به گزارش مفدا، دکتر محمد رضا فراهانی روز سه شنبه در سومین نشست مطبوعاتی مسئولان دولتی و نمایندگان مجلس شورای اسلامی با فعالان نشریات دانشجویی وزارت علوم و بهداشت که در باغ موزه نگارستان دانشگاه تهران برگزار شد، با بیان این خبر افزود: هفته گذشته در شورای مرکزی ناظر بر نشریات دانشگاهی، مصوبهای مبنی بر رتبه بندی نشریات داشتیم و شاخصهایی در این خصوص به تصویب رسید که بر اساس آنها نشریات رتبه بندی شوند و در این مسیر، مقرر شد یک رنکینگ داینامیک در قالب نرم افزار ایجاد شود که در آن رتبه بندی نشریات در کل دانشگاهها مشخص شود.
وی خاطرنشان کرد: بر اساس این رتبه بندی، همه اتفاقات دیگری که در حوزه نشریات خواهد افتاد از جمله حمایت مالی از یک نشریه، معطوف به این رتبه بندی میشود. به عنوان مثال حمایت مالی از نشریهای که کیفیتش درجه یک است با نشریهای که درجه شش هست، قطعا متفاوت خواهد بود.
معاون فرهنگی و دانشجویی وزارت بهداشت یکی از اهداف اصلی رتبه بندی نشریات دانشجویی در سطح وزارت بهداشت را، جلوگیری از پیشروی نشریات بدون محتوی و فلهای عنوان کرد و گفت: دلیل اصلی رتبه بندی نشریات دانشجویی در سطح دانشگاههای علوم پزشکی این است که جلوی نشریاتی که صرفا برای تاثیرگذاری در انتخابات نشریات دانشگاهی تلاش میکنند، گرفته شود.
فراهانی با بیان اینکه ما نظامهایی برای حمایت از نشریات دانشگاهی تدوین و تعریف کردهایم، اظهار کرد: از این پس، نشریات دانشگاهی در سامانهای بارگذاری و توسط کارشناسان ارزشیابی خواهند شد.
معاون وزیر بهداشت در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه در دنیا تقریبا روزنامهها و نشریات کاغذی به پایان عمر خود رسیدهاند، گفت: پیش بینیها حاکی از آن است که تا سه چهار سال آینده حتی در آمریکا و اروپا نشریات کاغذی حذف شوند و نشریات دیجیتال جایگزین این نشریات سنتی شوند.
وی با اشاره به اینکه هفته نامه ها و ماهنامههای معروف دنیا همه دیجیتالی شدهاند و به صورت دیجیتال فروش میروند، گفت: نسخههای کاغذی این نشریات محدود هستند و دنیا به سمت و سوی دیجیتالی شدن نشریات میرود از این رو ما نیز باید در راستای دیجیتالی شدن نشریات گامهای مضاعفی برداریم.
معاون فرهنگی ودانشجویی وزارت بهداشت در پاسخ به مشکلات مالی یکی از نشریات دانشجویی در دانشگاه علوم پزشکی تبریز گفت: ما به شدت در وزارت بهداشت دچار مشکلات مالی شدهایم و سال آینده هم این مشکلات، نشریات دانشگاهی را در برخواهد گرفت. سال آینده ما با مشکلات اقتصادی زیادی دست به گریبان هستیم.
فراهانی همچنین از تصویب طراحی سامانهای درخانه نشریات وزارت بهداشت خبر داد و گفت: ما تصویب کردیم که خانه نشریات وزارت بهداشت، سامانهای ایجاد کند تا نشریات دانشگاهی در آن سامانه بارگذاری شوند. وقتی افراد به این سامانه مراجعه کنند، میتوانند نشریات دانشگاهی دانشگاههای مختلف را رصد و مطالعه کنند. من فکر میکنم این کار، تجربه خوبی باشد و تلاش داریم سال دیگر آن را محقق کنیم.
فراهانی با اشاره به فعالیت پایگاه خبری و اطلاع رسانی مفدا در طول سه سال گذشته، گفت: از زمانی که نشریات دانشگاهی دانشگاههای مختلف را در پایگاه خبری مفدا منتشر میکنیم، مخاطبان زیادی توانستهاند از محتوای این نشریات دانشجویی که به صورت دیجیتالی هستند، استفاده کنند و این بیانگر اهمیت نشریات دیجیتالی است. به طور مثال برخی از نشریات دیجیتالی که در مفدا منتشر شدهاند، ۵ هزار بازدید کننده داشتهاند، این مساله بیانگر آن است که مخاطبان بیشتر به سمت و سوی نشریات دیجیتالی حرکت میکنند.
وی ادامه داد: این طور نیست که فکر کنیم که حتما نشریه باید کاغذی باشد و آن را لمس کرد بلکه من فکر میکنم باید یک دوره گذار( از نشریه مکتوب به نشریه دیجیتال) حداقل در دو سال آینده که اوضاع اقتصادی مناسبی نداریم، طی کنیم. البته در این مدت میتوانیم در قالب تست و آزمون، ببینیم میزان خوانندگان و مخاطبان نسبت به نشریات دیجیتال افزایش مییابد یا خیر؟
فراهانی در بخش دیگری از سخنان خود در پاسخ به سئوال یکی از فعالان نشریات دانشجویی در خصوص فعالیت اتحادیه تادا گفت: ما از بیان آخرین وضعیت فعالیت اتحادیه تادا شرمندهایم چرا که فشارهای خارج از دانشگاه در خصوص مجوز فعالیت این اتحادیه بسیار بیشتر است و ما سعی کردیم کسانی که مخالف هستند را به نوعی اقناع و توجیه کنیم، اما در این زمینه موفق نبودهایم.
وی گفت: باید عنوان کنم که متأسفانه ما در جایی قرار گرفته و ایستادهایم که نقطه گرانیگاه بردارهای صاحب قدرت در حاکمیت جمهوری اسلامی قرار دارد و اگر دولت به عنوان بردار با قدرت عمل کرده بود، امروزه در شرایط فعلی قرار نداشتیم.
معاون فرهنگی و دانشجویی وزارت بهداشت خاطرنشان کرد: اگر چه در خصوص مجوز فعالیت اتحادیه تادا در دولت قبلی، دو وزیر و معاون وزیر دست خود را به نشانه حمایت از این اتحادیه بالا بردند و اتحادیه تأیید شد، اما متاسفانه در دولت امروز این جبهه چهار نفره تضعیف شده و با وجودی که از تشکیل دولت دوازدهم حدود یک سال و چند ماه میگذرد اما هنوز موفق به تصویب اساسنامه اتحادیه نشدهایم.
فراهانی اظهار کرد: دانشجویان یکی از پرقدرتترین بردارها در سطح دانشگاهها به شمار میروند و میزان مداومت دانشجویان به عنوان یکی از بردارهای پر قدرت در تصویب اساسنامه تادا و شروع فعالیت این اتحادیه بسیار کمک کننده است چرا که در همه امور خواست و مطالبات نهادهای مدنی هر چه بردار بیشتری داشته باشد در تقابل با بردارهای قدرت به نقطه بهتری خواهیم رسید.
وی افزود: اگر دولت به شعارهای خود در دوران انتخابات عمل کند، حمایت از تشکیل اتحادیه تادا نیز در راستای این شعارها به شمار میرود. اما امروزه در وضعیتی قرار داریم که این شعارها عملی نشده و توصیه کردن در خصوص امور لزوماً نمیتواند در بهبود آن امور تاثیر گذار باشد. مگر ما میتوانیم با حرف اوضاع را بهتر و وضعیت را تحمل کنیم؟ لازم است مسئولان درک بهتری نسبت به واقعیتهای اجتماعی داشته باشند.
فراهانی ادامه داد: همه افراد جامعه و مسئولان باید دست از محافظه کاری و تنبلی بردارند. به نظر میآید جبر تاریخی در بین ما سابقه دارد، اما ما باید با درک واقعیت اجتماعی دست از محافظه کاری برداریم و با انرژی به خواستههای جامعه پاسخ بدهیم.
معاون وزیر بهداشت با تاکید بر اینکه فضای خوبی در حوزه مطبوعات چه در کشور و چه در نشریات دانشگاهی نداریم، خاطرنشان کرد: در طول این پنجسال گذشته فضاهایی در کشور ایجاد شده که نشریات جدید پا به عرصه ظهور میگذارند و اندیشههای صاحبان قلم در قالب این نشریات به نوعی منتشر میشوند، اما گرفتاریهایی هم داشتهایم.
وی خاطرنشان کرد: هر موقع که احساس میکردیم که فضا بهتر میشود، فشارهای خارج دانشگاه مانع کار میشد و بعضا اگر توجه به این فشارها هم نمیشده مداخلاتی از خارج دانشگاه داشتهایم و با مسئولان دانشگاهی برخورد ناشایستی شده است. معنی و مفهوم آن این است که فرهنگی که ما در حوزه نشریات دانشگاهی داریم، کارآمد نیست.
معاون فرهنگی و دانشجویی وزارت بهداشت ادامه داد: ما در یک فضای نامناسب کار کردهایم و به نظر میرسد مثل همه حوزههای دیگر برای آنکه به فضای مطلوب برسیم باید تلاش کنیم و شاید لازم است به نوعی مبارزه کنیم تا نتایج بهتری حاصل شود. ما در کشوری زندگی میکنیم که چندین هزار سال سابقه استبدادی و شاهنشاهی داشته است و شاید این استبداد و استبدادزدگی در واقع در همه ما ایرانیان ژنی شده است.
فراهانی افزود: موقعی که ما فرصتی دستمان میآید و بر صندلی قدرت مینشینیم خیلی نمیتوانیم با مخاطبان خود یک رابطه دموکراتیک برقرار کنیم. در خانوادهها هم اگر نگاه کنید مرد سالاری و زنسالاری و فرزند سالاری داریم و کمتر در خانوادهای میتوانیم موردی پیدا کنیم که مجموعه خانواده دموکرات باشند و اندیشه و آیین مدارا بلد باشند و باهم زندگی را اداره کنند، آسیبهای اجتماعی که به وفور در خانوادهها دیده میشود، موید این مساله است.
معاون فرهنگی و دانشجویی وزارت بهداشت گفت: در صد سال اخیر بعد از مشروطه که به دنبال آرمانهای ارزشمندی مثل آزادی بودیم، همیشه احساس میکردیم در ساخت قدرت باید تغییراتی ایجاد شود که ما به آن آرمانهایی که مدنظرمان است، برسیم، اما من چندین سال است ک به این نتیجه رسیدهام که در بطن نهادهای اجتماعی باید کار کنیم و این روحیه در بطن نهادهای اجتماعی به وجود بیاید.
فراهانی خاطرنشان کرد: اگر همه آحاد مردم ایران دموکرات بودند، امکان حکومت استبدادی بر آنها در هیچ زمانی نبود و نخواهد بود و این برمیگردد به نوع خصلت و فرهنگمان و من احساس میکنم که باید کارهای عمیقتری کنیم و شاید این صد و اندی سال کافی نبوده وتلاشهایمان برای آنکه به آن اهداف و آرمانهایی که ملت ایران داشتهاند برسیم، حتما باید سعی کنیم از خودمان شروع کنیم.
وی افزود: فضایی که در حوزه نشریات دانشگاهها داریم، مشخص است که کارآمد نیست و ما و شما در یک فضای نامناسب کار کردیم و به نظر میرسد مثل دیگر حوزههای دیگر برای آن که به فضای مطلوب برسیم، باید تلاش و به نوعی مبارزه کنیم که نتایج بهتری حاصل شود.
سومین نشست مطبوعاتی مسئولان دولتی و نمایندگان مجلس شورای اسلامی با فعالان نشریات دانشجویی روز سه شنبه ۲۱ اسفند ماه با شرکت بیش از ۱۵۰ نشریه دانشجویی از دانشگاه های سراسر کشور در باغ موزه نگارستان دانشگاه تهران و با همکاری معاونت فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم و دانشگاه تهران برگزار شد.
ارسال نظر