این اداره کل در راستای ایجاد شور و نشاط در دانشگاهها و ترویج و تعمیق فرهنگ اصیل ایرانی- اسلامی در دانشگاههای علوم پزشکی کشور، اقدامات و فعالیتهای متعددی را ساماندهی و اجرا میکند و میکوشد با بهرهگیری از ظرفیتهای فرهنگی، هنری، اجتماعی و علمی دانشجویان فهمیم علوم پزشکی کشور، بستر را برای فعالیتهای فرهنگی دانشجویان بهویژه دانشجویان فعال در نهادهای دانشجویی فراهم کرده و فضای پرسشگری، آزاداندیشی، نقادی، مطالبهگری، آرمانخواهی و اندیشهورزی را گسترش دهد.
همچنین این اداره کل به دنبال این است که با برگزاری برنامههای متعددی نظیر برگزاری جشنوارهها و مسابقات مختلف فرهنگی، برپایی جلسات نقد و مناظره، حمایت از فعالیت کانونهای فرهنگی، نشریات دانشجویی، تشکلهای اسلامی، انجمنهای علمی و برگزاری اردوهای متعدد نظیر اردوهای راهیان نور، جهادی، زیارتی، سیاحتی و... در کنار تقویت روحیه همکاری و انجام کار گروهی، به پرورش انسانهای چندبعدی کمک کند.
کانونهای فرهنگی
کانونهای فرهنگی، نهادهایی دانشجویی هستند که در زمینههای دینی و مذهبی، ادبی، فرهنگی و هنری، اجتماعی و اندیشه و... فعالیت میکنند. این کانونها با هدف زمینهسازی رشد خلاقیتهای فرهنگی دانشجویان، ساماندهی خواستهها و تلاشهای خودانگیخته فرهنگی، هنری و اجتماعی دانشجویی و به منظور تأکید بر هویت ملی و اسلامی، ارتقای سطح همکاری جمعی و بسط و تعمیق فرهنگ مشارکت در دانشگاهها، تشکیل میشوند.
کانونهای فرهنگی یکی از مهمترین نمادهای همکاری دانشجویان با معاونت فرهنگی دانشگاههای علوم پزشکی هستند و ساماندهی، نظارت و حمایت از کانونهای فرهنگی همواره یکی از مهمترین برنامههای ستادی معاونت فرهنگی و دانشجویی وزارت بهداشت است.
اهمیت فعالیتهای دانشجویی در قالب کانونهای فرهنگی و دیگر نهادهای دانشجویی به حدی است که میزان مشارکت و اقبال دانشجویان به فعالیتهای فرهنگی شاخص ارزشمندی برای درک میزان اعتماد متقابل دانشگاه و دانشجویان است؛ بنابراین سوقدادن فعالیتهای دانشگاهی به سمت فعالیتهای برآمده از دل نهادهای دانشجویی میتواند یکی از مهمترین اهداف فعالیتهای فرهنگی در دانشگاهها تلقی شود.
تشکلها اسلامی و نشریات دانشجویی
تشکلهای اسلامی و نشریات دانشجویی دو نهاد دانشگاهی هستند که بر اساس مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی در دانشگاههای کشور ایجاد شدند.
به دلیل اهمیت فعالیتهای این دو نهاد دانشگاهی یکی از ادارات اداره کل فرهنگی معاونت فرهنگی و دانشجویی وزارت بهداشت به ساماندهی، حمایت و نظارت بر فعالیتهای تشکلهای اسلامی دانشجویان و نشریات دانشجویی اختصاص داده شده است.
به برخی از وظایف این حوزه اشاره میکنیم:
۱. اعطای مجوز و نظارت بر فعالیتهای تشکلهای اسلامی دانشجویان
۲. پیگیری امور دبیرخانه هیأت نظارت مرکزی بر تشکلهای اسلامی
۳. ایجاد وحدت رویه در هیأت های نظارت دانشگاهها
۴. نظارت بر اجرای صحیح قوانین و آییننامههای مربوطه در دانشگاهها
۵. پیگیری اعتراضات تشکلهای اسلامی
۶. توانمندسازی فعالان تشکلهای اسلامی
۷. پیگیری موضوعات مربوط به اتحادیه تشکلهای اسلامی اعم از مجوز تأسیس، فعالیتهای اتحادیهها، نظارت بر انتخابات و حمایت مالی از آنان
۸. پاسخ به استعلامات و سؤالات دانشگاهها و تشکلها
۹. پیگیری موضوعات مربوط به نماینده وزیر در هیأت نظارت دانشگاهها
۱۰. ارتقای دانش و مهارت کارشناسان تشکلهای اسلامی و نمایندگان وزیر در هیأت نظارت بر تشکلهای دانشگاهها
انجمنهای علمی
انجمنهای علمی دانشجویی در سال ۱۳۹۴ به منظور حمایت، تقویت و ترویج فرهنگ و اخلاق علمی در دانشگاههای علوم پزشکی کشور، تقویت روحیه و بنیه علمی دانشجویان مستعد و توانمند و فراهمکردن زمینههای مناسب برای فعالیتهای جمعی علمی و کارگروهی در دانشگاههای علوم پزشکی کشور تشکیل شدند.
از دیگر اهداف تشکیل این انجمنها میتوان به افزایش مهارتهای عملی و همچنین بهرهگیری از توانمندی و خلاقیت دانشجویان در تحقق پیشرفت علمی و نهضت تولید علم و جنبش نرمافزاری و توسعه کارآفرینی اشاره کرد.
آییننامه انجمنهای علمی دانشجویی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی مستند به مصوبه شورایعالی انقلاب فرهنگی در خردادماه ۱۳۹۴ به دانشگاههای علوم پزشکی سراسر کشور ابلاغ شد. در سالهای ابتدایی تأسیس انجمنها برنامه اداره کل فرهنگی بر توسعه کمی انجمنها تأکید داشت که در سال ۱۳۹۶ با تأسیس اداره انجمنهای علمی دانشجویی، در اداره کل فرهنگی فعالسازی انجمنها و توسعه کیفی آنها مد نظر قرار گرفت.
ستاد مرکزی فعالیتهای جهادی دانشگاهیان
خدمات داوطلبانه و عامالمنفعه یکی از جلوههای بارز فرهنگ اسلامی، ایرانی است و این قبیل خدمات درعرصههای مختلف، از دیرباز در میان اقشار مختلف مردم این سرزمین ریشه داشته است؛ از جمله خدمات و اقداماتی که علاوه بر فعالیتها و برنامههای تکلیفی و رسمی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در راستای حفظ و ارتقای شاخصهای سلامت جامعه، توسط گروههایی از کارمندان، اساتید، دانشجویان و فارغ التحصیلان به صورت داوطلبانه و با نیت و مقاصد عامالمنفعه و خیرخواهانه به انجام می رسد، خدمات و اقداماتی در زمینههای آموزشی، فرهنگی، بهداشتی و درمانی (عمومی و تخصصی) در اقصی نقاط کشور و بهویژه مناطق محروم وکم برخوردار است که از آن بهعنوان «فعالیتهای جهادی دانشگاهیان» یاد میشود.
با عنایت به توصیههای مکرر رهبر معظم انقلاب در خصوص اهمیت روحیه و فعالیتهای جهادی و تکالیف مقرر در سند اسلامیشدن دانشگاهها، پس از روی کارآمدن دولت یازدهم، ستاد مرکزی فعالیتهای جهادی دانشگاهیان وزارت بهداشت، درمان وآموزش پزشکی با تأکید دکترهاشمی، وزیر محترم بهداشت در راستای تقویت، توسعه و سازماندهی این فعالیتها و با هدف استفاده از ظرفیت موجود برای زمینهسازی و ارتقای هرچه بیشترسلامت در بین اقشارمختلف مردم و ارائه خدمات درمانی در مناطق محروم و نیازمند تشکیل و در پی آن اساسنامه تأسیس کانونهای جهادی دانشگاهیان در خردادماه ۱۳۹۵ و آیین نامه ستاد فعالیتهای جهادی دانشگاهیان در اسفندماه ۱۳۹۵ برای اجرا به معاونان فرهنگی و دانشجویی دانشگاههای علوم پزشکی کشور ابلاغ شد و در ادامه سیاستگذاری و حمایتهای معاونت فرهنگی و دانشجویی وزارت بهداشت و مشارکت اساتید، دانشجویان و کارکنان دانشگاههای علوم پزشکی کشور، منجر به تأسیس بیش از۳۰ کانون فعالیتهای جهادی از تیرماه ۱۳۹۵ تاکنون شده است.
ارسال نظر