عزاداری، اندوه و از دست دادن میتواند علائم مختلفی را ایجاد کند و افراد را به روشهای مختلفی تحت تأثیر قرار دهد. هیچ روش درست یا غلطی برای ابراز احساس به خصوص در زمانی که مدت طولانی به خاطر این بیماری از عزیز خود دور بودید، وجود ندارد.
برخی از علائم شایع عبارتند از:
- شوک و بیحسی: این معمولاً اولین واکنش در برابر فقدان است . افراد اغلب درباره "قرار گرفتن در حالت گیجی" صحبت میکنند. در این بیماری به علت سیر نزولی بهبودی در برخی از بیماران و غیرقابل پیشبینی بودن روند درمان و مرگ ناگهانی عزیزان، این دوره سخت است.
- غم و اندوه فراوان، با گریههای زیاد
- خستگی یا فرسودگی
- عصبانیت نسبت به خود به خاطر اینکه مراقبت کافی از فرد متوفی نداشتیم.
- عصبانیت از فرد متوفی که شما را در این دوران تنها گذاشته است.
- گناه: به عنوان مثال گناه در مورد احساس عصبانیت، در مورد چیزی که شما گفتید یا نگفتید، یا نتوانستید جلوی مردن محبوب خود را بگیرید.
این احساسات ممکن است همیشه وجود نداشته باشد و هیجانات قدرتمند دیگری به طور غیر منتظره ظاهر شوند.
مواردی که باید انجام بدهید:
- سعی کنید در مورد احساسات خود با یک دوست طی تماس تلفنی، عضو خانوادهای که با شما در قرنطینه است، متخصص بهداشت یا مشاور صحبت کنید. همچنین میتوانید با یک مرکز مشاوره تماس بگیرید.
- راههایی به منظور کاهش هیجان منفی فراهم سازید.
- سطح استرس خود را مدیریت کنید.
- با واقعیتها روراست باشید و همین باعث افزایش اعتماد به نفس میشود.
- سبک زندگی سالمی که در این شرایط امکانپذیر هست برنامهریزی کنید. مثلا برای فرد متوفی دعا بخوانید یا برای وی نامه بنویسید.
- حواستون به تغذیه و فعالیت بدنی و خوابتان باشد.
- بهداشت خواب را در این شرایط فراموش نکنید. در این شرایط ممکن است کابوس ببینید. جهت کاهش این موقعیت محیط خواب را آرامشبخش بچینید.
- از برنامههای فضای مجازی مثل واتسآپ و ایمو جهت برقراری تماس با همسالان خود و یا حتی افرادی که آنها نیز اعضای خانوادشان را بر اثر این بیماری از دست دادند، استفاده کنید.
- در شرایطی که از شدت هیجان منفی کاسته شد به موزیک آرامشبخش گوش بدهید.
مواردی که نباید انجام دهید:
- اصرار بر حضور بر سر مزار و تماس نزدیک با متوفی نداشته باشید. در این شرایط بحرانی سلامت شما نیز به خطر میافتد. آن را برای شرایط بعد از بحران برنامهریزی کنید.
- سعی نکنید در این دوران کارهایی که سابق انجام داده و انرژی زیادی را میطلبد، انجام دهید.
- سعی در تغییر اتفاقاتی که امکان آن وجود ندارد، نداشته باشید. در این شرایط به خودتان کمک کنید احساس بهتری را تجربه کنید. شفقت نسبت به خود یا ذهنآگاهی را تمرین کنید.
- بدانید که در این غم و فقدان تنها نیستید.
- از راهکارهای نادرست مثل مصرف الکل،کشیدن سیگار جهت کاهش سوگ استفاده نکنید.
مشاوره غیرحضوری به منظور گذراندن استرس و افسردگی در این دوران کارساز میباشد.
بانی بزرگ
کارشناسی ارشد روانشناسی بالینی
ارسال نظر