فعالیتها و وظایف این اداره کل در قالب چهار اداره «مشاوره و سلامت روان دانشجویان»، «آموزش و پایش سلامت روان دانشجویان»، «ورزشهای همگانی» و «ورزشهای قهرمانی» سازماندهی شده است.
ساماندهی و نظارت بر خوابگاههای دانشجویی، آشپزخانهها و سالنهایغذاخوری دانشگاههای علوم پزشکی کشور از جمله دیگرمأموریتهای ادارهکل دانشجویی است.
حفظ«سلامت جسم و روان دانشجویان علوم پزشکی کشور» یکی از مهمترین مأموریتهای اداره کل دانشجویی است که در قالب چهار حوزه «مشاوره و سلامت روان دانشجویان»، «آموزش و پایش سلامت روان دانشجویان»، «ورزشهای همگانی» و «ورزشهای قهرمانی» سازماندهی شده است.
ساماندهی و نظارت بر خوابگاههای دانشجویی، آشپزخانهها و سالنهایغذاخوری دانشگاههای علوم پزشکی کشور از جمله دیگرمأموریتهای ادارهکل دانشجویی است.
در ادامه با برخی از اقدامات و فعالیتهای این اداره کل و واحدهای تابعه دانشگاهی در دولت یازدهم به اجمال آشنا خواهیم شد.
مشاوره و سلامتروان
تأمین و ارتقای سلامت روانی ـ اجتماعی دانشجویان دانشگاههای علوم پزشکی، یکی از وظایف خطیر ستاد و دانشگاههای علوم پزشکی کشور است.
در این راستا اقدامات و فعالیتهای متعددی نظیر پایش سلامت روان دانشجویان، ارائه خدمات روانشناختی(حضوری و تلفنی)، سیاستگذاری و نظارت بر مدیریت ادارات مشاوره و نیروی انسانی متخصص در دانشگاههای علوم پزشکی کشور، برنامهریزی و نظارت بر برنامههای جامع ارتقای سلامت روانیـ اجتماعی دانشجویان انجام می شود.
آموزش عمومی موضوعات روانشناختی مرتبط با سلامت روانی ـ اجتماعی ویژه اعضای هیأت علمی، دانشجویان، مدیران و کارکنان دانشگاههای علوم پزشکی کشور و آموزشهای تخصصی شامل آموزش رؤسا و کارشناسان ادرات مشاوره دانشگاهها درباره تغییرات طبقهبندیهای تشخیصی، انواع مصاحبهها، ابزارهای سنجش، انواع مداخلات روانشناختی و آشنایی با فناوریهای نوین مرتبط با ثبت، گزارش دادهها و ارائه شیوههای به روز خدمات روانشناختی از جمله برنامههای آموزشی است که توسط اداره مشاوره و سلامت روان معاونت فرهنگی و دانشجویی وزارت بهداشت برگزار میشود.
بررسی مستمر وضع سلامت روانیـ اجتماعی و افت تحصیلی در دانشجویان از جمله وظایف خطیر اداره مشاوره و سلامت روان وزارت بهداشت و ادارات مشاوره و سلامت روان دانشگاههای علوم پزشکی کشور است.
رفاهی
تأمین رفاه و معیشت مناسب دانشجویان یکی از مهمترین وظایف معاونت فرهنگی و دانشجویی وزارت بهداشت و دانشگاههای علوم پزشکی کشور است. این هدف، در راستای تأمین، حفظ و ارتقای معیشت، رفاه و سلامت دانشجویان در بخشهایی از قبیل توسعه و تأمین خوابگاههای دانشجویی، نظارت بر رعایت الگوی تغذیه سالم، نظارت بر تحت پوشش قرار دادن و صدور کارت بیمه حوادث دانشجویی، ایاب و ذهاب و ایجاد بستر مناسب برای مشارکت دانشجویان در فعالیتهای صنفی و رفاهی دنبال میشود.
یکی از عوامل مهم در تأمین معیشت مطلوب دانشجویان در دوران دانشجویی، تأمین اسکان با امکانات و تجهیزات رفاهی مطلوب است. به منظور دستیابی به این مهم، معاونت فرهنگی و دانشجویی وزارت بهداشت بر اساس وظایف ذاتی خود، اختصاص خوابگاهها را به همه دانشجویان غیر بومی و بومی متقاضی در اولویتهای برنامه خود قرار داده است.
ورزشهای قهرمانی
امروزه ورزش بهعنوان یک ضرورت و نیاز در زندگی همه افراد، بهویژه قشر جوان و دانشجو بهعنوان رکن اساسی مطرح است و علاوه بر حفظ سلامت جسم کارکردهای دیگری نیز دارد.
بیشک ورزش در دنیای امروز تنها وسیلهای برای کسب و حفظ ورزیدگی جسم نیست، بلکه دارای اثرات عمیق در سالمسازی و تقویت همبستگیهای اجتماعی، ارتقای نشاط و روحیه، کاهش ناهنجاریهای اجتماعی، تقویت روحیه جوانمردی و اعتماد به نفس است. در واقع ورزش مصونیت انسان در برابر بسیاری از تهدیدها و کژیها است.
از آنجا که گرایش دانشجویان به فعالیتهای ورزشی باعث بهبود کارکردهای تحصیلی و اجتماعی آنان نیز میشود، باید تلاش کرد تا امکانات و شرایط دسترسی آسان همه دانشجویان به ورزش فراهم شده و پرداختن به امر خطیر ورزش در اولویت همه مسؤولان دانشگاهی باشد.
برگزاری المپیاد ورزشی دانشجویی برآیند فعالیتهای ورزشی، از قبیل برگزاری مسابقات درون دانشگاهی، بین دانشکدهای و درون خوابگاهی است که در طول سال در دانشگاهها انجام میشود. از بین این فعالیتها نیز، تیمهای ورزشی دانشجویی شکل گرفته به المپیادها اعزام میشود. پس اگر فعالیتهای ورزشی دانشجویی در دانشگاهها را درقالب هرمی ترسیم کنیم، میبینیم که قائده این هرم فعالیتهای ورزشی درون دانشگاهی است که با مشارکت بیش از ۲۵درصد از دانشجویان در انجام فعالیتهای ورزشی، شکل گرفته و این در راستای ورزش همگانی و قهرمانیخواهد بود.
بدیهی است برگزاری المپیادهای ورزشی که در راس این هرم قرار دارد قطعا انگیزه دانشجویان را برای روی آوردن به فعالیتهای ورزشی افزایش داده و موجب حضور بیشتر دانشجویان در عرصههای ورزشی خواهد شد.
ورزشهای همگانی
توسعه ورزش همگانی در بین جامعه دانشجویی وزارت بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی بهعنوان یک نهاد سلامت محور، یکی از مهمترین مأموریتهای معاونت فرهنگی و دانشجویی وزارت بهداشت است که نقشی تعیینکننده در تأمین سلامت جسمی و روحی آنها ایفا میکند.
گسترش ورزشهای همگانی علاوه بر اینکه موجب کاهش فقر حرکتی دانشجویان خواهد شد، در پیشگیری از بسیاری از بیماریها سهم عمدهای داشته و در افزایش روحیه، نشاط و ترویج فرهنگ کار گروهی نیز مؤثر است.
براین اساس و به دلیل اهمیت توجه به مقوله ورزش همگانی، از سال ۱۳۹۵ در اداره کل دانشجویی معاونت فرهنگی و دانشجویی وزارت بهداشت، یک اداره مختص ترویج و گسترش ورزشهای همگانی تشکیل شد و مقرر است این اداره به کمک کارشناسان خبره خود تمهیدات و اقدامات لازم را برای گسترش ورزش همگانی در بین دانشجویان علوم پزشکی کشور فراهم کنند.
در کنار برخی از اقدامات انجامشده نظیر «تدوین طرحهایی در راستای گسترش ورزش همگانی» و «تعیین راهبردها و اقداماتی برای فراگیرشدن فعالیتهای ورزشی در دانشگاهها و فضاهای خوابگاهی» و همچنین «تدوین دستورالعمل تشکیل انجمنهای ورزش همگانی دانشجویی در دانشگاههای علوم پزشکی کشور»، یکی از مهمترین اقدامات این اداره از بدو تأسیس تاکنون «طراحی و راهاندازی المپیاد ورزشهای همگانی ویژه دانشجویان علوم پزشکی کشور» بوده است که به صورت سالانه برگزار میشود.
ارسال نظر