٭ نخستین ساعات امروز، آبستن حوادث بزرگی بود. لحظاتی از ساعت ۱۲ شب نگذشته بود که «حجتالاسلام قدوسی» میان متحصنین نیروی هوایی میآمد و پس از گفتوگوی کوتاهی با آنان، از مردم درخواست کرد با توجه به اینکه ساعات منع عبور و مرور آغاز شده است، متفرق گردند، امّا در همین لحظات که ایشان مشغول سخن گفتن بود سنگی که به آن کاغذی بسته شده بود، از داخل پادگان به وسط جمعیت پرتاب شد. نامه توسط یکی از سربازان نوشته شده بود و در آن از شهادت ۹ کارآموز همافری و ۳ کارآموز درجهداری و ۴۰ نفر مجروح خبر داده شده بود که کاغذ در اختیار ایشان گذاشته میشود، یکی از سربازان نیز موفق شده بود خود را پشت میلههای پادگان برساند و گریهکنان از مردم درخواست نماید که آنان را تنها نگذارند. اینها باعث شد جمعیت مردم با وجود آغاز ساعات منع عبور و مرور، شروع به راهپیمایی در خیابانهای اطراف پادگان و شعار دادن به نفع همافران و پرسنل نیروی هوایی کنند و بعضی از سرودهایی که روز پنجشنبه در حمایت از همافران خوانده میشد را در حال تظاهرات بخوانند. حدود ساعت ۳:۳۰ بامداد از سوی نیروهای گارد و از طرف خیابان دماوند، برای متفرق نمودن مردم، یراندازی هوایی آغاز شد و دهها نفر از مردم نیز دستگیر و با مینیبوس به محل نامعلومی منتقل شدند.
٭ در ساعت ۹ صبح بار دیگر تهاجم نیروهای گارد از در شمالی پادگان در خیابان دوم نیروی هوایی، آغاز شد. صدای شدید رگبار سلاحها به گوش میرسید.
٭ حدود ساعت ۹:۳۰، افرادی که تجمع کرده بودند، از در جنوبی دانشگاه خارج شدند و در حالی که آژیر آمبولانسها هر لحظه در خیابان انقلاب به گوش میرسید و اجساد شهدا و مجروحان، در حال انتقال به بیمارستانها بود، افرادی که سوار قسمت عقب آمبولانسها بودند با دستها و لباسهای خونین، برای باز شدن راه فریاد میکردند. (کیهان، ش ۱۰۶۳۴، شنبه ۲۱ بهمن ۱۳۵۷، ص ۲)
٭ حدود ساعت ۱۱، هلیکوپترهایی در آسمان مشاهده شدند و شروع به تیراندازی به داخل پادگان و به سوی پرسنل نیروی هوایی کردند، امّا در برابر آتش سلاحهای مردم، بلافاصله فضای منطقه را ترک نمودند.
٭شماری از مردم شهرری که شب گذشته پس از شنیدن خبر درگیری در تهران، به خیابانها ریخته بودند و تا صبح مشغول راهپیمایی و شعار دادن در خیابانها بودند، در اولین ساعات آن روز به سوی تهران سرازیر شدند. (کیهان، ص ۶)
٭ روزنامهها امروز گزارشهای متعددی از وقایع دیشب تا ساعت ۱۱ صبح را، همراه با تصاویری از شهدا و کشتهشدگان گارد و مجروحان به چاپ رساندند و در چاپهای جدید، که با سرعت در اختیار مردم قرار میگرفت، اخبار جدید را به چاپ میرساندند. (کیهان، ۲۱/۱۱/۱۳۵۷)
٭ چهرهی خیابانها کاملاً عوض و سنگرهای متعدد تازهای برپا شده بود. خاک باغچههای خیابانها و منازل با سرعت اعجابانگیزی توسط اهالی محلههای اطراف پادگان در گونیها ریخته شد. زنان در حالی که عدهای از آنان چادرهاشان را دور خود پیچیده بودند، در این امر به مردان کمک میکردند. تعداد زیادی لاستیک کهنه و تنهی درختان، با سرعت به خیابان پیروزی آورده شد. چند کامیون حامل شن و ماسه، بار خود را در خیابان خالی کردند و دور شدند و مردم با سرعت گونیها را از آن ماسهها پر کردند و سنگر ساختند. چند لودر نیز در حمل گونیها به مردم کمک میکرد. حجم عظیمی از شیشههای خالی نوشابه از خانهها بیرون آورده شد و بعضی از صاحبان مغازهها با باز کردن مغازههای خود، صندوقهای شیشه نوشابه را در اختیار مدافعان قرار میدادند و با سرعت حجم عظیمی کوکتل مولوتف توسط دختران و پسران و مردان و زنان این محلهها، با استفاده از بنزینهایی که از باک ماشینها بیرون آورده میشد، ساخته شد و سنگرها با این سلاح نیز مجهز گشت. پشت بام خانههای اطراف خیابان، بهخصوص، «خیابان دماوند» و «پیروزی» نیز سنگربندی گردید.
٭ اخبار رسیده از تبریز حاکی از این بود که مردم تبریز نیز با شنیدن اخبار رادیو به خیابانها ریختند و با شعار: «کودتا را به ضدکودتا تبدیل میکنیم» به مخالفت با حکومت نظامی و کشتار مردم تهران و همافران پرداختند. مأموران حکومت نظامی در این شهر دست به تیراندازی زدند و عدهای از آنان را به شهادت رساندند و مجروح کردند. (کیهان، ۲۲ بهمن ۱۳۵۷، ص ۵)
٭ با اضافه شدن ۵ ساعت دیگر به ساعات منع عبور و مرور برای هیچ کس شکی باقی نماند که ماجرای کودتا حتمی است و در این شب باید با تمام وجود از انقلاب، دفاع نمود و کودتاگران را با شکست قطعی مواجه کرد و در صورتی که فرصت به آنان داده شود فردا صبح، ۱۵ خردادی دیگر با ابعاد بسیار گستردهتر در انتظار خواهد بود. این اطلاعیه چون بنزین، آتش تهاجم مردم را شعلهورتر ساخت و موجب شد تا همه تصمیم بگیرند این کودتا را قبل از اقدام در نطفه خفه سازند. (اطلاعات، ۲۲ بهمن ۱۳۵۷، ص ۸)
حوادث و وقایع
* شب گذشته که درگیری های شدیدی بین نیروی هوایی و لشگر گارد صورت گرفته بود،امروز با شدت بیشتری ادامه یافت.
* در آغازین ساعات بامداد روز بیست ویکم بهمن ماه ، با خروج آمبولانسهای مرکز آموزش دوشان تپه ، یکی از سربازهایی که موفق به فرار شده بود با اعلام گزارشی از درگیری های داخل پادگان ، تعدادی اسلحه را که توانسته بود با خود به بیرون بیاورد،در اختیار مردم قرار داد.به این ترتیب اولین سلاح ها به دست مردم افتاد.
* فرماندار نظامی تهران در اعلامیه شماره چهل خود، ساعات حکومت نظامی را از ساعت چهار و نیم بعدازظهر تا ساعت پنج صبح افزایش داد. پس از شدت گرفتن حملات مردم به کلانتری ها و پادگان ها، فرماندار نظامی تهران در همین روز ساعت منع عبور و مرور را تا ساعت دوازده ظهر روز ۲۲ بهمن افزایش داد.
* بختیار در مجلس سنا اعلام کرد که حاضر به مذاکره است.
* حضرت امام خمینی در رابطه با حکومت نظامی اعلام شده از طرف فرماندار نظامی تهران، آن را ملغی اعلام کردند و گفتند: اعلامیه امروز حکومت نظامی خدعه و خلاف شرع است و مردم به هیچوجه به آن اعتنا نکنند ... اخطار می کنم که اگر دست از این برادر کشی بر ندارند و لشگر گارد به محل خودش برنگردد ... تصمیم آخر خود را به امید خدا می گیرم.
* ستاد امام با بلندگو لغو اعلامیه های فرمانداری نظامی ( منع رفت و آمد ) را در سطح تهران اعلام کردند.
* کلانتری های ۹و۱۰ و ۱۱و ۱۴ و ۱۶ و ۲۶ و همچنین کلانتری نارمک به دست مردم سقوط کرد.
* تیپ زرهی قزوین که برای تقویت نیروی دفاعی حکومت نظامی وارد تهران شده بود،در خیابان سپه با مقاومت سخت مردم مواجه شد.
* سپهبد رحیمی، فرماندار نظامی تهران و حومه، طی دستورالعملی به یگان های تابعه خود، از آنها خواست تا بی درنگ کلیه رهبران نهضت را دستگیر و با هواپیما به یکی از جزایر منتقل نمایند. همراه این دستورالعمل، لیستی از اسامی صدها نفر که باید بازداشت شوند، الصاق شده است که در رأس آنها نام حضرت امام، آْیت الله طالقانی و مهندس مهدی بازرگان، به چشم می خورد.
* مردم چند تانک و زره پوش را که عازم فرح آباد برای جنگ با نیروی هوایی بودند،ازکار انداختند.
* صدها اتومبیل شخصی، در حالی که تمام صندلیهای جلو و عقب خود را پر از ملافه های سفید و دارو و غذا کرده بودند،به طرف نیروی هوایی در حرکت بودند.
* جلسه شورای امنیت،متشکل از بالاترین مقامات ارتشی و نظامی ساعت ۶ بعدازظهر،برای بررسی اوضاع کشور برگذار شد.
* در نیمه های شب به محل اسلحه سازی حمله شد.
منابع وقایع نگاری:
ارسال نظر