به گزارش مفدا، در این کارگاه آموزشی که در ادامه مبحث روز گذشته و با محوریت و موضوع مداخله در شکستهای عاطفی برگزار شد، حاضرین در کارگاه با آخرین روشهای مداخله در شکستهای عاطفی زیر نظر فرشته موتابی مدرس و عضو هیات علمی پژوهشکده خانواده دانشگاه شهید بهشتی، آشنا شدند.
در این کارگاه آموزشی که با حضور دکتر افسانه صادقی، رئیس اداره مشاوره و سلامت وزارت بهداشت و همچنین رؤسا و سرپرستان اداره مشاوره دانشگاههای علوم پزشکی جنوب و جنوب شرق کشور و نیز رؤسای ادارات مشاوره شش دانشگاه به غیر از مناطق مذکور برگزار شد، به سرفصلهای مهم موضوع «مداخله در شکستهای عاطفی» و اهداف مداخله در شکست عاطفی، تصمیم گیری برای قطع رابطه و مداخلات مربوط به مرحله اول شکست عاطفی اشاره شد همچنین در این دوره آموزشی نیز به چهار مرحله بعدی مداخلات مطرح شده اشاره خواهد شد.
شبیه سازی یک مشاوره به صورت صوری و مداخله مشاور در مواجهه با مراجعه کننده خود با موضوع شکست عاطفی، از جمله مواردی بود که در این کارگاه آموزشی برگزار شد و حاضرین در این کارگاه آموزشی با انواع روشهای مداخله با این موضوع آشنا شدند.
موضوع مداخله در شکست عاطفی و مراحل 5گانه آن شامل انکار، خشم، چانه زنی، افسردگی و پذیرش و آشنایی، از دیگر موارد مهمی بود که در دومین روز کارگاه آموزشی مداخله در شکستهای عاطفی برگزار شد و حاضرین در این کارگاه آموزشی با روشهای متعدد این مراحل آشنایی پیدا کردند.
دکتر فرشته موتابی مدرس این کارگاه آموزشی و عضو هیات علمی پژوهشکده خانواده دانشگاه شهید بهشتی با مرحله انکار اشاره کرد و گفت:نخستین مرحله پس از مواجه شدن با واقعیت تلخ جدایی انکار است، انکار واکنش فرد در برابر رویدادهای هیجانی خیلی شدید است، انکار به فرد کمک میکند که موقتا با مشکل روبرو نشده و زمان کافی برای آماده شدن برای رویارویی با مشکل را برای فرد فراهم میکند. در این مرحله فرد واقعیت موجود یعنی به پایان رسیدن رابطه را نمی پذیرد و سعی میکند آن را به هر شکلی انکار کند. کسی که در این مرحله قرار دارد معمولا واکنش خاصی نشان نداده و تا حدی کرخ و بیحس به نظر میرسد گویی منتظر است که اتفاقی بیفتد و نشان دهد که آنچه پیش آمده اشتباهی بیش نبوده و همه چیز مانند سابق است.
وی در خصوص مداخلات مربوط به مرحله انکار گفت: باید در این مواقع با مراجع همدلی کرد و سعی کرد فرد را با واقعیت مواجه کرد و مراجع را با فرآیند سوگ آشنا کرد و به وی کمک کرد که رفتار خود را مدیریت کند. در این مواع باید از مراجعه کننده خواست که در صورت امکان ارتباط با دوستان مشترک را قطع کند و حمایتهای اجتماعی را برای مراجعه کننده فراهم کرد. همچنین مراجعه کننده باید هر نوع نشانهای را که حاکی از ارتباط با فرد متقابل است، حذف کند. باید به مراجعه کننده گفت که قرار است تا مدتی حالش متغیر باشد.
موتابی در بخش دیگری از سخنان خود به مرحله چانه زنی اشاره کرد وگفت:در این مرحله میبایست کاری کنیم که فرد مقابل دچار حسادت شود و گاهی مراجعه کننده برای برگرداندن فرد مقابل سعی میکند در او احساس حسادت ایجاد کند که باید در برابر او با دیگران گرم گرفت.
موتابی همچنین به مرحله افسردگی اشاره کرد و خاطرنشان کرد: غمگینی و افسردگی طبیعیترین واکنش انسان در برابر از دست دادن هر چیز با ارزشی است. انتظار میرود کسی که دچار شکست عاطفی شده احساس غم داشته و علائمی از افسردگی را نشان دهد. در این مرحله مراجعه کننده با واقعیت روبرو شده وبه نظر میرسد که از دست رفتن رابطه را باور کرده است.
وی خاطرنشان کرد: مراجعین در این مرحله احساس ناامیدی زیادی داشته و فکر میکنند هیچ چیز تغییر نخواهد کرد و هیچ وقت حالشان بهتر نخواهد شد. برخی از افراد دچار مشکلات خواب شده و ممکن است حوصله دیگران را نداشته و دوست نداشته باشند در جمع حاضر شوند.
موتابی همچنین با اشاره به مرحله پذیرش گفت: آخرین مرحله از مراحل سوگ مرحله پذیرش است، در این مرحله مراجعه کننده بالاخره اتفاقی را که افتاده میپذیرد و در مورد آن به آرامش میرسد. او میتواند بپذیرد که رابطهاش تمام شده اما دنیا به پایان نرسیده است. با این که ممکن است درد و رنج مراجعه کننده کاملا از بین نرفته باشد اما او میتواند این درد را تحمل کند و وضعیت نسبتا با اثباتی داشته باشد. بعد از این مرحله بهترین زمان تسکین برای درد و رنج مراجعه کننده خواهد بود. در این مرحله یا اینکه فرد به پذیرش رسیده است اما ممکن است روزهای بدی هم داشته باشد که در طی آن یک گوشه نشسته و گریه کند و یا عصبانی و آشفته باشد. با رسیدن به مرحله پذیرش، فرد احساس بهتری داشته، کمتر به فرد مقابل خود فکر میکند، به روابط اجتماعی خود بازگشته و عملکرد بهتری در درس، کار و روابطش پیدا میکند. بهترین شرایط در این مرحله، زمانی است که مراجعه کننده بتواند سهم و نقش خود را در اتفاقی که افتاده تشخیص دهد و درسهایی را از این ماجرا کسب کند.
همچنین در ادامه این کارگاه آموزشی، دکتر موتابی به موضوعات مختلف بحث شکستهای عاطفی اشاره کرد و حاضرین در این کارگاه، سؤولات خود را از مدرس کارگاه پرسیدند.رؤسا، سرپرستان و کارشناسان ادارات مشاوره دانشگاههای علوم پزشکی، در خصوص مبحث شکستهای عاطفی و نحوه مداخلات با مراجعه کنندگان سخنانی ارایه کردند و تجربیات خود را در قالب این نشست، مورد بحث و تبادل نظر قرار دادند.
ارسال نظر