به گزارش مفدا، اولین اجلاس مشترک معاونان و مدیران فرهنگی و دانشجویی دانشگاههای علوم پزشکی کشور، صبح امروز هفدهم تیرماه با برقراری ارتباط زنده و مستقیم میان ستاد وزارت بهداشت و مراکز دانشگاههای علوم پزشکی سراسر کشور برگزار شد.
دکتر محمدرضا فراهانی، معاون فرهنگی و دانشجویی وزیر بهداشت در این مراسم با اشاره به اینکه بودجه فرهنگی و دانشجویی از دو سال گذشته از یکدیگر تفکیک و در ادامه نیز بودجه تربیت بدنی جدا شد، گفت: بودجه فرهنگی و دانشجویی در حدی افزایش یافت که مورد توافق وزارت بهداشت و سازمان برنامه و بودجه بود و بر این اساس مجموع بودجه ویژه فرهنگی، دانشجویی و تربیت بدنی ۴۵ دانشگاه به ازای هر دانشجو به بیش از یک میلیون و ۸۰۰ هزار تومن افزایش یافت و در حدود ۱۵ دانشگاه دیگر نیز این رقم کمتر از مقدار یاد شده بود که با رایزنی با سازمان برنامه و بودجه مقرر شد در صورت درخواست روسای این دانشگاه ها، این رقم از سایر قسمت های آموزش کسر و به بودجه فرهنگی و دانشجویی اضافه شود.
با واقعی شدن بودجه سرفصل آموزش، بودجه فرهنگی نیز رشد کرد
وی با اشاره به اینکه سال گذشته از بودجه آموزش دانشگاه های علوم پزشکی که با کسری بودجه مواجه بودند دفاع کردیم، گفت: بر این اساس از سازمان برنامه و بودجه خواستیم با واقعی کردن و اصلاح بودجه سرفصل آموزش دانشگاهها به واقعی شدن بودجه فرهنگی کمک بیشتری کند که خوشبختانه بودجه سرفصل آموزش دانشگاه های علوم پزشکی سال گذشته به طور میانگین ۶۹ درصد افزایش یافت که بخشی از این افزایش متعلق به حوزه فرهنگی، دانشجویی و تربیت بدنی است و در این حوزه نیز حدود ۴۳ درصد افزایش داشتیم.
برای بازسازی خوابگاه ها ۲۰ میلیارد تومان بودجه اختصاص می یابد
معاون فرهنگی وزیر بهداشت عنوان کرد: با اتمام برنامه پنجم توسعه که محدودیتهایی بر سر راه توسعه و تجهیز فضاهای خوابگاهی داشت، در سال جاری بودجه ای بالغ بر ۲۰ میلیارد تومان برای بازسازی خوابگاه ها به صورت اعتبار متمرکز در وزارت بهداشت خواهیم داشت که در صورت تحقق می توانیم پس از رتبه بندی خوابگاه ها مبالغی برای بازسازی خوابگاه ها به دانشگاه ها اختصاص دهیم.
معاونان فرهنگی و دانشجویی، بودجه فرهنگی را به طور کامل مطالبه کنند
فراهانی با بیان اینکه معاونان فرهنگی و دانشجویی موظف به پیگیری و اختصاص مبالغی هستند که در سرانه دیده شده است، گفت: معاونان فرهنگی و دانشجویی باید این مبالغ را از روسای دانشگاه های خود مطالبه کنند و مسئولان فرهنگی و دانشجویی دانشگاه هایی که سرانه آنها کمتر از یک میلیون و ۸۰۰ هزارتومان است نیز می توانند با هماهنگی روسای دانشگاه مربوطه و پیشنهاداتی که به سازمان برنامه و بودجه ارائه می کنند، به رشد یک میلیون و هشتصد هزارتومان نیز برسند.
وی در ادامه با اشاره به اینکه اتفاقی که در حوزه منابع مالی برای طرح تحول نظام سلامت رخ داده است، برای حوزه فرهنگی و دانشجویی نیز افتاده است، عنوان کرد: بودجه فرهنگی و دانشجویی در ۴ سال گذشته صد در صد رشد داشته و میانگین سرانه دانشجویی بیش از یک میلیون و ۹۰۰ هزار تومان است و این رشد صد در صدی یکی از موفقیت های حوزه فرهنگی و دانشجویی است.
ارزیابی منابع انسانی دانشگاه های علوم پزشکی از برنامههای آتی وزارت بهداشت است
فراهانی ارزیابی منابع انسانی دانشگاه ها را از برنامه های آتی وزارت بهداشت اعلام کرد و گفت: با ارزیابی منابع انسانی دانشگاه ها افق متناسب با اهداف اسناد بالادستی شورای عالی انقلاب فرهنگی را ترسیم و ساختاری ایده آل طراحی خواهیم کرد؛ افزایش بهره وری منابع انسانی در حوزه فرهنگی و دانشجویی و ساختار و منابع انسانی نیز موضوع مهم دیگری است که مورد توجه ویژه قرار خواهد گرفت.
وی همچنین با اشاره به سوال برخی از معاونان فرهنگی و دانشجویی در خصوص عدم ابلاغ آیین نامه شورای اطلاع رسانی معاونت های فرهنگی و دانشجویی دانشگاه های علوم پزشکی گفت: نامه ای که در سال گذشته با امضای بنده به دانشگاه ها ارسال شده، به منزله مستندات شاهد انجام و راه اندازی این شوراهاست و معاونان بر اساس نامه ای که در تاریخ بیستم دیماه ۹۵برای آنان فرستاده شده است، عمل کنند.
معاون فرهنگی و دانشجویی وزارت بهداشت با تاکید بر لزوم توجه به حوزه اطلاع رسانی گفت: باید بدانیم که عدم توجه به مقوله روابط عمومی و اطلاع رسانی فعالیت های وزارت بهداشت و دانشگاه های علوم پزشکی میتواند حوزه سلامت را با آسیب های جدی روبرو کند.
معاونین فرهنگی و دانشجویی عمل به برنامه عملیاتی را اولویت اول خود قرار دهند
طاهر موهبتی، معاون برنامهریزی، هماهنگی، حقوقی و امور مجلس وزارت بهداشت نیز در بخشی از این مراسم با قدردانی از تلاشهای معاونان فرهنگی دانشگاههای علوم پزشکی در راستای عمل به برنامه عملیاتی مشترک گفت: مشکل ما این است که در برخی موارد مدعی برنامهمحوری هستیم و آن را تنها روی کاغذ انجام میدهیم و بر این اساس در برخی مواقع ارزیابی صحیحی نداریم.
وی با اشاره به اینکه، برنامه عملیاتی افراد را مقید میکند که بدون مستندات صحبت نکنند، گفت: اگر برنامهمحوری را پایش و بر اساس این پایش، فعالیتهایمان را ارزیابی کنیم، میتوانیم به جلو گام برداریم.
موهبتی با بیان اینکه در سال اول اجرای برنامه عملیاتی به دنبال یکپارچهسازی برنامهها بودیم، گفت: باید بپذیریم که همه از یک روش واحد پیروی کنیم؛ در این راستا همه معاونتها برنامههایی داشتند که شاید پیش از این پایش نمیشد؛ بنابراین یکی از گزینه ها استفاده از برنامه استراتژیک بود و اگر چنین میکردیم در نقطه مطلوبی که امروز قرار داریم، نمی بودیم.
وی با تشریح روند تدوین و تبیین برنامه عملیاتی مشترک ستاد و دانشگاههای علوم پزشکی، گفت: با توجه به اینکه سالها در وزارت بهداشت تولید محتوا صورت گرفته بود، تلاش کردیم که از ادبیات گذشته گذر کنیم؛ در ادامه نیز این ادبیات بلافاصله به اهداف کلی و کمی تبدیل، ابلاغ و در برنامه ششم توسعه کشور وارد شد.
موهبتی عنوان کرد: برای حفاظت از برنامه عملیاتی در آینده باید اقداماتی صورت داد که یکی از آنها آشنایی بدنه مجموعه با این کار و درگیر کردن و مشارکت دادن آن ها در تدوین، اجرا، نظارت و پایش این برنامه است و در صورت برقرار شدن این ارتباط مجموعه احساس مالکیت و مشارکت می کند و تا اندازه زیادی می توان برنامه را از آسیب های احتمالی مصون نگه داشت. اکنون مدعی داشتن برنامهای بدون ایراد به لحاظ روش و محتوا نیستیم اما مدعی هستیم که هر کس به برنامه عملیاتی ایرادی وارد میکند بلافاصله در صدد رفع آن بر خواهیم آمد. نکته دیگر ایجاد دغدغه در معاونین فرهنگی و دانشجویی دانشگاه های علوم پزشکی نسبت به برنامه عملیاتی است؛ معاونین فرهنگی اگر اولویت اول خود را عمل به برنامه عملیاتی نگذارند بدون شک مجموعه دستخوش آسیب خواهد شد و بنابراین باید به سمتی برویم که کاری جدی در این حوزه انجام شود و برنامه عملیاتی دغدغه و اولویت نخست رییس دانشگاه در فاز اجرا باشد.
سرفصل های پانزدهگانه برای مستندسازی برنامه عملیاتی تدوین شده است
دکتر حسام الدین علامه نیز در بخشی از این اجلاس ویدئوکنفرانس با اشاره به برگزاری دورههای توانمندسازی و بازآموزی برای کارشناسان فرهنگی و دانشجویی بر مستند سازی برنامه عملیاتی دانشگاه های علوم پزشکی تاکید کرد و گفت: این مستند سازیها باید با رویکرد آسیب شناسانه و فرآیند پژوهانه صورت گیرد.
وی افزود: در بحث مستند سازی حوزههای مختلف فرهنگی، قرآنی، روابط عمومی، دانشجویی، رفاهی، مشاوره و تربیت بدنی مورد توجه قرار گرفتهاند و هرکدام از این حوزه ها مشتمل بر ۱۵ سرفصل مشترک است و تمام مواردی که باید مورد توجه قرار بگیرد در ذیل این سرفصلها گردآوری شده است.
علامه با اشاره به تغییرات صورت گرفته در برنامه عملیاتی بیان داشت: برنامه عملیاتی نسبت به سال گذشته تغییراتی داشته است که از جمله آنها می توان به واقعی کردن تاریخها و بازههای انجام برنامه، تغییر تاریخها از بازههای انجام فعالیت به بازه گزارشدهی، شفافسازی و مستندسازی برنامهها، بررسی کلیه فعالیتها و تطبیق آنها به شیوهنامه ارسالی معاونت،توجه به ظرفیت واقعی دانشگاهها و اصلاح برشهای استانی اشاره کرد.
وی افزود: از معاونان فرهنگی و دانشجویی انتظار میرود نسبت به تامین نیروی انسانی کافی به ویژه در حوزه فرهنگی و نیز تشکیل جلسات مرتبط با برنامه عملیاتی به صورت منظم و پیوسته اهتمام داشته باشند.
دانشگاه های علوم پزشکی پیشقراول انجام برنامه عملیاتی در میان سایر دستگاه ها و وزارت خانه ها بوده اند
دکتر رحیم رئوفی، مدیرکل دفتر برنامه ریزی و نظارت راهبردی وزارت بهداشت نیز در بخش دیگری از این اجلاس با تشریح روند برنامه طراحی و تدوین برنامه عملیاتی گفت: شروع این برنامه به یک و نیم سال پیش باز میگردد و به شکلی جدید در دانشگاه های علوم پزشکی به اجرا در آمد؛ معتقدم دانشگاه های علوم پزشکی پیشقراول انجام برنامه عملیاتی در میان سایر دستگاه ها و وزارت خانه ها بوده اند و برای مثال کنترل بیماری های واگیردار با انجام برنامه عملیاتی حاصل شد.
وی افزود: از جمله گام های رو به جلویی که در حوزه برنامه ریزی وزارت دکتر هاشمی اتفاق افتاد، می توان به پی ریزی و طراحی برنامه ای مشترک برای تمام دانشگاه های علوم پزشکی اشاره کرد؛ برنامه ای که با همکاری همه دانشگاه ها در حوزه های مختلف طراحی و به عنوان فصل الخطاب وزارت بهداشت منظور شد؛ برنامه مشترک که تمامی معاونت ها را در بر میگرد گامی رو به جلو بود که پیش از این صورت نمی گرفت و روند اجرای برنامه ها پیش از این یه این صورت بود که پس از تدوین برنامه استراتژیک مادامی که این برنامه باید از سوی دانشگاه ها اجرایی می شود معمولا اتفاقی رخ میداد و هر دانشگاهی برنامه ای برای خودش داشت.
رئوفی گام رو به جلوی دیگر وزارت بهداشت و دانشگاه های علوم پزشکی را پایش برنامه عملیاتی خواند و گفت: پایش مشترک برنامه عملیاتی نیز پیش از این به صورت مشترک در همه دانشگاه ها و همه حوزه ها به صورت منظم انجام نمی گرفت و این مهم نیز فصلی جدید در وزارت بهداشت بود؛ کار دیگری که صورت گرفته است، تبیین اهداف کلی با توجه به اسناد بالادستی و تدوین برنامه استراتژیک بر این مبنا و تدوین برنامه ذیل این اهداف بود.
وی در پایان خاطرنشان کرد، گام های روبه جلوی دیگری را در سال ۹۶ بر خواهیم داشت که از جمله آن ها، برنامه اختصاصی دانشگاه هاست؛ این برنامه با توجه به توانمندی هر یک از دانشگاه ها، ظرف دو ماه آینده وارد سامانه پایش عملیاتی می شود؛ موضوع مهم دیگر مستندسازی هزینه هاست و این موضوع نیز گام دیگری برای بودجه ریزی بر مبنای عملکرد دانشگاه ها است و سعی می کنیم این موضوع را در چند دانشگاه به صورت نمونه اجرا کنیم و سپس به سایر مراکز دانشگاهی تعمیم دهیم؛ همچنین برای حل معضل ماتریس همکاری که از معضلات حوزه های مختلف دانشگاه ها است، شبکه ای را ایجاد کرده ایم که به نوعی آغازگر همکاری بیشتر بین معاونت ها را ایجاد کنیم و در پایان نیز بحث شاخص هاست؛ می دانیم که باید از فعالیت ها چند قدم فراتر رویم و به شاخص ها برسیم.
در پایان این اجلاس، برخی از معاونان فرهنگی و دانشجویی سوالات مختلفی را در حوزه های فرهنگی و دانشجویی مطرح کردند که مدیران و مسئولان معاونت فرهنگی و دانشجویی وزارت بهداشت به تفصیل به آنان پاسخ دادند.
در پایان این اجلاس، برخی از معاونان فرهنگی و دانشجویی سوالات مختلفی را در حوزه های فرهنگی و دانشجویی مطرح کردند که مدیران و مسئولان معاونت فرهنگی و دانشجویی وزارت بهداشت به تفصیل به آنان پاسخ دادند.
ارسال نظر