یکشنبه ۲۹ مرداد ۱۳۹۶ - ۱۴:۲۰

نقرس

نقرس یک بیماری ثانویه به افزایش اسید اوریک است که در اثر تجمع و رسوب کریستال های اسید اوریک ( اورات سدیم ) در مایع سینوویال مفاصل ، نسج نرم ، کلیه و ... ایجاد می شود .

کریستال های تولید کننده بیماری مفصلی :

برخی از کریستال ها وقتی که در داخل فضای مفصلی آزاد شوند ، پاسخ التهابی را به دنبال خواهند داشت . مهم ترین این کریستال ها که ایجاد سینوویت نموده و به التهاب مفصل منجر می شوند عبارتند از :

  1. اورات سدیم
  2. کلسیم پیروفسفات
  3. میکروکریستال های کورتیکواستروئید
  4. کریستال های هیدروکسی آپاتیت

قبل از بحث درباره کریستال های تولیدکننده بیماری نقرس لازم است آگاهی مختصری در مورد عوامل تولیدکننده این کریستال ها داشته باشیم :

اسید اوریک :

  • مقدار اسید اوریک سرم تابع توارث و عوامل محیطی ( نظیر عادات اجتماعی ، وضع تغذیه و ... ) می باشد . مقدار طبیعی اسید اوریک در مردان 1/5 ( 1+-) میلی گرم در صد سی سی و در زنان 4 (1+-) میلی گرم در صد سی سی سرم می باشد . کمتر بودن مقدار اسید اوریک در زنان به نظر می رسد به علت اثر استروژن در افزایش دفع کلیوی اسید اوریک باشد . بعد از یائسگی مقدار اسید اوریک بالا می رود و به حدود مقدار اسید اوریک مردان می رسد .
  • افزایش اسید اوریک را با واژه « هایپراوریسمی » مشخص می کنند که به معنای بالا بودن اسید اوریک در خون و ادرار است که در اثر دفع نشدن این اسید از طریق کلیه ها به وجودمی آید . اگر مقدار اسید اوریک تغلیظ شده در مایعات بدن از حد مشخصی تجاوز کند باعث تشکیل ذرات بلورین اسید اوریکی ( اورات سدیم ) در مفاصل و بافت ها می شود .

عوامل خطر مرتبط با بالا بودن اسید اوریک خون و نقرس :

  • عوامل ژنتیک
  • سن و جنس
  • وزن
  • رژیم غذایی
  • مصرف مشروبات الکلی
  • وجود برخی بیماری ها : نارسایی کلیه یا عدم توانایی کلیه ها در دفع مواد زائد  و سایر بیماری هایی که در بالا بودن اسید اوریک خون دخیل هستند مانند : فشار خون بالا ، سندرم لش نیهان ، پسوریازیس و بعضی از سرطان ها
  • داروها

رژیم غذایی و نقرس :

  • اجتناب از خوردن مقادیر زیاد غذاهایی که حاوی پورین هستند . این غذاها عبارتند از : گوشت قرمز ، جگر ، برخی از غذاهای دریایی وانواع ماهی ها ( ماهی کولی و ساردین) ، ، قارچ ، کربوهیدرات های تصفیه شده نظیر قند و نان سفید و...
  • چاقی با بالا رفتن سطح اسید اوریک در خون ارتباط دارد . حدود نیمی از افراد مبتلا به نقرس حداقل 15 درصد اضافه وزن دارند و دو سوم آن ها مبتلا به افزایش تری گلیسریدهای سرم می باشند .

پیشگیری :

  • اولین اقدام پیشگیرانه اصلاح سبک زندگی است . مصرف متعادل پروتئین ها ، محدود کردن میزان مصرف گوشت به حدود 100 گرم در روز و جایگزین کردن منابع پروتئینی با انواع غیر گوشتی مانند : لبنیات کم چرب ، تخم مرغ ، سویا و...
  • مصرف حداقل 2 تا 4 لیتر آب یا سایر مایعات در روز کمک شایانی به دفع اسید اوریک از ادرار می کند .
  • پرهیز جدی از مصرف الکل
  • مصرف سبزی ها و میوه های با رنگ تیره نظیر : گیلاس ، توت سیاه و انگور سیاه – تمشک و زازالک و...
  • داشتن تمرین منظم ورزشی ضرورت دارد .بیماری نقری در زمینه بیماری پر فشاری خون ، دیابت و افزایش چربی خون بیشتر دیده می شود ، لذا داشتن تناسب اندام و تمرینات منظم ورزشی در پیشگیری از بیماری نقرس اهمیت خاصی دارد .

ارسال نظر

    • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
    • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
شما در حال ارسال پاسخ به نظر « » می‌باشید.