دکتر زهرا جلالی در گفتوگو با مفدا در خصوص استفاده نابجای مردم از الکل و جان باختن تعدادی از هموطنان در پی این موضوع، گفت: با شروع همه گیری کرونا ویروس، شایعاتی در سطح کشور مبنی بر اینکه مصرف الکل میتواند در ضد عفونی کردن بدن و عدم ابتلا به ویروس کووید ۱۹ موثر باشد، مطرح شد. بر همین اساس از روزهای ابتدایی شروع بیماری، بنده و همکارانم که در بخش اورژانس کودکان بیمارستان نمازی شیراز در حال خدمت بودیم، با مراجعه تعدادی زیادی از کودکان مواجه شدیم که دچار مسمومیت با الکل شده بودند و در پرس و جوهای اولیه مشخص شد که اورژانسهای بزرگسالان نیز با مشکلاتی مشابه مواجه شدهاند.
دستیار ارشد رشته تخصصی کودکان دانشگاه علوم پزشکی شیراز اضافه کرد: در نهایت متوجه شدیم الکل صنعتی «متانول» در اغلب موارد با الکل سفید «اتانول» مخلوط شده و افراد مسموم شده از این مخلوط استفاده کرده بودند. پس از این ماجرا در گروه پزشکی«نجات» که با همکاری جمعی از دستیاران و اساتید دانشگاه علوم پزشکی شیراز تشکیل شده است، فایلهایی در خصوص تفاوتهای انواع الکل و خطرات استفاده از آنها تهیه کردیم و در فضای مجازی و گروههای مردمی منتشر شد تا هشدارهای اولیه در خصوص مصرف این مواد داده شود.
مصرف یک قاشق چایخوری از الکل «متانول» فرد را دچار مسمومیت شدید ، نابینایی و مرگ میکند
وی تصریح کرد: در ارتباط با مصرف الکل به عنوان حاشیهای در کنار همه گیری ویروس کووید ۱۹ باید گفت «متانول» یا الکل چوب یا الکل صنعتی، الکلی بی رنگ و دارای بویی ملایم با قدرت ایجاد مسمومیت شدید است و موارد متعددی از نارسایی ارگانهای بدن و در نهایت مرگ را در هفتههای اخیر به دلیل مصرف این ماده داشتهایم. حتی مصرف یک قاشق چایخوری از این الکل فرد را دچار مسمومیت شدید ، نابینایی و مرگ میکند. موارد مصرف این نوع الکل در محلولهای چاپ، رنگها، چسبها و تولیدات صنعتی است و برای ضد عفونی و مصرف خوراکی کاربردی ندارد.
متاسفانه اخیرا سودجویان در موارد بسیاری برای شعله ور کردن بیشتر آتش بحران اقدام به مخلوط کردن «متانول» و «اتانول» نمودهاند ،ضمن این که در نهایت با استفاده از محلول وایتکس این مخلوط را بیرنگ کرده و روانه بازار میکنند.جلالی افزود: در مورد نوع دوم این الکلها یعنی «اتانول» یا الکل سفید یا الکل میوه باید گفت که این الکل در نوشیدنیهای الکلی، عطرها و ادکلنها استفاده میشود و برای ضدعفونی سطوح تنها میتوان از این نوع الکل استفاده کرد.
عضو شورای مرکزی صنفی دستیاران و دانشجویان دکترای تخصصی وزارت بهداشت به شایعات منتشر شده در فضای مجازی مبنی بر استفاده از الکل خوراکی در پیشگیری از ابتلا به کرونا ویروس اشاره کرد و بیان داشت: متاسفانه اخیرا سودجویان در موارد بسیاری برای شعله ور کردن بیشتر آتش بحران اقدام به مخلوط کردن «متانول» و «اتانول» نمودهاند ،ضمن این که در نهایت با استفاده از محلول وایتکس این مخلوط را بیرنگ کرده و روانه بازار میکنند.
دستیار ارشد رشته تخصصی کودکان دانشگاه علوم پزشکی شیراز بیان داشت: ضمن خطری که مصرف الکلهای صنعتی برای افراد ایجاد میکند ، متذکر شدن دو نکته حائز اهمیت است. اول آنکه از نظر سلامتی حتی مصرف دراز مدت الکل سفید یا اتانول نیز میتواند از نظر پزشکی خطراتی مانند فشار خون، آریتمی قلبی(غیر طبیعی شدن ریتم قلب) ، اختلالات گوارشی، ابتلا به سرطانها، کمبودهای عصبی شناختی، پوکی استخوان و مشکلات سلامت روان مانند افسردگی را به دنبال داشته باشد. دوم اینکه از نظر شرعی نیز دین مبین اسلام که بر خرد بنا شده است، الکل را از بین برنده عقل، خرد و پاکی دانسته و استفاده از آن را در فرهنگ ما حرام میداند. بنابراین از تمامی دستیاران، دانشجویان، مسئولین و رابطین خوابگاهی و دانشجویی خواهشمندم در آگاهی دادن به جامعه و خانوادهها بکوشند و همه توان خود را در حفظ دین و سلامت و پاکی مردم سرزمین خود به کار گیرند.
وی در خصوص اقدامات اولیه پس از مصرف الکل صنعتی در میان نزدیکان و دوستان عنوان کرد با توجه به مواردی که اخیرا در اورژانس مشاهده است متاسفانه در اغلب موارد مراجعه بیمار به بیمارستان با تاخیر انجام می شود که این خود موجب آسیب بیشتر به ارگانهای بدن شده است و فی الواقع زمان زیادی را به همین دلیل از دست دادهایم. بر این اساس از هموطنان عزیز تقاضا دارم در عین توصیه به اطرافیان و عزیزانتان در عدم مصرف این مواد، اگر موردی را مشاهده میکنید که فرد مصرف داشته است، درنگ نکرده و زمان را از دست ندهید. زیرا اگر افراد در همان یک ساعت اولیه استفاده از این مواد به مراکز درمانی مراجعه کنند، احتمال درمان سریعتر و آسیب رسانی کمتر وجود دارد. مواردی داشتهایم که فرد به دلیل عرف نبودن این مصرف، پنهان کاری کرده و با ۴۸ ساعت تاخیر به مراکز درمانی مراجعه کرده است، به نحوی که زمان مراجعه با مشکلات بینایی و کلیوی درگیر بوده و یا دچار مرگ مغزی شده است.
وی در خصوص مسمومیت کودکان با الکل صنعتی، خانوادهها را خطاب قرار داد و بیان داشت: چشم کودکان به رفتار بزرگسالان است و قطعا تا الکل توسط بزرگسالان تهیه نشود، در معرض استفاده کودکان قرار نمیگیرد . در خصوص نوجوانان در بحران کنونی باید کنترل بیشتری از سوی والدین صورت گیرد و خروج از منزل جز در موارد ضروری انجام نشود. در روزهای اخیر کودکان و نوجوانانی داشتهایم که دور از نظارت خانواده و در منزل دوستان خود این مواد را مصرف کردهاند.
نزدیکی کودک با والدین علی الخصوص با مادر موجب میشود مادر به کودک و یا کودک به مادر بیماری کرونا را منتقل کند
دکتر جلالی در بخش دوم این گفتوگو به بیماری کروناویروس(کووید ۱۹) اشاره و تصریح کرد: اسفندماه در خط اول اورژانس کودکان بیمارستان نمازی شیراز به عنوان مرکز پذیرش کودکان مبتلا به کرونا با سن زیر ۱۸ سال به خدمت مشغول بودم. در رابطه با کودکان ، نزدیکی کودک با والدین علی الخصوص با مادر موجب میشود مادر به کودک و یا کودک به مادر بیماری را منتقل کند. بنابراین رعایت نکات بهداشتی و حفظ فاصله اعضای خانواده ضرورت دارد و در این شرایط والدین از بوسیدن و نزدیک شدن بیش از حد به کودکان خود پرهیز کنند. خوشبختانه ابتلای کودکان اغلب همراه با بیماری شدید نبوده است و بحمدالله در این مرکز درمانی، موردی از مرگ کودک مبتلا به کروناویروس را نداشتهایم، اما نقش کودکان به عنوان ناقل خاموش در انتقال بیماری به خانواده و جامعه را نباید نادیده گرفت.
عضو شورای مرکزی صنفی دستیاران و دانشجویان دکترای تخصصی وزارت بهداشت به تنشهای ایجاد شده از سوی برخی سوء استفاده گران اشاره و بیان داشت: متاسفانه تعدادی افراد از بهم ریختگی جامعه در بحران کرونا ویروس سوء استفاده کرده اند، که در این خصوص توصیه میکنم آحاد مختلف مردم هوشیار باشند. در طول یک سال اخیر اتفاقات بسیاری در کشور رخ داده است که سودجویان و اغتشاشگران از این شرایط به عنوان فرصتی برای رسیدن به منویات خود استفاده کردهاند . در شرایط کنونی نیز به نظر میرسد که چندین مساله بر این بحران افزوده شده است. تعدادی از افراد با فروختن اجناس تقلبی، آسیب زدن به اقتصاد و مردم، مخلوط کردن الکلها با متانول، پخش شایعات و احتکار، حملات متعددی را در پشت پرده این بیماری شروع کردهاند.
وی در ادامه اظهار داشت:طبق بیانات مقام معظم رهبری این افراد تنها به دنبال رو کردن آخرین برگ برنده خود هستند و تلاش دارند در چنین شرایطی ضرباتی را به مردم و نظام وارد کنند. از نظر بنده این جنگ تنها یک جنگ بیولوژیک در حوزه سلامت نیست، بلکه همزمان چندین جبهه بر علیه کشور وارد عمل شدهاند که عدم هوشیاری هر یک از ما میتواند بزرگترین آسیب را به کشور و خانواده و عزیزان ما برساند.
متاسفانه تعدادی افراد از بهم ریختگی جامعه در بحران کرونا ویروس سوء استفاده کردهاند، که در این خصوص توصیه میکنم آحاد مختلف مردم هوشیار باشند. در طول یک سال اخیر اتفاقات بسیاری در کشور رخ داده است که سودجویان و اغتشاشگران از این شرایط به عنوان فرصتی برای رسیدن به منویات خود استفاده کردهاند .دکتر جلالی با بیان این مهم که تنها راه نجات ما این است که تمامی اقشار جامعه با اعتماد به مسئولین حوزه سلامت که در خط مقدم مبارزه ایستادهاند، متحد و در کنار یکدیگر به صف شوند، گفت: من از وزیر بهداشت دکتر نمکی و معاونین ایشان به ویژه دکتر لاری معاونت فرهنگی دانشجویی وزارت بهداشت و دکتر حقدوست معاونت آموزشی وزارت بهداشت سپاسگزارم که در روزها و هفتههای اخیر در کنار ما بودند. اما به عنوان یک پزشک عرض میکنم نقش تیم سلامت طبق برآورد اساتید محترم اپیدمیولوژی در جامعه تنها ۲۰ تا ۳۰ درصد است و ۷۰ درصد دیگر این سهم بر عهده دولت و دیگر مسئولان و کارگزاران در سطوح بالای کشور است. بنده همین جا از دولت محترم خواهشمندم که به کمک ما بیایند. درست است که تیم سلامت به دلیل این که جنس بحران اخیر از نوع بیماری است، سکاندار هدایت بحران و عبور از این مسیر است اما نقش تیم سلامت تنها ۲۰ تا ۳۰ درصد بوده و در صورتی که همراهی دولت، بسیج، سپاه و ارتش نباشد، نقش تیم سلامت در همان ۳۰ درصد نیز کمرنگ خواهد شد.
عضو شورای مرکزی صنفی دستیاران و دانشجویان دکترای تخصصی وزارت بهداشت خاطر نشان کرد: همان گونه که رهبر معظم انقلاب و سایر بزرگان و علمای دین در خصوص چگونگی مدیریت این بحران به مواردی از جمله منع سفر، برگزار نشدن نماز جمعه، عدم زیارت بقاع متبرکه و...اشاره کردهاند و روحانیت نیز مانند همیشه در کنار مردم برای عبور از این بحران حضور دارند، انتظار داریم که دولت و سایر مسئولان نیز به ما در قرنطینه شهرها و استانها، و مردم به ما در قرنطینه خانگی کمک کنند تا زنجیره انتقال بیماری قطع شود. نقش قرنطینه برای عبور از این بحران بسیار جدی است و به دنبال این هستیم که همه گیری با شیب ملایمتری جلو برود تا تعداد ورودی و خروجی بیمارستانها با هم همخوانی داشته باشند و پزشکان و کارکنان سلامت بتوانند در کنار حفظ ایمنی خود، با خستگی کمتر و آرامش بیشتر به درمان بیماران بپردازند. چنانچه نتوان بدین شیوه از بروز بیماری کاست، در نهایت ریزش کارکنان تیم سلامت و کمبود تختهای درمانی را به دنبال خواهد داشت.
وی در پایان ضمن تبریک سال جدید به همه مردم ایران و جامعه دانشگاهی گفت: بهار در راه است(یا مقلب القلوب و الابصار یا مدبرالیل و النهار
یا محول الحول و الاحوال حول حالنا الی احسن الحال) از خداوند متعال سالی سرشار از صحت و سلامتی،احوالات ناب،وحدت، خیر و برکت، شادی،مهر و پیروزی را برای مردم سرزمینم آرزومندم.
ارسال نظر