به گزارش مفداْ؛ همراهان پایگاه خبری مفدا میتوانند موضوعات مهم مطرح شده در خصوص ویروس کرونا در کشور را در روز شمار «کرونا در روزی که گذشت» مختص سهشنبه سیزدهم اسفندماه مشاهده کنند.
سامانه ثبتنام "پویش دانشجویی مبارزه با کرونا" راهاندازی شد/ دانشجویان برای حضور داوطلبانه اقدام کنند
با همکاری معاونت فرهنگی و دانشجویی وزارت بهداشت و معاونت فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم، "پویش دانشجویی مبارزه با کرونا" با نام # زندگی_دست_یاریگر_توست راهاندازی شد.
به گزارش مفدا، فراخوان «پویش دانشجویی مقابله با کرونا» با مشارکت معاونت فرهنگی و دانشجویی وزارت بهداشت و معاونت فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم راهاندازی شد تا دانشجویان در چهار محور «پیشگیری»، «مقابله»، «تاب آوری» و «مستندسازی» بتوانند در این پویش ملی شرکت کنند.
باتوجه به اعلام آمادگی دانشجویان بسیاری برای مشارکت و کمکرسانی به مردم و درجهت مبارزه با بیماری کرونا، مقرر شد با مشارکت دو وزارتخانه علوم و بهداشت، پویش دانشجویی مقابله با کرونا در دانشگاههای سراسر کشور راهاندازی شود.
این پویش ملی و دانشجویی با نام # زندگی دست یاریگر توست با حضور دانشجویان داوطلب و با هدف کمکرسانی برای شکست بیماری کرونا شکل گرفته است.
با توجه به فراخوان " پویش دانشجویی مقابله با کرونا"، سامانه ثبتنام دانشجویان داوطلب برای مشارکت در این پویش ملی راهاندازی شد و از این پس دانشجویان میتوانند با مراجعه به لینک http://itmfd.behdasht.gov.ir/page/corona نسبت به ثبتنام در این پویش ملی اقدام کنند.
بر این اساس از کنشگران فرهنگی و اجتماعی دانشگاهها اعم از مجموعههای دانشجویی، کانونهای فرهنگی، انجمنهای علمی، تشکلهای اسلامی، نشریات دانشجویی، معاونان و مدیران فرهنگی دانشجویی، استادان مشاور فرهنگی و کارشناسان فرهنگی که همواره همراه حرکت فرهنگی دانشگاهها هستند دعوت میشود تا با پیوستن به این پویش بزرگ در ریشه کنی این بیماری مؤثر باشند.
وزیر بهداشت:
قرار نیست به خانههای مردم مراجعه کنیم
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی اعلام کرد که قرار نیست اکیپهای ۳۰۰ هزار نفری به خانههای مردم مراجعه کنند و ارتباط با مردم از طریق پرونده الکترونیک سلامت انجام میشود.
به گزارش مفدا، سعید نمکی روز سه شنبه درباره برداشتهایی که از صحبتهای او مبنی بر مراجعه اکیپهای ۳۰۰ هزار نفری به خانههای مردم برای غربالگری ویروس کرونا شده بود، بیان کرد: از اینکه اعلام کردیم به خانه مردم مراجعه میکنیم، این برداشت انجام شد که قرار است به تک تک خانههای مردم مراجعه کنیم یا افراد را از خانه بیرون بکشیم یا خودمان داخل خانه مردم برویم. این مثل این است که بگوییم با وجود ماشین حساب، میخواهیم از چرتکه استفاده کنیم.
وی ادامه داد: در حال حاضر زیرساخت پرونده الکترونیک سلامت وجود دارد که بعد از مدتها بر زمین ماندن، با کمک همکاران ما در خرداد امسال راه اندازی شد. با ظرفیت پرونده الکترونیک سلامت و با داشتن اطلاعات خانوارها، ۳۰۰ هزار اکیپ در سراسر کشور برای حضور در مراکز بهداشتی و درمانی و پایگاههای بسیج و مدارس آماده میشوند.
نمکی گفت: به این وسیله میتوانیم توسط پرونده الکترونیک سلامت و سامانهای با مردم ارتباط برقرار کرده و اطلاعات خانوارها را کسب کنیم.
به گزارش ایرنا، در روزهای اخیر برداشتهایی از صحبتهای وزیر بهداشت مبنی بر مراجعه اکیپهای ۳۰۰ هزار نفری به خانه مردم برای غربالگری ویروس کرونا انجام شده بود. شب گذشته علیرضا رئیسی معاون وزیر بهداشت نیز در یک برنامه تلویزیونی اعلام کرد که قرار نیست این اکیپها به خانههای مردم مراجعه کنند.
بر اساس آمارهای رسمی وزارت بهداشت تا ظهر دیروز (دوشنبه)، هزار و ۵۰۱ نفر به طور قطعی در کشور به ویروس کرونا مبتلا شده و ۶۶ نفر فوت کردهاند.
تاکید رهبر انقلاب بر رعایت توصیهها و دستورالعملهای پیشگیری از کرونا
رهبر انقلاب اسلامی مردم را به رعایت توصیهها و دستورالعملهای مسئولان در خصوص پیشگیری و جلوگیری از آلودگی به ویروس کرونا توصیه کرده و فرمودند: از این دستورها نباید تخطی شود، چرا که خداوند ما را موظف کرده است در قبال سلامت خود و دیگران احساس مسئولیت کنیم.
به گزارش مفدا به نقل از پایگاه اطلاع رسانی دفتر مقام معظم رهبری، حضرت آیت الله خامنهای امروز سهشنبه پس از کاشتن دو نهال میوه به مناسبت روز درختکاری در سخنانی، کاشت درخت را حرکتی با برکت خواندند و در خصوص بیماری شایع شده در کشور، گفتند: همچنان که قبلاً از پزشکان، پرستاران و مجموعههای درمانی صمیمانه تشکر کردم، لازم میدانم بار دیگر از این عزیزان که با کار بسیار با ارزش خود در حال جهاد در راه خدا هستند، تشکر کنم.
رهبر انقلاب اسلامی مشاهده نمونههای درسآموز از تلاش و فداکاری کادرهای درمانی در رسیدگی به بیماران را نشاندهنده مسئولیتپذیری و تعهد انسانی آنان دانستند و افزودند: همچنین لازم میدانم از خانوادههای پزشکان، پرستاران و همه عوامل درمانی که با صبر و تحمل خود در کنار تلاش شبانهروزی عزیزانشان هستند، سپاسگزاری کنم.
ایشان با دعا برای عافیت بیماران و همچنین طلب رحمت و مغفرت الهی برای درگذشتگان از این بیماری و صبر و آرامش برای بازماندگان آنها، چند توصیه خطاب به مردم بیان کردند.
حضرت آیت الله خامنهای با تأکید بر رعایت توصیهها و دستورالعملهای مسئولان در خصوص پیشگیری و جلوگیری از آلودگی، افزودند: از این دستورها نباید تخطی شود، چرا که خداوند ما را موظف کرده است در قبال سلامت خود و دیگران احساس مسئولیت کنیم، بنابراین هر چه به سلامت جامعه و جلوگیری از شیوع این بیماری کمک کند، حسنه و هر چه به شیوع آن کمک کند، سیئه است.
رهبر انقلاب اسلامی در توصیهای دیگر همگان را به توسل و توجه به پروردگار فراخواندند و گفتند: البته این بلا آنچنان بزرگ نیست و بزرگتر از آن نیز وجود داشته است اما بنده به دعای برخاسته از دل پاک و صاف جوانان و افراد پرهیزگار برای دفع بلاهای بزرگ بسیار امیدوارم، چرا که توسل به درگاه خداوند و طلب شفاعت از نبی مکرم اسلام و ائمه بزرگوار میتواند بسیاری از مشکلات را برطرف کند.
ایشان افزودند: دعای هفتم صحیفه سجادیه دعای بسیار خوب و خوشمضمونی است که میتوان با این الفاظ زیبا و با توجه به معانی آن با پروردگار سخن گفت.
حضرت آیت الله خامنهای همچنین همه دستگاههای کشور را به همکاری و در اختیار قرار دادن امکانات مورد نیاز وزارت بهداشت که در صف مقدم مقابله با بیماری قرار دارد، توصیه کردند و گفتند: نیروهای مسلح و دستگاههای مرتبط با دفتر رهبری نیز به انجام این کار موظف شدهاند.
رهبر انقلاب اسلامی با اشاره به درگیر شدن کشورهای زیادی در دنیا با این بیماری، افزودند: مسئولان ما از روز اول با صفا، صداقت و شفافیت خبر رسانی کردند و مردم را در جریان قرار دادند اما برخی کشورهای دیگر که این بیماری در آنها شدیدتر و همهگیرتر است، پنهانکاری میکنند البته ما برای آن بیماران نیز از خداوند طلب عافیت میکنیم.
ایشان حادثه پدیدآمده را مسئلهای گذرا و نه فوقالعاده دانستند و گفتند: البته من نمیخواهم مسئله را خیلی کوچک فرض کنم اما آن را خیلی بزرگ هم نکنیم، این مسئله مدتی نه چندان طولانی برای کشور وجود خواهد داشت و سپس رخت برمیبندد اما تجربیات حاصل از آن و فعالیت مردم و دستگاهها که به مثابه یک رزمایش عمومی است، میتواند به عنوان یک دستاورد باقی بماند.
حضرت آیت الله خامنهای با اشاره به اقدامات پسندیده و نوعدوستانه برخی هموطنان مانند کمکهای مالی و توزیع اقلام بهداشتی افزودند: این کارها بسیار خوب است و با حفظ این دستاوردها، بلا به نعمت و تهدید به فرصت تبدیل میشود و امیدواریم روزگار عافیت کامل برای ملت عزیز ایران نزدیک باشد.
جزئیاتی از طرح اعزام ۳۰۰ هزار اکیپ بهداشتی به منازل مردم
معاون وزیر بهداشت جزئیاتی از چگونگی اجرای طرح بسیج مقابله با کرونا و غربالگری این ویروس از درب منازل را تشریح کرد.
به گزارش «شیعه نیوز»، علیرضا رئیسی معاون وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در برنامه تلویزیونی تیتر امشب شبکه خبر گفت: ۸۰ درصد بیماران کرونا نیازی به مراجعه به بیمارستان ندارند و اگر آنها را غربال کنیم جلوی انتشار ویروس گرفته میشود.
وی درباره چگونگی اجرای طرح اعزام ۳۰۰ هزار اکیپ بهداشتی برای کنترل کرونا به درب منازل خاطرنشان کرد: سایت سلامت برای مراجعه همه مردم طراحی شده است تا هر فردی بتواند با استفاده از کد ملی خود وارد سایت شود، بهطوری که با ارسال کد ملی، فرد به یک نفر بهورز یا مراقب سلامت ارجاع داده میشود، بنابراین اگر نیاز به تماس باشد، تماس گرفته میشود و مشکل مطرحشده از سوی فرد مورد بررسی قرار میگیرد، لذا ما با استفاده از بسیج، بهدنبال غربالگری افراد هستیم.
معاون وزیر بهداشت با تأکید به اینکه شناسایی افرادی که با بیمار برخورد داشتند از اهمیت زیادی برخوردار است، گفت: ما با مراجعه به منازل افرادی که در خانه خود بیمار دارند، آموزشهای لازم را ارائه میدهیم، بهطوری که آموزش گندزدایی و مراقبت در منزل به این عده داده میشود.
رئیسی با اشاره به طرح بسیج مقابله با کرونا، ادامه داد: ضدعفونی کردن منازل کسانی که بیمار داشتهاند در این طرح مورد توجه قرار گرفته است، لذا خدمات بهداشتی پیشگیرانه به افراد خانواده ارائه میشود.
وی با بیان اینکه ضدعفونی کردن و غربالگری اماکن عمومی ادارات دولتی و خصوصی در این طرح صورت خواهد گرفت و خدمات غربالگری به کارکنان انجام خواهد شد، افزود: عمده اقدامات این طرح در شهرهای بزرگ از طریق سامانههای هوشمند و استفاده از ظرفیت پرونده الکترونیک سلامت افراد خواهد بود که در صورت تشخیص و نیاز به خدمات بیشتر با هماهنگی مناسب به منزل انجام خواهد شد.
روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی کاشان خبر داد:
تا کنون ۸۸ بیمار بستری مشکوک به کرونا ویروس از بیمارستانهای کاشان و آران و بیدگل ترخیص شدند
بر اساس اطلاعیه روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی کاشان درخصوص آخرین وضعیت عفونت کووید ۱۹ در منطقه تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی کاشان( شهرستانهای کاشان و آران و بیدگل)؛ تا کنون ۸۸ بیمار بستری مشکوک به کرونا ویروس از بیمارستانهای کاشان و آران و بیدگل ترخیص شدند.
به گزارش مفدا کاشان، بر اساس اطلاعیه روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی کاشان در خصوص آخرین وضعیت عفونت کووید ۱۹ در منطقه تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی کاشان( شهرستان های کاشان و آران و بیدگل) مورخ ۱۲ اسفند ۹۸ در حال حاضر تعداد ۲۵۸ نفر در بیمارستان های شهید بهشتی کاشان و سید الشهداء (ع) آران و بیدگل بستری هستند.
تعداد افراد مبتلا به کرونا ویروس در منطقه کاشان ۷ نفر قطعی است که قبلا این آمار ۹ مورد گزارش شده بود.(با این توضیح که آمار جدید بر اساس گزارش استخراجی از سامانه تازه راه اندازی شده می باشد که هر روز به صورت آنلاین برای دانشگاه علوم پزشکی کاشان قابل مشاهده است. این در حالی است که آمار قبلی به صورت تلفنی دریافت می شده است.)
شایان ذکر است از تعداد ۲۵۸ نفر، ۸۸ نفر ترخیص شده اند (بهبود یافته اند).
سازمان جهانی بهداشت: مشکلی در آمار ایران درباره کرونا نمیبینیم
مدیر کل سازمان جهانی بهداشت گفت که این سازمان «سازوکارهای» مشخصی برای بررسی حقایق دارد و از این طریق مشکلی در آمارهای ایران درخصوص کرونا نمیبیند.
به گزارش مفدا، «تدروس آدهانوم» مدیر کل سازمان جهانی بهداشت در گفتوگو با شبکه خبری" سیانبیسی" گفت که این سازمان شواهدی مبنی بر اشکال در آمار ارایه شده از سوی ایران پیرامون مبتلایان و قربانیان کرونا مشاهده نکرده است.
وی در پاسخ به پرسش خبرنگاری مبنی بر اینکه آیا از تفاوت آمار رسمی ایران با آنچه برخی رسانهها اعلام میکنند نگران نیست، گفت: گزارشهایی در رسانهها هست، اما اینجا سازمان جهانی بهداشت است و همانطورکه میدانید یک سازمان فنی است و باید واقعیتها را بررسی کند. ما چیزهایی را که خبرنگاران میگویند، تکرار نمیکنیم... ما سازوکار خود را داریم و از این طریق چنین چیزی را مشاهده نکردهایم.
برخی رسانههای فارسیزبان خارجی در آمار رسمی ارایه شده از سوی وزارت بهداشت ایران تشکیک کرده و شمار مبتلایان و قربانیان کرونا در ایران را بسیار بیشتر از آمار رسمی دانسته اند.
کیانوش جهانپور سخنگوی وزارت بهداشت جمعهشب در مورد ادعای ۲۱۰ جانباخته ناشی از ابتلا به کرونا به ایرنا گفت: ادعای شبکه بیبیسی فارسی بیربط است و باز هم به کاهدان زده است.
وی افزود: کرونا برای مردم دنیا رنج و بیماری است، ولی برای این شبکههای ماهوارهای و همتایانشان در شبکه سعودی و آلبانی، نانآور شده و مطامع پست سیاسی را در اضطراب و نگرانی ملتها جستوجو میکنند و از این راه متاسفانه ارتزاق میکنند.
وی ادامه داد: حتی تعداد افرادی که در همین بازه زمانی از سندرمهای حاد تنفسی فوت کردهاند هم شاید به این عدد نرسد. در نتیجه این ادعا کاملا کذب است و البته عامدانه تنظیم شده و حتی بر خلاف رویه مرسوم رسانههای حرفهای به هیچ منبعی هم اشاره نشده و کاملا هدفدار است و هدفی جز ایجاد رعب و هراس در میان مردم ایران ندارد.
جهانپور گفت: اطلاع رسانی شفاف و دقیق ایران در موضوع کرونا در حالی که اغلب کشورها یا توان شناسایی و ثبت دادهها در این سطح را ندارند یا آمار را به دلایل سیاسی و اقتصادی کتمان میکنند، بسیاری را گرفتار کرده است. اطلاعات ارائه شده توسط بی بی سی در این مقطع کاملا کذب است. چنانکه همه آنچه در هفتههای گذشته در این موضوع جعل شد، بی پایه بودن آن مشخص شد و این موضوع نیز چنین است.
وی اظهار کرد: از نگاه ما در نظام سلامت، کرونا یک معضل سلامت و یک موضوع انسانی است و بنای پیوند زدن آن با سیاست را نداریم. قطار سلامت را بر خلاف بدخواهان این ملت، هرگز به لکوموتیو سیاست و حاشیههای آن پیوند نخواهیم زد.
آخرین آمار ابتلای قطعی به ویروس کرونا در کشور یکهزار و ۵۰۱ نفر است و ۶۶ نفر فوت کردهاند.
تشریح اقدامات بسیج جامعه پزشکی در مقابله با کرونا
رئیس بسیج جامعه پزشکی گفت: نیروهای درمانی برای روزهای آتی و احتمال همهگیری ویروس کرونا در حالت آمادهباش هستند.
به گزارش مفدا، ابراهیم متولیان درباره اقدامات بسیج جامعه پزشکی برای مقابله با شیوع ویروس کرونا، اظهار داشت: بسیج جامعه پزشکی از زمان شروع کرونا در کشور با حضور نیروهای خود در بیمارستانها در حال خدمت رسانی بوده است. بر همین اساس نیز یک دستورالعمل همکاری با وزارت بهداشت با محورهای آموزش و اطلاعرسانی داریم.
وی افزود: به همین منظور نیز سامانه تلفنی ۴۰۳۰ برای پاسخ دهی به سوالات و ابهامات هموطنان در خصوص ویروس کرونا راه اندازی شده است. این سامانه بر اساس تفاهم نامه اخیر وزارت بهداشت و بسیج جامعه پزشکی راهاندازی شده و به صورت «مرکز تلفنی پاسخگو و مشاوره نیروی انسانی» در حال خدمت رسانی به مردم است. در این سامانه ۶۰ نفر از اعضای کادر درمانی به صورت شبانهروزی پاسخگوی مردم هستند و به تمامی سوالات هم وطنان درباره ویروس کرونا پاسخ میدهند.
متولیان با اشاره بر کلینیکهای مخصوص مبتلایان به کرونا نیز توضیح داد: با همکاری وزارت بهداشت، درمانگاهها و کلینیکهای بیماریهای حاد به تنفس در سطح کشور را برای خدمت رسانی به بیماران مبتلا به کرونا آماده کردهایم. در همین راستا پس از شناسایی افراد مشکوک به کرونا برای عدم مراجعه بیماران به بیمارستانها، کلینیکهای خاصی مشخص شده و افراد مشکوک مستقیماً به این مراکز منتقل خواهند شد. این کلینیکها به زودی از سوی وزارت بهداشت اعلام خواهد شد.
رئیس بسیج جامعه پزشکی یکی از موضوعات مهم در روزهای آتی را آمادگی برای مقابله با افزایش شیوع ویروس کرونا دانست و اظهار داشت: به همین منظور با همکاری وزارت بهداشت در حال آموزش نیروها و اعضای کادر درمان هستیم. در تمامی استانها نیز نیروهای بسیج جامعه پزشکی ساماندهی شده و به صورت آماده باش در مراکز درمانی حضور دارند. در صورتی که طی روزهای آینده با موج بیشتری از شیوع کرونا روبرو شده و به نیروهای درمانی بیشتری نیاز داشته باشیم، اعضای جامعه بسیج جامعه پزشکی به صورت آماده باش بوده و آمادگی حضور نیروهای بیشتر در بیمارستانها را داریم.
متولیان خاطر نشان کرد: نیروها بر اساس سطح خطر وارد عمل میشوند، در حال حاضر در وضعیت زرد هستیم و حتی برای بروز وضعیت قرمز نیز با برگزاری دورههای آموزشی برای نیروها، آمادگی داریم.
وی در گفت و گو با مهر بیان کرد: در حال حاضر نیز ۷۰۰ گروه ۶ نفره از اعضای بسیج جامعه پزشکی در قالب گروههای «شهید رهنمون» در سطح کشور و مناطق محروم فعالیت دارند و به اطلاع رسانی و آموزش در خصوص پیشگیری از ویروس کرونا میپردازند.
شما هم دعوتید؛
چالش لبخند برای مقابله با کرونا
ای پستهی تو خنده زده بر حدیث قند / مشتاقم از برای خدا یک شکر بخند (حافظ) در فضای مجازی چالش خنده و لبخند راه افتاده است. چالشی برای عبور از روزهای آلوده به ویروس کرونا. چالشی که سعی دارد غم و ناامیدی این روزها را حتی برای لحظهای، از جانها بزداید.
به گزارش مفدا، دو سه روزی است که #چالش_لبخند در فضای مجازی راه افتاده است. این چالش بعد از شیوع ویروس کرونا در تعدادی از شهرهای ایران، در اینستاگرام با هدف امیدبخشی به جامعه آغاز شد.
در این چالش به لبخند دعوت میشوید و دیگران را هم به لبخند دعوت میکنید. بدین ترتیب که دوستی با به اشتراک گذاشتن عکسی که در آن لبخند به لب دارد، تعدادی را به انتشار عکسی لبخندآلود دعوت میکند و این طور میشود که چرخه لبخندها ادامه مییابد.
چالش لبخند باعث شده است که خیلیهایمان گالری گوشی، عکسهای جدید و قدیمی را ورق بزنیم به دنبال زیباترین لبخندمان. شاید لابهلای این عکسها به این فکر می کنیم که چقدر کم خندیدهایم و چرا فرصتها را برای لبخند از دست دادهایم.
عدهای هم عکسهای دسته جمعی تولد و دورهمیهای خانوادگی و فامیلی را به اشتراک میگذارند. با این عکسها برخی خاطرههای خوش گذشته را مرور و همه حاضران در عکس را دعوت میکنند که دوباره بخندند و عکسی از لبخند خود به نمایش بگذارند و این طور میشود که چالش لبخند ادامه مییابد.
تعدادی هم عکسهایی از خنده یا قهقهی فرزندان نوزاد و خردسال خود را به اشتراک گذاشتهاند. برخی زوجهای جوان هم عکسهای دوتایی خندانشان را منتشر کردهاند. مادری که فرزندان خود را در آغوش گرمش کشیده یا پدری که این روزها فرصت بیشتری دارد تا همبازی فرزندانش شود؛ همهگی عکسهایی از لبخندهایشان به اشتراک میگذارند.
این چالش که با سرعت بسیار بالایی دست به دست شده، خنده تعداد زیادی از هموطنان را درگیر خود کرده است. با این حال عدهای سخت منتقد چالش لبخند هستند و معتقدند که شرایط کشور به لحاظ اقتصادی، سیاسی و اجتماعی به حدی بد است که جایی برای خنده باقی نگذاشته است. ویروس کرونا هم که دیگر هر امیدی را از ما گرفته است. برای همین این تصور را دارند که انتشار تصاویر خنده، نشاندهندهی بیخیالی، بیدردی و بیتوجهی به معضلات موجود در جامعه و مشکلات دیگران است.
به هر حال برای شرکت در چالش لبخند هیچ اجباری وجود ندارد، چون چالشی است که از دل خود مردم جوشیده است. با اینکه چالش لبخند نمیتواند کشنده ویروس خطرناک کرونا باشد؛ اما میتواند در دادوستد امید و انرژی مثبت نقش داشته باشد؛ حتی کوتاهمدت و گذرا. چالش خنده نمیتواند پادزهر ویروس کرونا باشد؛ اما میتواند تا حدی پادزهر یأس و ناامیدی فراگیر باشد.
قابل انکار نیست که آدمِ با امید، نه در برابر ویروس کرونا، بلکه در مقابل هر بیماری جسمی یا معضل اجتماعی اقتصادی دیگری، بیشتر توان ایستادگی دارد. چالش لبخند تمرینی است برای تقویت همبستگی اجتماعی. برای اینکه بدانیم در مقابله با ویروس کرونا تنها نیستیم. برای فکر کردن به دیگری. مراقبت از سلامتی خود بخاطر دیگران. چالش لبخند امیدی است برای آمدن روزهای بهتر.
استقرار بیمارستان سیار ۱۸۰ تختخوابی سپاه در قم
عملیات استقرار بیمارستان سیار سپاه با همکاری پشتیبانی نیروی زمینی سپاه پاسداران و بیمارستان شهید صدوقی سپاه اصفهان عصر دوشنبه در مجتمع فرهنگی نور منطقه نیروگاه قم آغاز شد.
به گزارش پایگاره اطلاع رسانی مفدا از قم، عملیات استقرار بیمارستان سیار سپاه با حضور سردار شاهچراغی فرمانده سپاه استان قم و دکتر مرتضویان رییس بیمارستان شهید صدوقی سپاه اصفهان در مجتمع فرهنگی نور قم آغاز شد.
گفتنی است بیمارستان سیار مذکور شامل ۴۴ کانکس و دارای تجهیزاتی برای پذیرش ۱۸۰ بیمار است و با همکاری پشتیبانی نیروی زمینی سپاه پاسداران و بیمارستان شهید صدوقی تجهیز شده و تمامی کادر آن نیز از پرسنل تخصصی سپاه می باشد.
اقدام فوق در راستای درخواست دانشگاه علوم پزشکی استان و به منظور خدمت رسانی بیشتر به مردم در امر پیشگیری و کنترل ویروس کرونا و درمان آنفلوانزا صورت گرفته است.
علیرضا رئیسی روز دوشنبه درباره آخرین آمار ابتلای قطعی و فوت ناشی از ویروس کرونا در کشور، افزود: تعداد ابتلای قطعی جدید به ویروس کرونا در کشور از روز گذشته تاکنون ۵۲۳ نفر است و ۱۲ نفر نیز در این مدت فوت کردهاند.
وی با بیان اینکه ۲۹۱ نفر نیز بهبودیافته داریم، گفت: بیشترین استانهای درگیر ویروس کرونا در کشور، استانهای تهران، قم و گیلان هستند. در قم و گیلان میزان بهبودیافته و بستریشده برابری میکند.
همچنین به گفته کیانوش جهانپور، رئیس مرکز اطلاعرسانی وزارت بهداشت، از مجموع ۵۲۳ مورد ابتلای جدید به ویروس کرونا در کشور، ۲۲۵ نفر در استان تهران، ۶۲ نفر در قم، ۵۳ نفر در گیلان، ۲۳ نفر اصفهان، ۱۸ نفر مرکزی، ۱۸ نفر قزوین، ۶ مورد خراسان رضوی، هشت نفر استان فارس، یک نفر کرمانشاه، ۱۲ نفر مازندران، ۱۰ نفر البرز، هفت نفر هرمزگان، ۱۲ نفر خوزستان، یک نفر سیستان و بلوچستان، چهار نفر آذربایجان غربی، دو نفر ایلام، سه نفر خراسان جنوبی، دو نفر کرمان و یک نفر در استان یزد بهطور قطعی به ویروس کرونای جدید مبتلا شدهاند.
«بیماری کرونا» ازنظر ابتلا و میزان و شدت تلفات، خطرناکتر از آنفولانزا نیست؛ بنابراین مردم جای برای ترس و وحشت مردم نیست و شهروندان تنها باید مراقبتهای پزشکی و بهداشتی را جدی بگیرند و از حضور در اجتماعات به جد پرهیز کنند؛ استفاده از ماسک، پرهیز از روبوسی و دست دادن و سایر مواردی که در این خصوص توصیهشده، بیشازپیش مورد تاکید کارشناسان است.
معاون بهداشت وزارت بهداشت خبر داد:
شناسایی ۸۳۵ مورد جدید ابتلا به کووید۱۹ در کشور
معاون بهداشت وزارت بهداشت گفت: بر اساس نتایج آزمایشگاهی از ظهر دیروز تا امروز، ۸۳۵ بیمار جدید مبتلا به کووید۱۹ در کشور شناسایی شد و مجموع مبتلایان به این بیماری در کشور به ۲۳۳۶ نفر رسید.
به گزارش وبدا، دکتر علیرضا رییسی در نشست خبری کمیته اطلاع رسانی قرارگاه مقابله با کروناویروس در وزارت بهداشت، اظهار داشت: استان تهران در صدر بیشترین موارد ابتلا به کروناویروس جدید(کووید۱۹) در کشور قرار دارد.
وی افزود: متاسفانه در طول ۲۴ ساعت گذشته ۱۱ مورد از مبتلایان به کووید۱۹ در کشور جان خود را از دست دادند که مجموع جان باختگان بر اثر این بیماری در کشور به ۷۷ نفر رسید.
معاون بهداشت وزارت بهداشت خاطرنشان کرد: امروز نشستی با جمعی از مدیران، کارشناسان و متخصصان سازمان جهانی بهداشت، منطقه مدیترانه شرقی این سازمان و کشور چین داشتیم که در این نشست بحث های فنی و تکنیکی در مورد غربالگری و تشخیص کووید۱۹ بررسی شد.
دکتر رییسی اضافه کرد: تاکید سازمان جهانی بهداشت و کارشناسان و متخصصان این سازمان این است که با توجه به جدید بودن ویروس کووید۱۹، همه کشورها، تجربیات خود در پیشگیری و کنترل این بیماری را در اختیار همدیگر قرار دارند. همچنین در این نشست مسائل مرزها و چگونگی پیشگیری، ایزولاسیون، خدمات مراقبت در منزل و داروهای جدید مورد استفاده در بیماران مبتلا به کووید۱۹ مورد بررسی قرار گرفت.
هشدار رییس انستیتو تحقیقات تغذیه برای پیشگیری از انتقال کرونا از طریق نان
یکی از راههای بسیار مهم و انتقال غیر محسوس ویروس کرونا به داخل منازل نان های سنتی است
به گزارش وبدا، دکتر جلال الدین میرزای رزاز با بیان این که در سطح کشور نان به دو صورت صنعتی و سنتی عرضه می شود، گفت: نان های صنعتی یا نان های حجیم در کارخانجات صنعتی تهیه و به بازار عرضه می شوند که طبیعتاً از دقت و نظارت بیشتری در تهیه مواد اولیه و افزودنیهایی نظیر میزان نمک و مایه خمیر برخوردارند و تحت شرایط بهداشتی تهیه می شوند.
وی گفت: پس از خرید این نوع نان ها، با ضد عفونی کردن پلاستیک آن یا دور انداختن پلاستیک حمل آن می توان از آلوده نبودن آن به ویروس، اطمینان نسبی داشت.
میرزای رزاز در ادامه گفت: نان های سنتی که در نانوایی های سنتی تهیه و عرضه می شوند، این روزها می توانند درصورت عدم رعایت نکات بهداشتی عامل انتقال بیماری باشند.
رییس انستیتو تحقیقات تغذیه و صنایع غذایی در توضیح گفت: وقتی خمیر تحت هر شرایطی تهیه شود هنگامی که در تنور پخت قرار می گیرد هر گونه آلودگی ویروسی در آن از بین می رود و نانی که از تنور خارج می شود می توان گفت عاری از آلودگی به ویروس کرونا می باشد اما درخصوص استفاده و خوردن این نان تازه و گرم، نگرانی ها تازه آغاز می شود.
وی درخصوص راههای انتقال ویروس کرونا از طریق نان های سنتی خاطرنشان کرد: ویروس کرونا از راههای گوناگون می تواند انتقال یابد که می توانیم به مواردی مانند اینکه، آیا نانوا و فروشنده از سلامت برخوردار هستند و ناقل ویروس نیستند، آیا محلی که برای خنک شدن نان ها استفاده می کنیم عاری از ویروس است، آیا رد و بدل کردن پول باعث آلودگی نان می شود، آیا دادن کارت بانکی به فروشنده و وارد کردن رمز در دستگاه دیجیتالی کارت خوان باعث آلودگی دست ها و متعاقب آن آلودگی نان ها نمی شود، آیا با استفاده از پلاستیک برای انتقال نان به منزل، ویروس را هم انتقال می دهیم. همه این نکات و نگرانی ها با توجه به شرایط فعلی وجود دارد.
این استاد دانشگاه تصریح کرد: اگر نان آلوده شود، نمی توان مانند سایر مواد و اقلام غذایی دیگر آن را بشوییم و یا ضد عفونی نماییم و خیلی نامحسوس و چراغ خاموش، ویروس را به داخل خانه خود برده ایم.
دکتر میرزای رزاز در ادامه گفت: این شرایط همگی باعث شده تا نکات ویژه ای را درخصوص نحوه مصرف نان گرم سنتی در این روزها ارائه نمائیم که توجه به آن حائز اهمیت است.
وی درخصوص راهکارهای تهیه نان در نانوایی ها گفت: در صورت وجود افراد شاغل در نانوائی ها که مشکوک به ناقل بودن و یا علائم بیماری می باشند، مراتب را در این وضعیت به مراجع ذیربط اطلاع دهید. از منتظر ماندن در واحدهای نانوایی و پهن کردن نان برای خنک شدن در میز نانوایی جداً خود داری کنید، از بریدن و خرد کردن نان توسط چاقو و برس های عمومی که معمولاً در نانوائی ها وجود دارد پرهیز کنید، اگر از نایلون برای حمل نان به منزل استفاده کرده ایم آن را داخل خانه نبریم و پس از خارج کردن نان آن را دور بیندازید.
رییس انستیتو تحقیقات تغذیه و صنایع غذایی درخصوص نحوه مصرف نان در منزل گفت: اگر نان خریداری شده و حمل شده به منزل آلوده باشد برای اطمینان از سلامت آن باید بدانیم. نان قابلیت شستشو و ضد عفونی کردن ندارد و درجه حرارت پائین حتی فریز کردن در فریزر ویروس های موجود در نان را از بین نمی برد. با توجه به نکات مهمی که به آنها اشاره شد، تنها راه اطمینان از اینکه نان فاقد آلودگی می باشد، حرارت دادن مجدد آن در منزل قبل از مصرف است.
وی در مورد نحوه حرارت دادن به نان ها قبل از مصرف گفت: این حرارت دادن به طریق مختلف می باشد. استفاده از توسترهای برقی و گازی و استفاده از ماکروویو و در صورت عدم دسترسی به موارد فوق، استفاده از ماهیتابه و قابلمه جهت حرارت دادن و گرم کردن نان توصیه می شود.
دکتر میرزای رزاز در خاتمه بار دیگر با توجه به خطر جدی انتقال ویروس کرونا از طریق نان از عموم هموطنان خواست نکات بهداشتی مطرح شده را جدی گرفته و حتماً در هنگام مصرف نان از سالم بودن و آلوده نبودن آن اطمینان حاصل کنند.
معاون فرهنگی و دانشجویی وزارت بهداشت:
«پویش دانشجویی مبارزه با کرونا» فراخوانی برای حضور مهربانانه دانشجویان است
معاون فرهنگی و دانشجویی وزارت بهداشت گفت: فراخوان «پویش دانشجویی مقابله با کرونا» با مشارکت دو وزارتخانه بهداشت و علوم مطرح شد تا دانشجویان در چهار محور «پیشگیری»، «مبارزه»، «سلامت روان» و «مستندسازی» دسته بندی شوند و از این طریق بتوانیم به مردم کمک کنیم واین بیماری همه گیر را به زودی از کشور عزیزمان ایران ریشهکن کنیم. این پویش فراخوانی برای حضور مهربانانه دانشجویان است.
به گزارش مفدا، دکتر سیما سادات لاری معاون فرهنگی و دانشجویی وزارت بهداشت در حاشیه نشست هماهنگی «پویش دانشجویی مبارزه با کرونا» با اشاره به شرایطی که ویروس کرونا در کشور ایجاد کرده است، گفت: با توجه به انتشار ویروس کویید ۱۹ در میان مردم و شرایط به وجود آمده در جامعه، وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و وزارت علوم تحقیقات و فناوری در نظر گرفتند که پویش دانشجویی مقابله با این بیماری را ایجاد کنند.
وی ادامه داد: از آن جایی که دانشجویان ما جوان و پر انرژی هستند و نشان دادهاند مانند همیشه برای حضور خود جوش و فعالانه در مسیر رفع مشکلات کشور علاقمند هستند، تصمیم بر این شد که در قالب فراخوانی «پویش دانشجویی مقابله با کرونا» را با مشارکت دو وزارتخانه راه اندازی کنیم تا انشاءالله دانشجویان بتوانند در چهار محور «پیشگیری»، «مبارزه»، «سلامت روان» و «مستند سازی» در این فراخوان شرکت کنند و دسته بندی شوند. به این ترتیب میتوانیم بانک اطلاعاتی از این دانشجویان فعال و همیشه در صحنه داشته باشیم و از این طریق به مردم کمک کنیم تا این بیماری همه گیر را به زودی از کشور عزیزمان ریشهکن کنیم.
معاون وزیر بهداشت با اشاره به استقبال بالای دانشجویان برای کمک به تیم بهداشت و درمان وزارت بهداشت، تصریح کرد: دانشجویان عزیز ما در وزارت بهداشت مرتب تماس دارند و برای حضور خود در کنار کادر درمانی و دیگر تلاشگران مبارزه با کرونا اعلام آمادگی میکنند و بستههای علمی در خصوص بیماری طراحی کردهاند. بسیاری از دانشجویان دانشگاههای علوم پزشکی کشور اقدام به تولید مواد ضدعفونی کردهاند و در تولید ماسک و اقلام بهداشتی مورد نیاز مردم کشور مشارکت میکنند؛ این اقدامات نشان میدهد هر کدام از این دانشجویان علاقمند و فعال به نحوی تلاش دارند تا سهم خود را در این شرایط سخت ادا کنند.
دکتر لاری اضافه کرد: بر همین اساس روز قبل ۱۱۶ تن از این عزیزان برای حضور و خدمت در اورژانس ۱۱۵ فراخوانده شدند تا بتوانند در پایگاههای اطلاع رسانی حضور داشته باشند و پاسخ گوی سؤالات مردم عزیزمان باشند؛ مردمی که در این روزهای انتهای سال در نگرانی و استرس این بیماری به سر میبرند و نیاز است آرامش خود را حفظ کنند تا با همراهی یکدیگر بتوانیم از این شرایط خارج شویم.
معاون فرهنگی و دانشجویی وزارت بهداشت به تعطیلی دانشگاهها و خوابگاههای دانشجویی دانشگاههای علوم پزشکی اشاره کرد و ابراز داشت: خدا را شکر در همان ابتدای اعلام ورود بیماری به کشور بر اساس تصمیم «ستاد ملی مبارزه با بیماری کرونا» به سرعت تصمیم بر تعطیلی دانشگاهها و خوابگاههای دانشجویی گرفته شد زیرا بودن دانشجویان در کنار هم در فضای درس و یا خوابگاهی امکان انتشار و انتقال ویروس را تشدید میکرد. البته در دانشگاههای علوم پزشکی وزارت بهداشت دانشجویان انترن و دستیاران هنوز در خوابگاهها حضور دارند، چرا که در شرایط فعالی نیاز به حضور آنها در فضاهای درمانی وجود دارد؛ بر همین اساس برای محافظت از این عزیزان دستورالعمل ضد عفونی کردن خوابگاهها و مراقبت از سلامت این دسته از دانشجویان ارایه شده و به اجرا درآمده است. به لطف خدا مراقبتهای لازم در حال انجام است و با جدیتی که همکاران ما در اداره خوابگاهها داشتهاند تا کنون خبری مبنی بر ابتلای دانشجویان عزیز انترنی یا دستیاران نداشتهایم.
وی از همه تلاشگرانی که در مسیر کنترل شیوع ویروس کویید ۱۹ در کشور تلاش میکنند، تشکر کرد و بیان داشت: تشکر میکنم از همه مردم که به توصیههای ستاد مبارزه با بیماری کرونا توجه کرده و با وزارت بهداشت همکاری میکنند و از برگزاری مهمانیها و حضور در تجمعات پرهیز کردهاند؛ همچنین خسته نباشید و خداقوت میگویم به کادر درمانی و بهداشتی که در خط مقدم جبهه مبارزه با کرونا در تلاش هستند، در حالی که بیماری این عزیزان را نیز تهدید میکند.
دکتر لاری در پایان بیان داشت: اکنون میدان مبارزهای داریم که مبارزین واقعی آن خود را نشان دادهاند؛ کادر سلامت و درمان امروز در صف اول این مبارزه قرار دارند البته باید این نکته را دانست که با توجه به حجم بالای کار، تعداد مراجعات بسیار و نگرانی و استرسی که در جامعه وجود دارد، «پویش دانشجویی مبارزه با کرونا» ایجاد شد تا از پتانسیل بزرگ دانشجویانی که داریم خصوصا دانشجویانی که در حوزه درمانی سال آخر رشتههای پزشکی، پیراپزشکی و پرستاری هستند، بهرهمند شویم. این حضور میتواند طول شیفتهای عزیزانی را که در این روزها شبانه روز در حال خدمتدهی هستند، کمتر کند تا این عزیزان کمتر دچار خستگی شوند و همه در کنار هم از بحران ویروس کرونا عبور کنیم.
توسط چند تن از اساتید و دانشجویان علوم پزشکی انجام شد؛
تحلیل پیچیدگی موضوع قرنطینه و همهگیری کرونا در ایران
چند تن از اساتید و دانشجویان علوم پزشکی در قالب یک مقاله تحلیلی، با نگاهی به پیچیدگی موضوع قرنطینه در همهگیری کروناویروس، ضمن بررسی مزایا و معایب این مساله در شرایط فعلی کشور و تحلیل دیدگاه کارشناسان و مدیران، با تاکید بر اینکه چند بُعدی بودن چالش همهگیری نیازمند رویکرد جامع و بهرهمندی از تخصصهای مختلف است؛ تصمیمگیری در رابطه با مساله قرنطینه را به درک جامع و عمیق از ابعاد مختلف بهداشتی، سیاسی، اقتصادی و اجتماعی آن منوط دانستند.
به گزارش ایسنا در مقدمه این مقاله تحلیلی آمده است: "این روزها افراد بسیاری در موافقت یا مخالفت مساله قرنطینه شهرها و اماکن آلوده، دیدگاههای خود را به صورت مختلف به خصوص در رسانهها و شبکههای مجازی مطرح میکنند. هر دوگروه مخالفین و موافقین قرنطینه، مسؤولین، مدیران و کارشناسان سلامت را نیز در بر میگیرد و در این میان نبود درک جامعی از ابعاد مختلف موضوع مشهود است.
در این راستا، مخالفان و موافقان اغلب دلایل و شواهد اجرایی و علمی کافی به مخاطبین ارائه نکرده و بیشتر بیانات در هر دو طیف، احساسی و یا از نوع مرجعی بوده است. البته در این بین برخی نیز بودهاند که در گذر زمان از گروه مخالفان به موافقان و یا برعکس پیوستهاند".
در ادامه این مقاله که از سوی دکتر نسترن کشاورز محمدی، آرزو دهقانی، سمیرا محمدی، هادی محمدی، زاهد رضایی، مریم مرادی و سمانه شجاعی تهیه شده، آمده است: "طبیعی است اقناع مخاطب نیازمند استدلال است، لذا جهت کمک به روشن شدن بیشتر ابعاد ماجرای قرنطینه کردن، از چند روش برای جمعآوری دیدگاههای متنوع موجود استفاده شد. ابتدا نقطه نظرات حدود ۴۰ کارشناس بخش سلامت شامل مدیر، استاد دانشگاه، متخصص و کارشناس اجرایی با روشهای حضوری و غیرحضوری جمعآوری شد. سپس محتوای چندین شبکه مجازی تخصصی هم اندیشی درباره کرونا و یا شبکههای مجازی و کانالهای اساتید علوم پزشکی بررسی و مطالب مرتبط آن استخراج شد.
روش سوم، استخراج دیدگاه مدیران سلامت و یا مدیران سایر بخشها و به خصوص سیاست، از طریق مطالب منتشر شده ایشان در رابطه با قرنطینه به اشکال مختلف همچون مصاحبه و یا انتشار مقاله در رسانهها و شبکههای مجازی بود. در نهایت مطالب جمعآوری شده، به روش تحلیل محتوای کیفی تحلیل شد تا ابعاد مسئله، دلایل مختلف هر گروه از مخالفین و موافقین برای انجام قرنطینه شهرهای آلوده، مزایا، معایب و موانع و تسهیل کنندههای آن از دیدگاه این افراد استخراج شود".
بر اساس این گزارش، نتایج این مقاله تحلیلی به شرح زیر استخراج شد:
ذیربطان و تصمیمگیران متنوع قرنطینه
قرنطینه فقط یک موضوع مختص حوزه سلامت نیست که وزارت بهداشت بتواند به تنهایی در مورد آن تصمیمگیری و اقدام کند. قرنطینه ابعاد دیگری شامل ابعاد روانی، اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و امنیتی دارد.
لزوم توجه همزمان به مزایا و معایب قرنطینه
قرنطینه باعث پیشگیری سریع از عفونت، تمرکز ارائه منابع، تمرکز ارائه خدمات، کاهش مرگ و میر ناشی از همهگیری و کاهش بار سیستم درمان میشود، با این حال قرنطینه معایب و موانعی نیز دارد که باید به آن توجه شود.
قرنطینه باعث ایجاد اختلال در روند عادی جامعه می شود
نکته اول اینکه قرنطینه باعث ایجاد اختلال در روند عادی جامعه؛ از سطح زندگی فردی و روزمره شهروندان تا روند جاری جامعه می شود. این اختلال دارای تبعات اقتصادی شامل رکود در بازار خُرد و کلان، تعطیلی ارائه خدمات، کاهش تجارت داخلی و خارجی، کاهش گردشگری، کاهش درآمد در بسیاری از اصناف و همچنین تبعات سیاسی داخلی و خارجی و امنیتی و روانی است.
طبیعتاً اجرای قرنطینه مستلزم رسیدن به این جمعبندی است که مزایا بر معایب آن غلبه کند. به نظر میرسد در ایران حداقل تاکنون حاکمیت به این جمعبندی نرسیده است. ناگفته نماند که سازمان جهانی بهداشت هم قرنطینه کامل شهرها را منوط به عملی بودن آن در هر کشور و در نظر گرفتن همه ابعاد این امر میداند.
دیدگاه کارشناسان و مدیران
۱.تفاوت دیدگاه در مورد زمان انجام قرنطینه
به اعتقاد برخی کارشناسان، گرچه قرنطینه یکی از راههای پیشگیری از انتشار یک عامل بیماریزای مهاجم به دیگران است، ولی زمان در آن نقش مهمی دارد. هر چه فاصله مشاهده اولین مورد یک بیماری عفونی سریعالانتشار تا قرنطینه کم باشد، مدیریت بیماری آسانتر و هزینه اثربخشتر خواهد بود. لذا بعد از پخش همهگیری، بسته به شدت انتشار بیماری، قرنطینه کم اثر، بیاثر و یا میتواند غیرممکن باشد.
اهمیت زمان آغاز قرنطینه
با این استدلال برخی معتقدند حداقل در شرایط فعلی انجام قرنطینه بیمورد است. اما برعکس برخی معتقدند هنوز زمان انجام قرنطینه کامل یعنی رسیدن به نقطه بحرانی فرا نرسیده است. از دید این افراد، نقطه بحرانی یعنی زمانی که انتشار ویروس از کنترل خارج شود و در آن زمان انجام قرنطینه کامل و عمومی لازم است.
از دیدگاه برخی کارشناسان دیگر، در حال حاضر قرنطینه کامل لازم اما ممکن نیست، لذا فقط باید کنترل شدید اعمال شود. همچنین گروهی دیگر معتقدند در حال حاضر نیز امکانپذیر است و باید کانونهای آلوده را قرنطینه کرد. این در حالی است که برخی مسؤولان بلند پایه کشور و نیز وزارت بهداشت اساساً معتقدند قرنطینه مربوط به دوران قدیم و دهههای قبل است و روش علمی دوران معاصر برای کنترل همهگیریها محسوب نمیشود. این دیدگاه از جانب برخی کارشناسان تعجبآور و حتی تاسفآور قلمداد شد.
۲. وجود بستر و پیشنیاز قرنطینه
برخی از کارشناسان معتقدند انجام قرنطینه موفق نیازمند آمادگی ساختار فرهنگی و اجتماعی جامعه برای پذیرش قرنطینه و عواقب آن بوده و از دید برخی کارشناسان، با توجه به اتفاقات اخیر جامعه قبل از همهگیری، وضعیت اقتصاد و اهمیت ایام آخر سال برای بخش اقتصاد، احتمالا مردم برای یک تغییر بزرگ دیگر و تبعات اقتصادی آن به خصوص وقتی بر آنها تحمیل میشود، آمادگی ندارند.
ضرورت توجه به ساختار فرهنگی، اجتماعی و مذهبی جامعه برای اجرای قرنطینه
برای مثال برخی معتقد بودند ساختار فرهنگی اجتماعی و مذهبی قم پذیرای قرنطینه نیست. البته برخی نیز اعلام کردند گذر زمان نشان داد برخلاف برخی تصورات، اکثر مردم قم عملا رفتارهایی جهت کاهش رفت و آمدهای اجتماعی خود برداشتند. در مورد رشت نیز برخی معتقد بودند به علت گستردگی روابط اجتماعی و اقتصادی آن با شهرهای همجوار قرنطینه شهر غیرممکن و یا با مقاومت مردم روبرو میشود. البته برخی معتقد بودند صرف نظر از شرایط اخیر، کلا مردم ایران نسبت به هرگونه محدودیت و یا تغییر ناگهانی مقاومت میکنند، اما تعدیل تدریجی را میپذیرند. در مجموع دیدگاه غالب این بود که مردم باید آمادگی همکاری جهت قرنطینه شدن را داشته باشند، وگرنه قرنطینه با مقاومت شدید مردم و گروههای جامعه مواجه خواهد شد.
آمادگی مسؤولین و زیرساختهای لازم
مساله دیگر آمادگی مسؤولین و وجود زیرساختهای لازم است. از دید برخی کارشناسان، موفقیت قرنطینه، مستلزم وجود یک سیستم قوی اطلاعرسانی، دانش بهروز، ساختار قوی مدیریتی و حمایت و هماهنگی کامل بخشهای مختلف جامعه به خصوص در سطح حاکمیتی، بودجه، نیروی انسانی، تجهیزات و زیرساختهای ارائه خدمات مختلف از راه دور است.
از دید برخی کارشناسان شرایط اولیه جامعه در زمان همهگیری، شرایط طبیعی و مطلوبی نبود. به عنوان مثال، شرایط سیاسی خارجی و داخلی ایران، حوادث ماه قبل از همهگیری، وضعیت اقتصادی، همزمانی همهگیری با ایام انتخابات، توان مسؤولین و آمادگی آنها برای توجه و اقدام مناسب و به موقع در قبال همهگیری کرونا را تضعیف کرده بود. این امر امکان انجام قرنطینه اجباری گسترده را غیر ممکن کرده و میکند.
نکته مهم یگر از دیدگاه برخی کارشناسان این بود که وزارت بهداشت اساساً اعتقادی به قرنطینه کامل نداشت و آن را سنتی و قدیمی قلمداد کرد و فقط به خواهش از مردم تاکید داشت. حتی برخی مسؤولین و کارشناسان سیاسی و دینی و حتی پزشکی، قرنطینه را امری سیاسی میدیدند و آن را توطئه دشمن برای آسیب به کشور و یا باورهای مذهبی تفسیر میکردند. این فضا انجام قرنطینه را بسیار دشوار کرد.
اهمیت توجه به شرایط ملی و محلی
برخی کارشناسان معتقد بودند برای تصمیمگیری باید به تفاوت شرایط در ایران با کشورهای دیگر و نیز تفاوت ساختار فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی هر شهر و مکانی با شهر و مکان دیگر توجه داشته باشیم.
برخی معتقد بودند قرنطینه در کشور ما به دلایلی چون نبود بستر و پیش نیازهای آن که در بالا ذکر شد، نیازمند دقت و توجه بیشتری است و در صورت اجرا شاید باید به روش متفاوتی حتی برای هر شهری در کشورانجام شود. سازمان جهانی بهداشت نیز بر لزوم توجه به شرایط محلی در اجرای همه توصیههای جهانی مربوط به سلامت و ازجمله همهگیری کرونا تاکید میکند.
جدول خلاصه مزایا، معایب و موانع قرنطینه مطرح شده از سوی کارشناسان و مدیران
مزایای قرنطینه | معایب قرنطینه | موانع قرنطینه اجباری |
-پیشگیری سریع از انتشار بیماری عفونی -کاهش مرگ و میر -تمرکز ارائه خدمت و منابع -کاهش بار سیستم بهداشت و درمان |
- نیازمند منابع بسیار - تبعات روانی برای افراد در قرنطینه و خانواده آنها و نیز در سطح جامعه - تبعات سیاسی قرنطینه شهرها و اماکن حساس -تبعات اقتصادی برای خانوادهها و دولت -تبعات امنیتی |
-عدم آمادگی کامل دولت و نظام سلامت -نبود برنامه، مدیریت همهگیریها و یا عدم امکان اجرای آن توسط وزارت بهداشت و دولت -عدم تمرکز لازم تصمیمگیری و اجرایی مدیریت همهگیری -عدم همکاری و پشتیبانی لازم برخی سازمانها و نهادها و اصناف و شرکتها با وزارت بهداشت -نبود امکانات کافی برای انجام قرنطینه کامل شهرها و مکانهای آلوده (به خصوص نیروی انسانی و زیرساختهای فنی و ارتباطی لازم برای ارائه خدمات تامین نیازهای روزمره مختلف خانوادهها، مرزبانی شهری، مراقبت شهری و ... ) -سیاسی و احساسی شدن موضوع -احتمال عدم تحمل مردم برای محدودیت جدید با توجه به شرایط ماقبل همهگیری در جامعه و حساسیتهای فرهنگی و اقتصادی برخی گروههای جامعه |
درسهای آموخته شده از اشتباهات
از دید برخی کارشناسان، نظام سلامت باید بلافاصله بعد از همهگیری چین، اقدامات لازم را برای آگاهسازی مردم، افزایش دانش همگانی و نیز توجه و دانش مسؤولان ارشد کشور انجام میداد. البته برخی معتقد بودند ممکن است وزارت بهداشت در این زمینه تلاش کرده باشد و بنا بر مسائلی تصمیمگیری با تاخیر انجام شده باشد. این تاخیر به هر علت تبعات متعدد و قابل توجهی را به همراه داشته است.
همچنین برخی معتقدند در اجرایی کردن قرنطینه اگر ابتدا به درستی مفهوم و مقصود از قرنطینه به شکل علمی و صحیحی به ذیربطان شامل مسؤولین و مردم توضیح و اهمیت و ضرورت آن آموزش داده میشد، به احتمال خیلی زیاد منجربه جلب اعتماد بیشتر، درک درستتر و همکاری بهتر مردم و مسؤولین میشد. در این صورت شانس موفقیت بیشتری وجود داشت.
درس دیگری که میتوان گرفت، این است که سیاستزدگی موضوعات سلامت میتواند باعث بُغرنج شدن اوضاع و عدم تصمیمگیریهای مناسب و به موقع بر اساس دانش علمی شود.
اشتباه دیگر عدم برقراری ارتباط مناسب، شفاف و توام با اعتماد بین مردم و مسؤولین نظام سلامت نه تنها برای قانع کردن مخاطب نسبت با موضوع و یا توصیه های ارائه شده، بلکه برای دریافت بازخورد و جلب مشارکت مردم و گروههای نخبگان برای چارهاندیشی بود.
اشتباه دیگر از دید برخی کارشناسان، نبود درک، رویکرد و دانش جامع چندوجهی و چند تخصصی در مدیریت همهگیری بود. گرچه درمان بیماری ناشی از کرونا ویروس در سطح فردی، یک مسئله پزشکی است و در حیطه دانش پزشکان، اما درک همهگیری آن فراتر از دانش موجود پزشکی است. سایر علوم مثل ارتقای سلامت، بهداشت عمومی، بهداشت محیط، بهداشت حرفهای و علوم پایهای چون فیزیک، ریاضی، جامعهشناسی، روانشناسی و اقتصاد، نمونه علوم و متخصصانی هستند که در زمینه همهگیری بیماریهای عفونی دارای تئوریها، ابزار، تحقیقات و دانش هستند که در صورت استفاده میتوانست ضامن موفقیت چشمگیری در مدیریت کرونا در کشور باشد.
تکیه صرف بر دانش پزشکی و رویکرد پزشکی صرف از دید برخی کارشناسان اشتباه مهمی بود که در آینده نباید تکرار شود. چند بعدی بودن چالش همهگیری نیازمند رویکرد جامع و بهرهمندی از تخصصهای مختلف است.
ضرورت ایجاد درک جامع و عمیق از ابعاد مختلف بهداشتی، سیاسی، اقتصادی و اجتماعی قرنطینه
در پایان این مقاله تحلیلی اینگونه نتیجهگیری شده که نه تنها همهگیری بیماری ناشی از کرونا، بلکه مدیریت آن نیز یک مسئله چندبعدی، چند متغیره و دارای ذیربطان متعددی است، لذا درک جامع و عمیقی از ابعاد مختلف بهداشتی، سیاسی، اقتصادی و اجتماعی آن را میطلبد. قطعاً این همهگیری و بحران، آخرین مورد این قبیل از همهگیریها نخواهد بود و در آینده بیماریهای دیگری در جهان و ایران همهگیر خواهد شد، لذا در صورت کسب درک جامع و عمیق مسئله قبل از شتاب برای ارائه راه حل و اجرای آن و همچنین درس گرفتن از موفقیتها و شکستهای جمعی و فردی، برای آینده آمادهتر خواهیم بود.
به نظر میرسد واکنش و پاسخ بهموقع، برقراری ارتباط مناسب، آموزش مؤثر به گروههای ذیربط، رویکرد جامع چندتخصصی به درک و حل مشکل مواردی است که نظام سلامت میتواند و لازم است به تقویت آنها بپردازد. در شرایط کنونی اتفاق نظر بر روی ضرورت قرنطینههای محلی و هدفمند اجباری و قرنطینه اختیاری حداکثری است. امید است این مطلب به روشنشدن موضوع و درک عمومی بهتر از پیچیدگی مساله کمک کند.
سناریوهای مختلف "پیشبینی مبتلایان به کووید ۱۹ در ایران"؛
گسترش بیماری کووید ۱۹ تا نیمه فروردین ۹۹
رئیس مرکز تحقیقات مدلسازی در سلامت دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد ضمن معرفی مدل میزان تکثیر پایه و با اشاره به اینکه بر اساس مدل سیستم دینامیکی تأخیری هر مبتلا به کووید ۱۹ در ایران به طور متوسط میتواند پنج نفر را آلوده کند، گفت: این عدد باید به زیر یک برسد تا بگوییم اپیدمی در کشور کنترل شده است. آمار مبتلایان در روز ۱۲ اسفند میتواند نشانی از موثر بودن اقدامات وزارت بهداشت در ضربه به چرخه انتقال ویروس و نویدبخش کنترل اپیدمی باشد.
دکتر علی احمدی در گفتوگو با ایسنا در ابتدا به بیان مقدمهای درباره "کرونا ویروسها" پرداخت و توضیح داد: کروناویروسها از بیماریهای مشترک بین انسان و حیوان یا "زئونوزها" هستند و از حدود سال ۱۹۶۵ میلادی که این ویروسها کشف شدهاند، هفت گونه بیماریزای انسانی آنها شناخته شده است.
وی ادامه داد: از گونههای مشکلساز این ویروس در انسان، ویروس عامل بیماری سارس (سندروم حاد دستگاه تنفسی) بود که در سال ۲۰۰۲ از خفاش به گربه و بعد به انسان منتقل شد و باعث اپیدمیهایی در چین و دیگر کشورها شد. همچنین بیماری مرس (سندروم تنفسی مدیترانه شرقی) در سال ۲۰۱۲ در عربستان بود که از طریق شتر به انسان انتقال پیدا کرد و هماکنون نیز کرونا ویروس یا کووید ۱۹ هم احتمالاً از طریق خفاش به انسان منتقل شده و باعث اپیدمی شدن این بیماری از چین و سپس انتقال به سایر کشورها در دنیا شد.
این متخصص اپیدمیولوژی خاطرنشان کرد: علائم بیماری کووید ۱۹ (Covid-۱۹) ، سرفه خشک، لرز، تب، تنگی نفس، خستگی و کوفتگی، گرفتگی بینی، اسهال و در موارد شدید آن پنومونی یا سینه پهلو است، همچنین در مواردی میتواند منجر به شوک چندمنظوره، نارسایی کلیه و مرگ شود.
احمدی با بیان اینکه تاکنون بیش از۵۰ کشور جهان درگیر پاندمی کووید ۱۹ با گزارش تعداد ۸۵ هزار و ۴۰۶ بیمار و دو هزار و ۹۳۳ مورد مرگ تا تاریخ ۲۹/۲/۲۰۲۰ شدند، تأکید کرد: در راستای پیشگیری از این بیماری مهمترین نکات رعایت بهداشت فردی، بهویژه بهداشت دست (شستشوی دستها)، پخت غذاهای دریایی و حیوانی، اجتناب از نزدیک شدن به افراد دارای علائم کرونا، اجتناب از شرکت در تجمعات و از همه مهمتر دامن نزدن به ترس و وحشت در جامعه است؛ از سویی نباید به جامعه استرس پمپاژ شود و از سوی دیگر نباید آسودگی مفرط داشته باشیم؛ چرا که در هر صورت در ایران مانند سایر کشورهای همسایه و منطقه "اپیدمی" این ویروس اتفاق افتاده و در کل دنیا "پاندمیک" یا عالمگیر شده است.
معرفی مدل مثلث اپیدمیولوژیک برای بیماری ناشی از ویروس کووید ۱۹
وی با اشاره به اینکه تاکنون سه مدلسازی در خصوص بیماری ناشی از ویرویس کرونا و اپیدمی آن در "مرکز تحقیقات مدلسازی سلامت" دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد انجام شده است، توضیح داد: برای اینکه بیماری ناشی از ویروس کرونا را خوب بشناسیم، میتوانیم مدلی مانند مثلث را فرض بگیریم که دارای سه ضلع بوده و این سه ضلع "عامل بیماریزا"، "میزبان" (انسان) و "محیط" هستند.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد عامل بیماریزا را نیز ویروس Covid-۱۹ عنوان کرد و افزود: در این رابطه بایستی قابلیت عفونتزایی، بیماریزایی یا پاتوژینیسیتی، ویرولانس یا شدت و حدت آن و میزان کشندگی ویروس را شناسایی کرد. این در حالی است که در مورد ضلع میزبان یا انسان، اگر چه همه انسانها در معرض خطر هستند، اما گروه سنی میانسال به بالا، سالمندان، کادر بهداشتی درمانی که به واسطه شغل در تماس نزدیک با بیماران هستند، افراد دارای رفتارهای پر خطر یا دارای بیماریهای زمینهای، دیابت، بیماری تنفسی و قلبی عروقی، سرطانها، افراد دچار استرس و مشکلات خواب و ... غیره بیشتر احتمال ابتلا به بیماری ناشی از ویروس کرونا را دارند.
احمدی سپس به ضلع سوم این بیماری- محیط- پرداخت و اظهار کرد: به لحاظ محیطی، در محیطهایی که تراکم بیش از حد وجود دارد، بهداشت محیط رعایت نمیشود، محیطهای شغلی که در آنها کیفیت هوا بد و تهویه ناکافی است یا وضعیت تغذیه مناسب نیست، امکان بیشتری را برای ابتلا به بیماری فراهم میکند.
معرفی مدل رخداد اکولوژیک بیماری ناشی از ویروس کرونا
وی درباره مدل رخداد اکولوژیک بیماری کووید ۱۹ تشریح کرد: از زمانی که ویروس وارد بدن می شود تا شروع علائم بیماری، تقریباً یک تا ۱۴ روز با میانگین هفت و نیم روز طول میکشد ( در ۷۰ الی ۸۰ درصد موارد ابتلا که در دنیا اتفاق افتاده، اکثریت موارد ابتلا بعد از ۵ روز علائم خود را نشان دادند).
رئیس مرکز تحقیقات مدلسازی در سلامت، خاطرنشان کرد: آنچه اهمیت دارد، طیف این بیماری است. بیماری کووید ۱۹ طیف گستردهای از ناپیدا تا خفیف، متوسط، شدید و کشنده را دربرمیگیرد. ۸۰ تا ۸۵ درصد موارد ابتلا به این بیماری در طیف ناپیدا و خفیف قرار میگیرند، در حالی که حدود ۲ تا ۳ درصد مبتلایان در دنیا به لحاظ میزان بیماری در طرف کشنده طیف قرار دارند. قابلیت سرایت این ویروس احتمالا نسبت به ویروسهای مشابه مانند عامل سارس و مرس بالا بوده، اما میزان کشندگی آن از آنها کمتر است.
احمدی تصریح کرد: در ایران بر اساس گزارشات رسمی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تا مورخ ۱۲ اسفندماه ۹۸، این بیماری در ۲۸ استان کشور با ۱۵۰۱ مورد بیماری قطعی، ۶۶ مورد مرگ و ۲۹۱ نفر بهبودیافته از کووید ۱۹ گزارش شد. استانهای قم، تهران، مرکزی، گیلان، گلستان و مازندران در دسته استانهای با شیوع بالا و استانهای زنجان، بوشهر و خراسان شمالی تاکنون گزارش مورد قطعی نداشتند. درصد کشندگی این بیماری در ایران ۵.۵ درصد است. البته در تفسیر عدد کشندگی بایستی احتیاط کرد و منتظر پایان اپیدمی و محاسبه دقیق آن بود.
وی با بیان اینکه در دنیا تاکنون حدود ۸۵ هزار و ۴۰۶ بیمار و دو هزار و ۹۳۳ مورد مرگ رخ داد، گفت: بنابراین میزان کشندگی بیماری کووید ۱۹ در ایران فعلا به صورت ظاهری بیشتر از چین است که البته در تفسیر این موضوع باید دقت صورت گیرد و در این رابطه نگرانی جدی وجود ندارد و به نظر میرسد برخی افراد ناآگاه با ترویج شایعه و اقداماتی نظیر احتکار ماسک و ...، اپیدمی بیماری در ایران را به یک مشکل حادتر تبدیل کردند. این افراد همچنین از آمار و ارقام بیماری در کشورهای دیگر که واقعاً شیوع بالایی دارد، سخنی ارائه نمیکنند و طوری به آن دامن میزنند که گویا این بیماری فقط در ایران وجود دارد؛ در صورتی که اینطور نیست.
عدم دسترسی به آمار موارد مشکوک یا محتمل ابتلا به کووید ۱۹ در کشور
پایین آمدن درصد کشندگی در صورت محاسبه افراد مشکوک یا محتمل
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد با تأکید بر آنکه برای محاسبه میزان کشندگی بیماری در کشور باید موارد مشکوک و محتمل ابتلا به بیماری نیز در مخرج کسر کشندگی بیماری محاسبه شود، تصریح کرد: در کشور آمار و ارقامی از موارد مشکوک یا محتمل ابتلا به بیماری فعلا در دسترس نیست؛ بنابراین فقط تعداد موارد مثبت و تأیید شده مبتلا به کووید ۱۹ در مخرج کسر ما محاسبه شده است. حال آنکه اگر همه موارد بیماران را هم محاسبه کنیم، طبیعتاً درصد کشندگی بیماری بسیار پایین میآید.
احمدی در پاسخ به اینکه چرا موارد مشکوک و محتمل در محاسبه درصد کشندگی کووید ۱۹ در کشور، در نظر گرفته نمیشوند، گفت: این موضوع به دلیل نظام مراقبت و تصمیمی است که وزارت بهداشت گرفته است و این وزارتخانه فقط نمونههای مثبت و قطعی ابتلا به بیماری را گزارش میکند.
وی تأکید کرد: از طرفی چون اکثریت مبتلایان به بیماری، فاقد علایم تیپیک و شدیدی هستند و ما از همه مبتلایان نیز نمونه نمیگیریم تا تعداد موارد مثبت در میان آنها مشخص شوند، ممکن است کم گزارشدهی بیماران وجود داشته باشد که البته طبیعی است و مشکلی ایجاد نمیکند.
احتمال قوی گسترش ویروس کووید ۱۹ در کل کشور
ضرورت توجه به ۳ مولفه در هنگام رخداد مورد جدید بیماری در هر استان
این متخصص اپیدمیولوژی با بیان اینکه در استانهای کشور یکی پس از دیگری سیر پیشرونده اپیدمی اتفاق افتاده و به احتمال قوی ویروس کووید ۱۹ در تمام کشور در گردش بوده و هیچ استانی در امان نخواهد بود، تأکید کرد: اما آنچه نظام سلامت در هر استانی باید به آن توجه کند، ضمن اجرای مداخلات آموزشی و اقدامات بهداشت فردی و محیطی، بررسی اپیدمیولوژیک دقیق بیماری به محض رخداد حتی یک مورد بیماری است که به آن اپیدمی گفته میشود.
احمدی ادامه داد: متولیان نظام سلامت استانی ابتدا باید اولین مورد مبتلا به کووید ۱۹ را در استان خویش شناسایی کنند که این مورد به عنوان مورد ایندکس یا نشانهدار (index case) مطرح بوده و به عبارت دیگر نخستین فرد در استان است که علائم بیماری را از خود نشان میدهد.
وی افزود: پس از شناخت مورد شاخص، باید مورد اولیه (primary case) ابتلا به کووید ۱۹ شناسایی شود. مورد اولیه، اولین موردی است که عفونت را وارد یک جمعیت میکند که میتواند همان مورد ایندکس باشد یا نباشد؛ بنابراین مورد اولیه موردی است که عفونت را به یک استان میآورد.
رئیس مرکز تحقیقات مدلسازی در سلامت تأکید کرد: به منظور بررسی اپیدمیولوژیکی در هر استان، همچنین باید موارد ثانویه (secondary case) که از طریق تماس مستقیم یا غیرمستقیم با کیسهای آلوده اولیه به کووید ۱۹ مبتلا میشوند، شناسایی شوند و توجه به این موارد پیشنیاز مدلسازی و پیشبینی تعداد مبتلایان در جامعه است.
گسترش اپیدمی در چین طی ۷۰ روز
گسترش بیماری کووید ۱۹ در ایران تا نیمه فروردین ماه ۹۹
احمدی با بیان اینکه اپیدمی کووید ۱۹ در کشور چین از حدود ۱۷ فوریه مقارن با ۲۸ بهمن ماه با آهنگ ثابت پیش رفت، گفت: از ۱۲ دسامبر (۲۱ آذر) که آغاز اپیدمی در چین بود تا ۱۹ فوریه (۳۰ بهمن) تقریباً ۷۰ روز طول کشید تا این اپیدمی در کشور چین از الگوی نمایی و صعودی به الگوی ثابت تبدیل شد.
وی افزود: با حساسیت نظام مراقبت موجود در کشور، نخستین موارد ابتلای قطعی به کرونا در ایران اواخر بهمن و اوایل اسفند گزارش شد و اگر برای این بیماری دوره کمون دو هفته را محاسبه کنیم، پیشبینی میشود تا ۱۵ فروردین روند صعودی بیماری را در کشور داشته باشیم. اینکه عدهای اظهار میکنند ایران آمار بیماران را کتمان کرده یا گزارش نکرده، به نظر می رسد مبنای علمی ندارد و صحیح نیست و در واقع این گزارش مربوط به شاخص علمی حساسیت در مراقبت است.
پیشبینی تعداد کیسهای مبتلا به کووید ۱۹ در ایران بر اساس درصد جهانی کشندگی بیماری و CFR
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد سپس به ارائه یک پیشبینی برای تعداد کیسهای مبتلا به کووید ۱۹ در ایران پرداخت و تصریح کرد: برای این پیشبینی میتوانیم از ۳ مدل استفاده کنیم که یکی از آنها مدل کیس فاتالیتی ریت یا (CFR) است.
احمدی اضافه کرد: اگر ما بر اساس آنچه در چین و ایتالیا اتفاق افتاده، مرگ و میر و میزان کشندگی را ۲ تا ۳ درصد در نظر بگیریم، در ۱۰ روز اول اپیدمی بایستی در کشور به احتمال بدترین سناریو حدود ۹۵۰ تا ۱۰۰۰ کیس مبتلا به کووید ۱۹ داشته باشیم.
وی در همین رابطه به بیان سناریوهای مختلف پرداخت و گفت: اگر درصد کشندگی را دو درصد، دو و نیم درصد یا سه درصد در نظر بگیریم در این حالت برآورد میشود به ترتیب ۶۳۰ بیمار، ۷۶۰ بیمار یا ۹۵۰ بیمار مبتلا به کووید ۱۹ در نیمه اول دوره سرایت پذیری بیماری و در نیمه اول اپیدمی باید داشته باشیم.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد گفت: اگر در سناریویی متوسط درصد کشندگی کووید ۱۹ (۲.۵ درصد) را در نظر بگیریم، ۷۶۰ مورد مبتلا در ایران در هفته اول اپیدمی (هفته اول اسفندماه ۹۸) وجود داشت که از این میان ۳۹ مورد قطعی شناسایی شد. این عدد ۱۸ تا ۲۰ درصد موارد کل عفونت بوده و ۸۰ درصد موارد ناشناخته هستند که باید مورد توجه قرار گیرند. این مدل ذهنی بوده و ملاحظاتی دارد و کاربرد بسیار کمی دارد که باید در تفسیر به آنها دقت داشت و سراغ مدلهای دقیقتر زیر رفت.
مدل "میزان تکثیر پایه" در اپیدمی بیماریهای عفونی
احمدی گفت: مدل دیگری که در اپیدمیولوژی بیماریهای عفونی بهخصوص کووید ۱۹ داریم، مدل R۰ است که منظور از R، reproductive rate یا میزان تکثیر پایه یا عدد مولد بیماری است که مدلی معتبر است.
وی تشریح کرد: میزان تکثیر پایه به معنی متوسط تعداد افرادی است که در زمان ورود یک مورد عفونی به یک جمعیت کاملاً مظنون، به بیماری مبتلا میشوند؛ به عبارتی اینکه یک نفر آلوده به کووید ۱۹ در دوره واگیر بیماری خود میتواند چند نفر را آلوده کند؟ اگر بتوانیم این عدد را برآورد کنیم، میتوانیم پیشبینی کنیم که چه تعداد بیمار مبتلا به کووید ۱۹ در کشور هستند و اپیدمی در چه زمانی در مرحله صعودی یا کنترل است.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد افزود: فرمول و مدل ریاضی پایه برای محاسبه عدد مولد پایه در انتقال کووید ۱۹، فرمول R۰=P×C×D است. در این مدل P احتمال انتقال در هر تماس، C فراوانی تماسها در طی زمان و D دوره بیماری کووید ۱۹ است که در صورت ضرب اینها در هم میزان تکثیر پایه یا عدد مولد بیماری به دست میآید. این عدد با استفاده از مدل دیگری بهنام مدل سیستم دینامیکی تاخیری(تصادفی) که در چین و سنگاپور نیز استفاده شد، قابل محاسبه است.
احمدی گفت: برخی فاکتورها در این فرمول تأثیر دارد، مثلاً احتمال انتقال بیماری در هر تماس با و بدون استفاده از ماسک، رعایت فاصله یک متری با افراد آلوده یا مراقبت فردی، آموزش بهداشت، شستن دستها بر روی فراوانی تماسها تاثیر دارد. در عین حال ممکن است با اعمال مراقبتهای شدید درمانی و ایزوله کردن بیمار، از دوره بیماری کاسته شود و بر کم شدن این عدد موثر باشد.
نرخ تکثیر پایه در چین و ایران: ۲.۵ ، ۳.۵ درصد تا ۵%
کنترل اپیدمی در صورت رساندن نرخ تکثیر پایه به کمتر از یک درصد
وی اظهار کرد: این عدد بر اساس محاسباتی که در چین انجام شده از ۳.۲۵ تا ۳.۴ گزارش شد. یعنی به طور متوسط اگر این عدد را ۳ در نظر بگیریم، به معنی آن است که اگر یک نفر کویید ۱۹ بگیرد، به طور متوسط میتواند سه نفر را مبتلا کند.
وی اضافه کرد: با استفاده از مدل سیستم دینامیکی تأخیری (تصادفی) که در مرکز تحقیقات مدلسازی در سلامت شهرکرد استفاده شد، در ایران در ۱۰ روز پس از گزارش اپیدمی این عدد در شدیدترین و بدترین سناریوی فرضی ۴.۷ و در برآورد دیگری حدود ۲ براورد شد. یعنی به طور متوسط هر بیمار حداکثر حدود ۵ نفر را میتواند آلوده کند و برای اینکه اپیدمی کنترل شود، باید مداخلات فوری انجام گیرد تا این عدد به زیر یک برسد. بر اساس این مدل، برآورد کل بیماران ۱۶۳۸ نفر و به احتمال قوی حدود ۲۵ درصد کل موارد عفونت و بیماری (طیف ناپیدا تا بیماری شدید) کشف و گزارش شده است. با توجه به گزارش آمار مبتلایان به کووید ۱۹ در ایران تا ۱۲ اسفند ماه (۱۵۰۱ مبتلای قطعی) و اختلاف ۱۳۶ موردی این آمار با برآورد ما، به نظر میرسد اقدامات کنترلی وزارت بهداشت نقش مؤثری در کنترل اپیدمی داشته است.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد افزود: با توجه به آماری که تا ۱۲ اسفند ۹۸ در ایران از موارد قطعی گزارش شده داشتهایم (۱۵۰۱ مورد مبتلای قطعی)، اگر بتوانیم میزان تکثیر پایه را به کمتر از یک برسانیم، این به معنی آن است که اپیدمی در کشور کنترل شده است. البته بر اساس برآورد ما برای این عدد فعلا حدود ۳ تا ۵ است که بایستی مداخلههای کنترلی برای خاموشی اپیدمی با قوت، شدت و اثربخشی بیشتری ادامه یابد.
احمدی یادآور شد: اگر این عدد بیشتر از یک باشد، به معنی آن است که اپیدمی گسترش دارد که در این صورت با در نظر گرفتن هزینه – اثربخشی فعالیتها، اجرای بیش از حد مداخلات کنترلی اثربخش و مطالعات اپیدمیولوژی، پیش رفتن بر اساس استراتژیهای مشخص- میتوانیم در اجزای فرمول عدد مولد از جمله کنترل تماسها، ردگیری تماسهای بیماران، ارائه آموزشهای بهداشتی صحیح، پاکسازی محیط، مراقبت بهتر بیماران، جداسازی بیماران و قرنطینه موارد مشکوک به بیماری مداخله کرد تا هر چه زودتر اپیدمی کنترل و خاموش شده و در واقع کووید ۱۹ به بیماری آندمیک تبدیل شود.
وی سپس به اظهار نظر درباره تفاوت موضوع قرنطینه و جداسازی پرداخت و گفت: این دو عنوان با همدیگر تفاوت مهمی دارند. جداسازی برای بیماران قطعی و در طی دوره واگیری بیماری است. اما قرنطینه برای افراد مشکوک به بیماری است که به اندازه دوره کمون بیماری است. دوره کمون و طول دورهای که یک فرد میتواند از زمان ابتلا به بیماری آن را به دیگران منتقل کند، حدود دو هفته گزارش شد. بنابراین در قرنطینه حدود دو هفته و در جداسازی نیز حدود دو هفته (تقریباً به مدت یک ماه) برای یک فرد مراقبت در نظر گرفته میشود.
ضرورت قرنطینه افراد مشکوک یا محتمل به ابتلای کووید ۱۹
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد با بیان اینکه معنی قرنطینه با ایزولاسیون یا جداسازی فرق میکند، گفت: جداسازی مربوط به زمانی است که میدانیم فرد به عفونت مبتلا شده و بیمار است. این فرد باید در اتاقی با فشار منفی و معکوس قرار گیرد و با رعایت اقدامات احتیاطی تحت نظر باشد تا بهبود پیدا کرده و پس از طی دوره نقاهت، مرخص شود.
احمدی افزود: از سوی دیگر قرنطینه مربوط به زمانی است که فرد در دوره مخفی بیماری به سر میبرد. اگر ما اطمینان داشته باشیم که یک نفر مورد مشکوک یا محتمل ابتلای کرونا است، این یعنی عفونتزایی باید از دوره کمون شروع شده و تا آشکارسازی بیماری باید از ورود این فرد به جامعه جلوگیری کرد.
وی در همین رابطه تصریح کرد: از لحاظ علمی اگر قرنطینه در سطوح مختلف فردی، انبوه و جمعی به صورت دقیق، به موقع و مطلوب انجام شود، از اقدامات مفید برای کنترل اپیدمی به حساب میآید و اینطور نیست که بگوییم قرنطینه کارکرد ندارد. البته با توجه به شرایط فرهنگی و اجتماعی در ایران، شاید کارکرد قرنطینه ناچیز باشد که نیاز به فرهنگسازی، خودمراقبتی و ... دارد.
موارد مشکوک، محتمل و قطعی ابتلا به کووید ۱۹ گزارش شوند
احمدی تأکید کرد: به عنوان یک اپیدمیولوژیست پیشنهاد میکنم متولیان نظام سلامت در نظام مراقبت این اپیدمی، کلیه بیماران را بر اساس تعاریف مشکوک، محتمل و قطعی در هر شهرستان و استان جمعآوری، ثبت و توزیع مکانی، زمانی و فردی آنها را دقیق انجام دهند تا با گزارشات دقیق، از میزان رعب و وحشت در جامعه کاسته شده و ضمن تحقق استراتژیهای سازمان بهداشت جهانی (محدود کردن تماس انسان با انسان)، دید جامعتری از اپیدمی ایجاد میشود و در پی آن با ردگیری فعال موارد تماس، موارد انتقال ثانویه (بهخصوص در کارکنان نظام سلامت) به حداقل میرسد.
وی با تأکید بر شناسایی، جداسازی و مراقبت زودرس، گفت: زودرس بودن در اینجا مهم است تا بتوان زنجیره انتقال را ردگیری و قطع کرد.
رئیس مرکز تحقیقات مدلسازی در سلامت دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد اضافه کرد: نکته سوم ضرورت شناسایی و کاهش انتقال از منابع حیوانی است که خوشبختانه این مورد در کشور ما پررنگ نیست، اما تشخیص زودرس با توجه به نادانستههایی که درباره کویید ۱۹ داریم، باید شتاب گیرد و پاکسازی محیط بیشتر شود؛ ضمن آنکه همچنان به ارزیابی خطر در جامعه ادامه میدهیم.
اطلاعات اپیدمیولوژیک کافی برای تصمیمگیران فراهم شود
احمدی افزود: بایستی اطلاعات اپیدمیولوژیک کافی را برای تصمیمگیرندگان و برنامهریزان فراهم کنیم تا آنها بتوانند با فراق بال اقدامات خودشان را انجام دهند. همچنین باید از برگزار کردن تجمعات و مراسمات اجتماعی، اقتصادی و تجاری پرهیز شود که تعطیلی مدارس و دانشگاهها هم در جهت همین استراتژی سازمان بهداشت جهانی به منزله کنترل تماسها و پیشگیری از انتقال شخص به شخص بوده است.
کووید ۱۹ آخرین اپیدمی نیست
اهمیت کار خبرگزاریهای معتبر در دوران گسترش اپیدمی
وی تأکید کرد: مردم نیز مطمئن باشند کووید ۱۹ اولین و آخرین اپیدمی نیست و همچنان ممکن است اپیدمیهای دیگری هم بعداً از راه برسند، کما این که تا به حال ۶۰ کشور با این ویروس درگیر شدهاند.
این استاد دانشگاه و اپیدمیولوژیست، خاطرنشان کرد: اشتراکگذاری مطالب غلط در شبکههای اجتماعی مردم را آزار میدهد؛ در این حوزه بایستی خبرگزاریهای مهم و معتبر در سایتهای خودشان آمار و ارقام و الگوی اپیدمیولوژیکی بیماری را گزارش کرده و درسهای آموخته شده از این اپیدمی را گزارش کنند.
احمدی در پاسخ به اینکه آیا با مقامات اجرایی در ارتباط هستند یا خیر، توضیح داد: در دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد جلسات بررسی اپیدمیولوژیک کوروناویروس را برگزار کردیم.
وی ادامه داد: نتایج این جلسه را به مقامات ذیربط در حوزه ریاست دانشگاه و معاونت درمان انتقال دادیم و کمیته علمی هم در این رابطه در معاونت آموزشی دانشگاه و دانشکده بهداشت تشکیل شده است؛ قصد داریم به کارهای تحقیقاتی و مدلسازی در این رابطه ادامه دهیم تا انشاءالله شاهد نتایج خوبی در کشور باشیم. بخصوص در شرایط فعلی که برخی از کشورها در تلاش هستند ایران را بعنوان منبع انتشار این بیماری در جهان معرفی کنند و در مدلسازیها ارقام غیرواقعی گزارش کردند، پاسخ مستدل علمی بدهیم که فرضیه آنها صحیح نیست و بیماری از چین به سایر کشورها سرایت کرده است و البته فرضیه بیوتروریسم را در این اپیدمی بایستی طرح و آزمون کرد که پیشنهاد میشود متولیان پدافند غیرعامل در کشور به این موضوع بپردازند تا خلاف آن ثابت شود.
افراد با چه علائمی نیازمند تست تشخیصی کرونا هستند؟
دانشیار دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد در پاسخ به این سؤال که افراد با چه علائمی نیازمند تست تشخیصی کرونا هستند، تشریح کرد: نتیجه تست مثبت یا منفی در شرایط اپیدمی بیماری، برای مراقبت بیماری تفاوت چندانی نمیکند و ۸۰ درصد موارد عفونت ناپیدا و خفیف هستند که به صورت گذرا خوب میشوند و بنابراین این افراد به انجام تست نیازی ندارند.
احمدی گفت: این افراد ممکن است دارای علائم شبه سرماخوردگی باشند. بنابراین با توجه به محدود بودن کیتهای تشخیص بیماری نیازی نیست برای تست مراجعه کنند.
وی خاطرنشان کرد: کسی با شرح حال سرفه خشک، لرز یا گلودرد همراه با تنگی نفس – با یا بدون تب- یا با علائم تنفسی فوقانی و تحتانی با تداوم رادیولوژیک درگیری یکطرفه یا دوطرفه ریه در سی تی اسکن یا گرافی سینه مورد مشکوک کویید ۱۹ تلقی میشود.
دانشیار دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد گفت: اگر همین مورد مشکوک در طی ۱۴ روز گذشته سابقه تماس با یک مورد قطعی کویید ۱۹ را داشته یا سابقه حضور در مناطق اپیدمی مثل چین در خارج کشور یا استانهای درگیر در داخل کشور را داشته باشد، مورد محتمل به حساب میآید که باید تست دهد. در صورت جداسازی ویروس در تست و تشخیص ابتلا به کووید ۱۹، این بیمار یک مورد قطعی است.
احمدی در همین رابطه افزود: ممکن است فردی در بیمارستان بستری شود و پس از شروع درمانهای روتین، به لحاظ بالینی به آنها پاسخ ندهد که در این صورت این فرد نیز یک مورد محتمل به حساب میآید. در تمام این موارد باید فرهنگسازی صورت گیرد تا مردم برای گرفتن تست به مراکز درمانی هجوم نیاورند.
ضرورت شناسایی همه جوانب بیماری کووید ۱۹ و پرهیز از بزرگنمایی آمار
وی در پایان به ارائه یک جمعبندی از صحبتهای خود پرداخت و تأکید کرد: در شرایط اپیدمیولوژیک حاضر در دنیا و ایران، کنترل ترس و وحشت و اجتناب از دامن زدن به شایعات برای پیشگیری و کنترل بیماری کورنا ویروس بسیار جدی و مهم است. سه نکته مهم قابل توجه در این اپیدمی کمک به آرامسازی فضای جامعه و پرهیز از ایجاد التهاب در جوامع، تفسیر صحیح شاخص میزان کشندگی کووید ۱۹ در ایران و عجله نکردن در گزارش آن و توصیه به رعایت بهداشت فردی و بهویژه شستن دستها و اجتناب از تماس با بیماران مشکوک است که در همیاری، همراهی و همکاری با نظام سلامت برای غلبه بر این بیماری تأکید میشود.
دانشیار دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد اظهار کرد: باید در تفسیر این شاخص با توجه به اینکه مخرج کسر فقط موارد قطعی مثبت گزارش شده است و صورت کسر موارد فوتی در بین موارد مثبت گزارش شده است، دقت کرد که این شاخص تا پایان دوره اپیدمی باید محاسبه شود و به عبارتی اگر همه بیماران را از ابتدا تا انتهای همهگیری پیگیری کنیم و پیامد آنها (مرگ/ بهبودی) تعیین شود، این شاخص به عدد واقعی نزدیک میشود.
احمدی بر اجتناب از ایجاد بزرگنمایی درباره آمار و ارقام بیماری و ایجاد رعب و وحشت بیجا در جامعه تأکید کرد و افزود: تلاش همهجانبه برای بررسی اپیدمیولوژیک و شناسایی همه جوانب این بیماری(منبع بیماری، مخزن، راههای انتقال، دوره عفونتزایی، دوره کمون، شیوع و بروز، پاتوژنیسیتی، ایمنی زایی، علل، الگوی اپیدمی و پاندمیک، میزان تکثیر پایه، میزانهای میرایی، دوره واگیری، مدت زمان مورد نیاز برای جداسازی و قرنطینه، رژیمهای درمانی، واکسن و سایر روشهای پیشگیری، مراقبت بیماری و گزارش آماری) و کنترل این ویروس منحوس در اولویت است.
وی در پایان ضمن قدردانی از پیام امیدبخش رهبر معظم انقلاب، وزیر بهداشت، همت و همکاری و همدلی همه مسئولین، مردم و کادر بهداشتی درمانی کشور، یادآور شد: آمار و ارقام از طریق وب سایت رسمی وزارت بهداشت و دانشگاههای علوم پزشکی در دسترس است.
در گفتگوی سخنگوی قوه قضائیه مطرح شد؛
۱۱ پرونده احتکار کالاهای سلامت به دادگاه ارجاع شده است
گفتگوی خبری سخنگوی قوه قضائیه در رابطه با آخرین اقدامات قوه قضائیه برگزار شد.
به گزارش خبرنگار مهر، گفتوگوی خبری غلامحسین اسماعیلی سخنگوی قوه قضائیه به دلیل شیوع ویروس کرونا بدون حضور خبرنگاران و به صورت پخش زنده، برگزار شد.
غلامحسین اسماعیلی با بیان اینکه جامعه شاهد شیوع ویروس کرونا در کشور است، گفت: تلاش جامعه پزشکی و پرستاری به عنوان مدافعان سلامت کشور جای تقدیر و تشکر دارد کار این عزیزان امروز نمونه بارز جهاد در راه خدا است. وی افزود: امروز به پاس این خدمت ارزشمند عزت جامعه پزشکی و پرستاری ما روز افزون شده و اعتماد بیشتر شده است.
سخنگوی قوه قضائیه افزود: در همین جا برای همه هموطنان اعم از کسانی که مبتلا شدند آرزوی سلامت و صحت داریم.
اسماعیلی افزود: بنا بر توصیه پزشکان مسافرت و زیارت به نوبت دیگری موکول شود و ما میتوانیم در این شرایط با توجه به ایام مبارک رجب از خلوت با خداوند حداکثر استفاده کنیم.
اسماعیلی ادامه داد: قوه قضائیه همگام با سایر قوا و همراه با ستاد ملی مبارزه با کرونا در ایام اخیر اقدامات ویژه ای را در دستور کار خودش قرار داده بود. در همین رابطه در یک هفته اخیر شاهد چند اقدام مثبت و مهم از ناحیه قوه قضائیه بودیم که یکی از آنها صدور بخشامه مرخصی به زندانیان بود.
وی افزود: صدور بخشنامه کنترل و کاهش ورودی زندانیان جدیدالورود به زندانها و اهتمام قضات بود.
سخنگوی قوه قضائیه به صدور بخشنامه متناسب سازی فرایندها اشاره کرد و گفت: ما در قوه قضائیه خود را خدمتگزار مردم میدانیم و به دنبال این هستیم که کار تعطیل نشود و البته کار عوارضی برای همکاران و قضات نداشته باشد و در همین راستا بخشنامهای از سوی معاون اول قوه قضائیه صادر شد.
اسماعیلی با تشکر از فعالیتهای قضات و همکاران قضائی گفت: اعلام شد رسیدگیها حد الامکان غیر حضوری برگزار و رسیدگی و مطالب در قالب لایحه مطرح شود و با استفاده از دورکاری رسیدگیها انجام و از هر گونه احضار و جلب غیر ضروری اجتناب شود. همچنین همکاران ملزم شدند با سامانههای پیام کوتاه و ابلاغ الکترونیک فرایند رسیدگی را دنبال کنند.
وی به یکی دیگر از اقدامات قوه قضائیه اشاره و تصریح کرد: برخورد قاطع و بازدارنده نسبت به پروندههای احتکار داشته باشند و با کسانی که با سودجویی اقلام دارویی و بهداشتی را احتکار کردند برخورد شود و پروندهها در اسرع وقت رسیدگی شود.
اسماعیلی در پاسخ به این سوال که چه تعداد افراد در رابطه با تخلفات اخیر بازداشت شدند گفت: کسانی که در این ایام و در حوزه وسایل دارویی و بهداشتی دست به اعمال مجرمانه میزنند مطمئن باشند که کرونا زمستان را پشت سر خواهد گذاشت و مردم ما از این مسیر عبور میکنند اما سودجویان سختترین مجازات را خواهند داشت تا امروز در ارتباط با پروندههای قاچاق تجهیزات پزشکی و ماسک و دستکش پروندههای متعددی تشکیل دادیم و افراد زیادی در این رابطه بازداشت شدند.
وی افزود: ۱۱ پرونده از پروندههای اخیر احتکار ظرف یک هفته یعنی از صدور کیفرخواست تا تشکیل پرونده منتهی به کیفرخواست و به دادگاه ارجاع شد این پروندهها به عنوان اخلال در مایحتاج عمومی مردم به شعب ویژه ارسال شده و ظرف چند روز آینده دادگاه این متهمان به صورت علنی برگزار میشود. و قطعاً مجازات سختی در انتظار آنها خواهد بود.اگر افساد فی الارض باشد مجازات اعدام و الا مجازات، حبس طویلالمدت از ۵ تا ۲۰ سال صادر میشود.
اسماعیلی ادامه داد: در این پروندهها بیش از ۵ میلیون ماسک توسط همکاران ما شناسایی شد بلافاصله تجهیزات کشف شده در اختیار وزارت بهداشت قرار گرفت.
سخنگوی قوه قضائیه افزود: ۳۲ میلیون جفت دستکش طبی در انباری اخیراً در ری کشف شد. نظارت بر امر توزیع کالاها بر عهده دولت است. شبکه توزیع ما معیوب است.
وی افزود: چهار پنجم این کالاهای مکشوفه در بازار مذکور وارداتی بود و شبکه واردات کالای ما باید اینها را میدانستند.
غلامحسین اسماعیلی در خصوص محدودیت ورود وکلا به دادگاهها گفت: در بخشنامه اخیر قوه قضائیه این موضوع تصریح شده است ورودی به مراجع قضائی هم تا هفته گذشته ۳۰ درصد کاهش داشته است. البته همکاران ما آماده خدمت رسانی به مردم هستند.
وی افزود: شاهد فعالیت برخی افرادی هستیم که روحیه مردم را هدف قرار دادند، برخی با شایعه سازی و برخی هم با وهن مقدسات، در همه این زمینهها دستورات لازم صادر شده است. در رابطه با افرادی که کلیپهایی از آنها در جریان زیارت برخی امکان مقدس منتشر شده بود، شناسایی و تحت تعقیب قضائی قرار گرفتند. اسماعیلی در خصوص سلامت زندانیان از جمله نازنین زاغری، نبوی و غیره گفت: بیش از ۵۴ هزار زندانی به مرخصی رفتند و اقدامات بسیار خوبی انجام شد و در رابطه با نازنین زاغری این فرد در سلامت کامل به سر میبرد و شایعاتی روز گذشته در این رابطه مطرح شد.
سخنگوی قوه قضائیه افزود: سلامت همه زندانیان برای ما اهمیت دارد و امنیتی و غیر امنیتی ندارد و شرایط نگهداری زندانیان امنیتی از غیر امنیتی به مراتب بهتر است.
وی در خصوص بازار ارز هم گفت: با تلاش همکاران ما در دادسرای تهران ۳۷ نفر بازداشت شدند که تعدادی از آنها همچنان در بازداشت هستند.
اسماعیلی در خصوص یکی از پروندههای اخلال در نظام ارزی گفت: تیمور عامری به جرم اخلال در نظام ارزی به تحمل بیست سال حبس و جزای نقدی، محمد حسین زندیه به تحمل ۵ سال حبس و جزای نقدی و علی اصغر سلطانی گهر به تحمل شلاق و جزای نقدی محکوم شده است.
سخنگوی قوه قضائیه تصریح کرد: برخورد ما با اخلال گران به خصوص اخلالگران حوزه سلامت ادامه دارد.
رئیس سازمان حمایت اعلام کرد:
قیمت ماسک N۹۵ معادل۱۵هزارتومان/ ماسک سه لایه ۴ هزار و ۱۰۰تومان
رئیس سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان، قیمت مصوب ماسک N۹۵ را ۱۵ هزار تومان و ماسک سه لایه را ۴ هزار و ۱۰۰تومان اعلام کرد.
به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان، عباس تابش گفت: شیب تولید ماسک رو به افزایش استو تولید به صورت سه شیفته و چهار شیفته در حال انجام است.
رئیس سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان اظهار داشت: برای واردات ماسکهای سه لایه و N۹۵ هم اقدام شده و به لحاظ تأمین مشکلی نخواهیم داشت.
معاون وزیر در مورد قیمت ماسک اظهار داشت: قیمتها اعلام شده و هر فردی ماسک N۹۵ را بیشتر از ۱۵ هزار تومان و ماسک سه لایه را بیشتر از ۴ هزار و ۱۰۰ تومان عرضه کند گرانفروشی است و با آن برخورد میشود.
معاون آموزشی وزیر علوم خبر داد
آمار ارائه دروس مجازی دانشگاهها/ احتمال تغییر تقویم آموزشی
معاون آموزشی وزیر علوم گفت: براساس اعلام برخی از دانشگاهها دروس ۳۰ تا ۶۷ درصد به صورت الکترونیکی ارائه شده است.
علی خاکی صدیق در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به تشکیل «کارگروه تخصصی آموزشهای الکترونیکی» گفت: کارگروهی با مدیریت دکتر سید علیاکبر صفوی عضو هیئت علمی دانشگاه شیراز تشکیل شده است که ۷ نفر از بهترین متخصصان آموزش الکترونیکی کشور عضو این کارگروه هستند.
وی به هدف از تشکیل «کارگروه تخصصی آموزشهای الکترونیکی» اشاره کرد و افزود: هدف از تشکیل این کارگروه جمع آوری لیست امکانات آموزش الکترونیکی دانشگاهها و موسسات آموزش عالی غیرانتفاعی است و اینکه دانشگاههایی که میخواهند از آموزش الکترونیکی استفاده کنند ولی زیرساخت لازم را ندارند میتوانند به این کارگروه مراجعه کرده و در صورت امکان از ظرفیت دیگر دانشگاهها استفاده کنند.
اتصال دانشگاههای ضعیف به دانشگاههای برخوردار از امکانات آموزشهای الکترونیکی
معاون آموزشی وزارت علوم افزود: همچنین اگر دانشگاهها در زمینه آموزشهای الکترونیکی با مشکل مواجه شده، سوال یا ابهامی در آموزش الکترونیکی داشته باشند میتوانند از این کارگروه مشاوره بگیرند.
وی تاکید کرد: درواقع ما امیدواریم که این کارگروه به صورت یک محور عمل کرده و دانشگاههای برخوردار از آموزش الکترونیک را به دانشگاههایی که در این زمینه ضعیف بوده و یا امکانات لازم را ندارند، وصل کنند و این دانشگاهها بتوانند از ظرفیت دانشگاههای دارای امکانات استفاده کنند.
تهیه آمار و اطلاعات مربوط به زیرساختهای آموزش الکترونیکی
خاکی صدیق درباره اینکه چند درصد از دانشگاهها دارای زیرساختهای آموزش الکترونیک هستند، افزود: هنوز آمار و درصدی نداشته و در حال جمع آوری اطلاعات هستیم ولی خیلی از دانشگاهها آموزشهای مجازی را شروع کردهاند در برخی از دانشگاهها، بر اساس اعلام خود دانشگاهها، از ۳۰ درصد تا ۶۷ درصد دروس به صورت آموزش الکترونیکی ارائه شده است.
وی ادامه داد: البته الزامی برای برگزاری آموزشهای الکترونیکی نیست چون برخی از دانشگاهها زیرساختهای اجرا را ندارند، ممکن است برخی از اعضای هیئت علمی آمادگی ارائه دروس به صورت آموزش الکترونیکی را نداشته باشند و یا دانشجو دسترسی به آموزش الکترونیکی نداشته باشد.
خاکی صدیق افزود: در حال حاضر اجرای این دوره به دانشگاهها توصیه شده است اما چون آموزش الکترونیک برای شرایط عادی دانشگاهها نیز مناسب است، برگزاری این دوره میتواند برای دانشگاهها فرصت باشد و همه دانشگاهها و موسسات آموزش عالی از نظر دانش و فناوری آموزش الکترونیکی خود را آماده کرده به وضعیت مطلوب برسانند.
احتمال تغییر تقویم آموزشی
معاون آموزشی وزیر علوم درباره اینکه آیا امکان تغییر تقویم آموزشی دانشگاهها وجود دارد گفت: برای اظهار نظر در این مورد هنوز زود است امیدواریم این مبارزه با کرونا موفقیتآمیز باشد و ما بتوانیم سال آینده به صورت عادی کلاسها را برگزار کنیم. در این صورت شاید نیاز به تغییر تقویم آموزشی دانشگاهها نباشد و با کلاس جبرانی، جبران شود.
وی ادامه داد: اما اگر دانشگاهی نتواند جبران کند، احتمال تغییر تقویم دانشگاه مذکور وجود دارد.
معاونت آموزشی اعلام کرد:
ارائه مجازی دروس در دانشگاه علوم پزشکی تهران
دانشگاه علوم پزشکی تهران جزئیات چگونگی ارائه مجازی دروس نظری را برای دانشجویان اعلام کرد.
به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از دانشگاه علوم پزشکی تهران، تمامی دانشکدههای دانشگاه علوم پزشکی تهران بر اساس مصوبه شورای آموزشی دانشگاه میتوانند با توجه به شرایط پیشآمده در خصوص کروناویروس و تعطیلی کلاسهای دانشگاههای استان تهران تا سقف ۵۰ درصد کلاسهای نظری را در سامانه یادگیری الکترونیکی دانشگاه (http://tumsnavid.vums.ac.ir) بهصورت مجازی و غیرهمزمان برگزار کنند و با استفاده از رویکرد یادگیری الکترونیکی ترکیبی از نتایج اثربخش این شیوه آموزشی در حوزه علوم پزشکی بهرهمند شوند.
امکان صددرصدی استفاده از امکانات سامانه یادگیری الکترونیکی نوید در دانشگاه علوم پزشکی تهران محقق شده و تمامی اساتید و دانشجویان این دانشگاه میتوانند با استفاده از نام کاربری و رمز خود در سامانه سیپاد، وارد سامانه نوید دانشگاه به آدرس (http://tumsnavid.vums.ac.ir) شوند و دروس خود را بهصورت مجازی برگزار کنند.
در ابتدا اساتید باید دروس خود را در سامانه نوید فعال سازند و فرایند یاددهی- یادگیری را از طریق درج طرح درس و اهداف دوره و برگزاری منابع و محتوا، مشخص کردن تکالیف، گفتگوها و... در این سامانه انجام دهند.
سپس دانشجویان این امکان را خواهند داشت که دروس را در سامانه مشاهده کنند و فعالیتهای یادگیری خود را در سامانه دنبال کرده و با اساتید و همکلاسیهای خود تعامل داشته باشند.
با توجه به مصوبه اخیر شورای آموزشی دانشگاه علوم پزشکی تهران مقرر شده تا سقف ۸ جلسه از ۱۷ جلسه کلاس بهصورت مجازی برگزار شود. توصیه میشود شیوه غالب اجرای کلاس بهصورت مجازی و غیر همزمان و با استفاده از امکانات سامانه نوید باشد.
برای اساتیدی که مایل به برگزاری کلاس مجازی بهصورت آنلاین و همزمان هستند، این امکان از طرف دانشکده مجازی فراهمشده و میتوانند فرایند برگزاری کلاسهای آنلاین را از طریق راهنمای استفاده از کلاسهای آنلاین ویدئویی دانشکده مجازی دانشگاه مطالعه کرده و از تمهیداتی که این دانشکده برای برگزاری کلاسها بهصورت الکترونیکی فراهم کرده استفاده کنند.
اساتید باید نسبت به تعیین بخشهای مربوطه از کتاب مرجع درسی، ارائه محتواهای آموزشی الکترونیکی و ارسال تکالیف از نکات مهم درسی و بازخورد بهموقع به تکالیف و پیگیری مستمر پیشرفت آموزشی دانشجویان اهتمام داشته باشند.
معاونت آموزشی حوزههای علمیه در قالب اطلاعیهای خبر داد:
تعطیلی کلیه دروس حوزوی در تمام سطوح و مقاطع
معاونت آموزشی حوزههای علمیه در قالب اطلاعیهای از تعطیلی کلیه دروس حوزوی در تمام سطوح خبر داد و اعلام کرد، تعطیلی درسهای حوزه به صورت انبوه و تجمعی در تمام سطوح و مقاطع تا عادی شدن شرایط و عبور از این مرحله ادامه خواهد یافت.
به گزارش مفدا، به نقل از معاونت آموزشی حوزههای علمیه، این مرکز با صدور اطلاعیهای برنامههای آموزشی حوزه را با توجه به شیوع کرونا اعلام کرد.
متن این اطلاعیه به شرح زیر است:
«بسم الله الرحمن الرحیم»
با توجه به تاکید دین مبین اسلام و بر اساس نظرات مراجع عظام تقلید و بزرگان حوزه نسبت به حفظ صحت و صیانت از سلامت مردم و جامعه، به ویژه آنگاه که جان انسانها در معرض تهدید باشد، و لزوم پیشتازی حوزهها در رعایت امور بهداشتی جهت کنترل و پیشگیری ویروس کرونا و نیز ضرورت حضور طلاب و روحانیت در صحنه امداد به مردم و آسیب دیدگان در همه ابعاد مادی و روحی و معنوی، نکاتی به عنوان تاکید و توصیه، محضر طلاب، اساتید، مدیریتهای استانی و مدارس تقدیم میشود:
۱ - تعطیلی درسها به صورت انبوه و تجمعی در تمام سطوح و مقاطع تا عادی شدن شرایط و عبور از این مرحله ادامه خواهد یافت. همچنین هر نوع فعالیت آموزشی مانند امتحان، نشستهای علمی که مستلزم تجمع باشد، مدیریت و به زمانی دیگر موکول شود.
۲- مسئولان و مدیران حوزهها تدابیری اتخاذ کنند تا فعالیتهای آموزشی و علمی طلاب در هیچ یک از سطوح متوقف نشود بلکه با استفاده از شیوههای جایگزین (تدریس از راه دور، استفاده از شبکههای اجتماعی داخلی، بهره گیری از دروس بارگذاری شده در سامانهها و …) فعالیتهای علمی طلاب محترم به گونهای ساماندهی شود که حتیالامکان برنامههای تمام سال محقق و عقب ماندگیهای احتمالی جبران گردد. روشن است تمام فعالیتهای جایگزین تا رسیدن به شرایط عادی رسمیت داشته و در پرونده تحصیلی ثبت میگردد.
۳- مدیریتهای استانی، حسب اقتضائات منطقهای با لحاظ تمام جوانب و رعایت مصالح، نسبت به کمیت تعطیلات و نحوه فعالیتهای آموزشی و علمی طلاب، تصمیمگیری کنند.
۴- حوزههای علمیه بر اساس رسالت ذاتی خویش، همواره در شدائد و سختیها در کنار مردم عزیز بوده و هست. امروزه نیز که ملت بزرگ ایران به یکی دیگر از ابتلائات دچار شده است حوزههای علمیه وظیفه خود میداند در کنار پزشکان عزیز و پرستاران گرامی که در خط مقدم این جبهه قرار گرفتهاند، از هیچ تلاش و کوششی دریغ نورزند. همین جا فرصت را مغتنم شمرده از همه مدیران و استادان و همکارانی که زمینه تداوم آموزش و برنامهها را فراهم آوردند به ویژه از اساتید سطوح عالی و خارج قم که به ارائه درسها از طریق فضای مجازی و ارتباط با شاگردان خود اهتمام ورزیدند، صمیمانه تقدیر و تشکر مینمائیم.
همچنین از همه طلابی که به صورت گروههای جهادی متعدد، در عرصه مبارزه با کرونا و امداد و مشاوره به نیازمندان در بیمارستانها و نیز در میدان امداد به سیلزدگان حضور یافته، به خدمترسانی مشغول شدهاند تشکر و سپاسگزاری میشود.
انتظار میرود به پاس زحمات این عزیزان همه دست اندرکاران امور آموزشی و مسئولان ذی ربط استانی و مدارس، ضمن ارج نهادن به این از خود گذشتگیها و ایثار، آنان را مورد لطف و عنایت قرار داده، در امور آموزشی تسهیلات لازم را نسبت به آنان اعمال نمایند.
۵. بزودی دستور العمل جامع امتحانات و دیگر امور آموزشی نیز ابلاغ خواهد شد.
ارسال نظر