پیام سید کلاته، دانشجوی کارشناسی ارشد گفتار درمانی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان و دبیر کمیته تحقیقات دانشجویی دانشکده علوم توانبخشی است که به تازگی موفق به کسب مدال برنز نمایشگاه بینالمللی اختراعات کره جنوبی در سال ۲۰۱۶ شده است.
به مناسبت موفقیت اخیر این مخترع جوان با وی به گفت وگو نشسته ایم که متن کامل این مصاحبه در ادامه می آید.
به عنوان نخستین سوال لطفا کمی از بیوگرافی و سابقه تحصیلی تان صحبت کنید و بفرمایید دانشجوی چه رشته و چه مقطعی هستید؟
پیام سیدکلاته هستم ۲۲ساله از شهرستان گنبد کاووس، مقطع کارشناسی را در رشته گفتاردرمانی دانشگاه علوم پزشکی بابل گذراندم و در حال حاضر دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه علوم پزشکی اصفهان(دانشکده علوم توانبخشی) در رشته گفتار درمانی هستم.
در خصوص اختراعاتتان صحبت کنید و اینکه ایده اولیه این اختراع از کجا شکل گرفت و چطور شد به فکر ساخت دستگاه« ارزیاب وضعیت تغذیه ای نوزادان» افتادید؟
هرساله تعداد بسیار بالایی از تولد نوزادن نارس در سراسر جهان گزارش میشود. تولد نارس، نوزادن را در معرض بیماریهای مختلف قرار میدهد. یکی از اختلالات مهم در این نوزادان، اختلالات مکیدن وتغذیهای است و با توجه به اهمیت تغذیه و مکیدن در بدو تولد در روند رشد جسمی و ذهنی کودک، مداخله و درمان زود هنگام این اختلال از اهمیت بالایی برخوردار است. تاکنون ابزارهای مختلفی به منظور ارزیابی وضعیت تغذیهای طراحی شدهاند که با توجه به مشکلات مربوطه یا معمولا تجاریسازی نشده اند و یا به صورت نسخه های تحقیقاتی با قیمتهای بسیار بالا مورد استفاده قرار می گیرند و محدودیت های مختلفی دارند. از این رو بر آن شدیم با طراحی ابزاری علاوه بر استفاده کلینیکی، بر محدودیتهای موجود نیز فایق آییم. ابزاری که ما طراحی کردیم تحت عنوان IST هست که ابزاری کلینیکال برای بررسی وضعیت تغذیه ای(بیش از ۹آیتم) نوزادان است. قابل ذکر است که این طرح در جشنواره اختراعات کره جنوبی۲۰۱۶ موفق به کسب مدال برنز در کلاس پزشکی و همچنین کسب نشان ویژه افتخار از کشور تایوان شده است.امید آن است با تکمیل فازهای تحقیقاتی مربوط به طرح، در آینده ای نزدیک این ابزار را برای ارایه خدمات کلینیکال به آسیبشناسان گفتار و زبان به عنوان درمانگر اختلالات تغذیه ای نوزادان، عرضه کنیم.
آیا این اختراع شما جهت ورود به بازار و تولید انبوه مورد حمایت شرکتهای دانش بنیان یا دیگر نهادها و دانشگاهها قرار گرفته یا خیر؟
با توجه به عدم اتمام کار، در حال حاضر خیلی به دنبال بحث تولید نبودهایم ولی پیشنهاداتی جهت حمایت وتولید داشتیم و تصمیم گرفتیم در حال حاضر تمرکز خود را بر روی مراحل تحقیقات تکمیلی بگذاریم . چنانچه پیشنهادهای همکاری دیگری هم ارایه شود در تیم بررسی کرده و پاسخ میدهیم.
در خصوص اختراعتان بیشتر صحبت کنید که با چه هزینهای ساخته شده؟ و چه حمایتهای مادی و معنوی از سوی نهادهای مربوطه و دانشگاه خودتان در این خصوص صورت گرفته است؟
با توجه به هزینه بسیار بالا و محدودیت دستگاههای تقریبا مشابه در خارج از کشور، هزینههای بسیار بالایی برای تهیه این ابزارها باید به کشور وارد کننده تحمیل شود. ابزار IST می تواند با هزینه پایین تر و کاربرد بیشتر از نمونه های خارجی مورد استفاده قرار بگیرد. لازم به ذکر است در تهیه کارهای تحقیقاتی صورت گرفته در دانشگاه علوم پزشکی بابل همکاری مناسبی از بخش های گفتار درمانی و همچنین بخش مراقبت های ویژه نوزادان دریافت کردیم که از مسولین این بخش نهایت تشکر را داریم.
آیا اختراع اخیر شما در جشنوارههای ملی و بین المللی دیگری هم شرکت داده شده و پیشنهادی در این خصوص داشته اید یا خیر؟
تنها جشنوارهای که شرکت کردیم جشنواره کره جنوبی و جشنواره رازی است و تمایل داریم در صورت حمایت در جشنوارههای داخلی نظیر خوارزمی و شیخ بهایی نیز شرکت کنیم.
عامل موفقیتتان در کسب این موفقیت را در چه میدانید و نقش دانشگاه و اساتید را چقدر در کسب موفقیت تان موثر میدانید؟
به نظرم بستر دانشگاه خیلی میتواند در این راستا مفید باشد. همانطور که امام راحل فرمودند" دانشگاه مبدا همه تحولات هست" به نظرم اینطور برنامهها میتواند در دستور کار دانشگاهها قرار بگیرد که با تشویق و ایجاد بستر مناسب برای دانشجویان به این اهداف انشالله دست پیدا کنند. بنده برای موفقیت خودم عوامل زیادی را دخیل میدانم ولی اگر بخواهم به دومورد اصلی اشاره کنم ابتدا رضایت پدر و مادر و سپس پشت کار را از اصلی ترین عوامل میدانم و سعی کردم به این دو اصل خودم پایبند باشم. حتی مواردی بوده که بنده به دلیل مشکلات و شکستهایی که داشتم خسته شدم ولی نا امید نشدم و راه های دیگری برای موفقیت پیدا کردم. بنده اعتقاد دارم تفاوت انسانهای موفق با بقیه در پیدا کردن راههاست که تنها راه حل آن هم تلاش هست.
حتی مواردی بوده که بنده به دلیل مشکلات و شکستهایی که داشتم خسته شدم ولی نا امید نشدم و راه های دیگری برای موفقیت پیدا کردم. بنده اعتقاد دارم تفاوت انسانهای موفق با بقیه در پیدا کردن راههاست که تنها راه حل آن هم تلاش هست.
لطفا تعداد مدالهای کسب شده یا لوحها و تندیسهای اعطا شده از سوی جشنوارهها والمپیادهای مختلف ملی و جهانی را به تفکیک قید بفرمایید؟
این دستگاه اختراع چهارم من است و تا کنون موفق به دریافت مدال برنز جشنواره اختراعات کره جنوبی۲۰۱۶، نشان ویژه افتخار از کشور تایوان ۲۰۱۶، مدال برنز جشنواره اختراعات کره جنوبی۲۰۱۴، مدال برنز جشنواره اختراعات چین۲۰۱۴، مدال برنز جشنواره اختراعات چین۲۰۱۴، دیپلم افتخار از کشور کرواسی ۲۰۱۴ و دیپلم افتخار از کشور کرواسی ۲۰۱۴ شدهام. همچنین عنوان پژوهشگر برتر استان گلستان ۲۰۰۹ و برگزیده جشنواره خوارزمی استان گلستان بخش دانشجویی۲۰۰۸ را دریافت کرده ام. علامه بر این کسب نشان زنبور عسل در جشنواره فناوری دانشگاه علوم پزشکی اصفهان و عنوان تقدیر شده به عنوان دانشجوی پژوهشگر توسط انجمن علمی گفتار درمانی ایران را نیز از آن خود کرده ام.
مهمترین مشکلات شما به عنوان یک مخترع در راه ایده پردازی و اختراع چیست و چه انتظاراتی برای حل این معضلات از دستگاههای مربوطه دارید؟
مشکل اکثر مخترعان در ایران مشترک است و آن کمبود حمایتهای مختلف به خصوص بحث مالی هست. با توجه به اینکه یک مخترع نیاز به امکانات مناسب و همچنین بودجه کافی برای انجام تحقیقات خود دارد، در کشورمان هنوز بستر مناسبی برای حمایت شکل نگرفته است. بنده هم مثل همه مخترعین دیگر مشکلات مختلفی را تجربه کردم ولی بیشترین موضوعی که بنده و دیگر اعضای تیم ما را درگیر کرد بحث ثبت اختراع و مجوز های مربوطه بود. به مسئولان مربوطه در حیطه اختراعات پیشنهاد میکنم که روند ثبت اختراعات را برای مخترعین تسهیل کنند.
بنده هم مثل همه مخترعین دیگر مشکلات مختلفی را تجربه کردم ولی بیشترین مبحثی که بنده ودیگر اعضای تیم ما را درگیر کرد بحث ثبت اختراع و مجوز های مربوطه بود. به مسئولان مربوطه در حیطه اختراعات پیشنهاد میکنم که روند ثبت اختراعات را برای مخترعین تسهیل کنند.
چه بسا که تعداد کثیری را میشناسم که به علت مشکلات عدیده ای که در روند ثبت برایشان پیش آمد انصراف دادند و دیگر هم اختراع خود را پیگیری نکردند.
چه برنامههای دیگری برای حضور در جشنواره ها و المپیادهای علمی دارید و آیا اختراع دیگری هم در شرف انجام دارید ؟
در حال حاضر اصلی ترین هدف تیم ما متشکل از دکتر مهدی دهقان (سرپرست گروه گفتاردرمانی دانشگاه علوم پزشکی بابل) و مهندس سروش فارسیانی، به مرحله تولید انبوه رساندن بعد از تکمیل مراحل تحقیقاتی است. بسیار علاقه مندیم این ابزار را وارد بیمارستان ها کنیم تا بتوانیم قسمت عظیمی از مشکلات درمانی بلع نوزدان نارس را پوشش دهیم. در عین حال به مسابقات داخلی دیگر هم فکر می کنیم. چند طرح دیگر هم هست که انشالله قرار هست با حمایت دانشکده علوم توانبخشی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان آن را کلید بزنیم.
در پایان اگر صحبت خاصی دارید بفرمایید؟
در پایان میخواهم از تمامی مسئولان و اساتیدی که تا به این لحظه از تیم ما حمایت کردند، تشکر کنم و تقاضا دارم انشاالله زمانی که کارهای تحقیقاتی دستگاه ما به اتمام رسید، حمایتهای لازم را جهت مجوزهای انبوه سازی از ما به عمل آورند.
ارسال نظر