرسوده، ایجاد آمادگی در مواجه با زلزلههای احتمالی و بازنگری اصولی در قوانین ساختمانسازی از میزان آسیبها و تبعات بکاهید. با توجه به سوابق زلزلههای گذشته ایران و جهان نکات زیر برای ایمنی بیشتر در قبل و حین زلزله تأکید میشود: توصیههای ایمنی قبل از وقوع زلزله: در امر ساختوساز و همچنین بازسازی ساختمانهای قدیمی برای کاهش خطرپذیری لرزهای باید براساس آییننامههای ساختمانی عمل کنید.
3. کیف حاوی وسایل ضروری را در مکانی مطمئن که دسترسی به آن آسان باشد، قرار دهید و محل نگهداری آن را به سایر اعضای خانواده اطلاع دهید.
4. هر از چندگاهی باید بحث زلزله و سایر خطرات طبیعی را در خانواده مطرح و توصیههای لازم یادآوری شوند.
5. آتشسوزی ناشی از زلزله میتواند در اثر شکستگی لولههای روغن و گاز یا جدایی اتصالات آنها اتفاقبیفتد، بنابراین باید آبگرمکن و سایر تجهیزات نفتسوز و گازسوز را محکم در جایشان ببندید و در صورت امکان از اتصالات انعطافپذیر استفاده کنید.
6. اشیای سنگین مانند کتابخانهها، گلهای آویز و لوسترها را در جای خود محکم کنید.
7. از خوابیدن زیر لوستر و اشیایی که ممکن است هنگام زلزله سقوط کنند، خودداری و ترجیحا از خوابیدن در کنار پنجره اجتناب کنید.
8. اشیای سنگین و بزرگ را در ردیفهای پایین قفسهها قرار دهید.
9. لوازم سنگین و بلند منازل و محیط کار مانند یخچال و فریزر، کمدهای دیواری بلند و قفسههای کتاب، قفسههای بلند فروشگاهها اشیای غیرایمن به حساب میآیند که باید آنها را در محل خود محکم ببندید، در غیر این صورت باید هنگام زلزله از آنها دور شوید.
10.لولههای آبگرمکن و سقفهای شیروانی را چک کنید تا احتمال افتادن آنها را هنگام زلزله کاهش دهید، باید مواظب اشیای موجود در قسمتهای خارجی ساختمان مانند کولر و گیاهان آویزان در کنار پنجرهها باشید و آنها را کاملا ایمن کنید یا به جای دیگری منتقل کنید.
ارسال نظر